Kesihatan mata

Mengubati rabun dekat dengan Kacamata Plus dan Pembedahan

Tambahan mata atau rabun jauh (hipermetropia) menyebabkan seseorang mengalami kesukaran untuk melihat objek dari dekat dengan jelas. Walaupun gejalanya serupa dengan penurunan penglihatan pada mata orang tua (presbiopia), rabun jauh dapat terjadi pada usia berapa pun. Cara utama untuk mengatasi rabun jauh adalah dengan menggunakan kacamata plus. Namun, ada juga cara lain untuk merawat mata plus. Apa pilihannya?

Cara merawat rabun jauh tanpa pembedahan

Penglihatan dekat berlaku apabila cahaya yang dibiaskan dari depan mata melalui kornea dan lensa jatuh di bahagian belakang retina. Sebenarnya, untuk dapat menghantar isyarat yang jelas ke otak, cahaya mesti jatuh tepat di retina.

Oleh itu, orang yang rabun jauh dapat melihat objek dari jarak jauh dengan jelas, tetapi tidak dapat melihat objek dari dekat dengan jelas.

Gangguan pembiasan mata ini disebabkan oleh bentuk bola mata yang lebih pendek sehingga jarak antara lensa mata dan retina menjadi terlalu dekat. Selain itu, penyakit yang mempengaruhi fungsi saraf optik juga berisiko menyebabkan rabun jauh.

Secara umum, ada 2 cara untuk merawat mata plus tanpa pembedahan, iaitu:

1. Gelas ditambah

Cara utama untuk mengatasi rabun jauh adalah dengan menggunakan kacamata plus. Gelas plus adalah cermin mata dengan lensa cembung (cembung), jenis yang sama dengan cermin mata baca.

Menurut American Academy of Ophthalmology, kacamata plus mengatasi rabun jauh dengan menyesuaikan bentuk bola mata yang dipendekkan atau memperbaiki masalah dengan kelengkungan kornea. Ini dilakukan supaya cahaya dapat difokuskan tepat pada retina. Dengan cara itu, anda dapat melihat objek dekat dengan jelas.

Untuk rabun jauh yang diklasifikasikan sebagai ringan, biasanya mata pasien masih dapat menyesuaikan diri dengan fokus cahaya pada retina sehingga mereka tidak memerlukan kacamata atau lensa kontak.

2. Kanta lekap

Selain cermin mata plus, penggunaan kanta lekap juga dapat membantu memfokus cahaya jatuh tepat di retina. Kanta lekap tersedia dalam bahan lembut, keras, dan menyerap gas. Untuk merawat mata plus, pilih kanta lekap dengan bahan yang paling selesa.

Penggunaan kanta lekap ini dilampirkan terus ke bahagian depan mata. Oleh itu, kanta lekap tidak digalakkan untuk kanak-kanak yang masih sukar menggunakannya.

Sekiranya diketahui bahawa anda juga mengalami kesukaran untuk melihat objek yang jauh (rabun) dan keadaannya agak mengganggu, anda perlu menggunakan jenis lensa bifokal, trifokal, atau progresif. Lensa ini terdiri daripada lensa tambah dan tolak pada masa yang sama sehingga dapat mengatasi gangguan fokus mata dekat dan jauh.

Agar penggunaan kanta lekap dan kacamata plus dapat menjadi optimum, cubalah berjumpa doktor. Kemudian, doktor akan melakukan pemeriksaan pembiasan mata sehingga anda boleh mendapatkan preskripsi untuk gelas dengan ukuran yang tepat.

Cara merawat rabun jauh dengan pembedahan

Selain menggunakan kanta lekap dan kacamata plus, anda juga dapat merawat mata plus dengan kaedah pembedahan pembiasan mata. Ini membolehkan anda membuang cermin mata.

Walau bagaimanapun, harus diingat bahawa merawat rabun jauh dengan pembedahan biasanya hanya disarankan untuk mereka yang kondisinya parah atau terus bertambah buruk dari masa ke masa.

Pembedahan untuk hipermetropia dilakukan dengan tujuan untuk memperbaiki kelengkungan kornea mata. Terdapat 3 kaedah pembedahan yang biasanya dilakukan untuk rabun jauh, yaitu:

 • Keratomileusis in situ berbantu laser (LASIK)

  LASIK adalah pembedahan pembiasan yang berkesan dalam membetulkan gangguan fokus mata. Pembedahan ini dapat membetulkan keadaan hipermetropia tinggi yang melebihi +4 D (dytropy). Keberkesanannya dapat bertahan selama 5 tahun.Dalam prosedur LASIK, pakar bedah mata akan membuat lipatan kornea nipis. Kemudian laser digunakan untuk menyesuaikan bentuk kelengkungan kornea sehingga dapat memfokus cahaya pada retina. Pemulihan LASIK lebih pantas daripada pembedahan pembiasan lain.

 • Keratektomi subepitel dibantu laser (LASEK)

  Berbeza dengan LASIK, dalam membetulkan hipermetropia dengan LASEK doktor akan membuat lapisan nipis di bahagian luar kornea, iaitu lapisan epitelium. Laser kemudian digunakan untuk mengubah bentuk lapisan luar kornea, membetulkan kelengkungan, dan menggantikan epitel.

 • Keratektomi photorefractive (PRK)

  Prosedur untuk merawat mata plus adalah serupa dengan LASEK. Laser masih digunakan untuk mengubah bentuk kelengkungan kornea. Walau bagaimanapun, dalam PRK, lapisan epitelium dikeluarkan sepenuhnya. Lapisan epitelium tidak diganti kerana boleh tumbuh kembali dan menyesuaikan diri dengan bentuk kornea yang diperbaiki. Ini menyebabkan proses pemulihan operasi rabun jauh ini lebih lama daripada operasi biasan yang lain.

Penting untuk diketahui, bahawa merawat mata plus melalui pembedahan tidak selalu memberikan hasil yang diinginkan. Setiap prosedur pembedahan bias mempunyai risiko kesan sampingan. Selepas pembedahan, anda mungkin masih berisiko mengalami rabun jauh. Bercakap dengan doktor anda mengenai kesan sampingan, risiko, dan faedah terbaik.

Petua untuk mengatasi masalah mata ditambah setiap hari

Rabun jauh sebenarnya bukan penyakit mata, tetapi gangguan fokus mata. Walau bagaimanapun, anda masih dapat mengelakkan rabun jauh anda menjadi lebih teruk.

Rawatan harian yang boleh dilakukan sebagai cara mengatasi rabun jauh adalah menjaga kesihatan mata, seperti:

 • Gunakan kacamata anti-radiasi untuk melindungi mata anda dari sinar ultraviolet ketika anda berada di luar
 • Makan makanan yang berkhasiat untuk kesihatan mata, seperti makanan yang tinggi vitamin A atau sumber makanan yang tinggi asam lemak, seperti tuna dan salmon
 • Pastikan bilik anda mempunyai pencahayaan yang mencukupi
 • Rehatkan mata semasa membaca, menonton, belajar atau bekerja, terutamanya ketika menggunakan alat elektronik, seperti alat atau komputer. Alihkan mata anda untuk fokus pada objek lain setiap 20 minit.
 • Lakukan pemeriksaan mata secara berkala, terutamanya untuk kanak-kanak. Lakukan pemeriksaan sekurang-kurangnya dua kali setahun.

Sekiranya anda mengalami gangguan penglihatan yang menunjukkan tanda-tanda mata tambah, seperti harus menjauhkan objek dari mata anda setiap kali anda melihatnya, segera berjumpa dengan pakar oftalmologi.

Doktor akan menentukan cara terbaik untuk merawat mata plus untuk anda, tentu saja, disesuaikan dengan keperluan, gaya hidup, dan keadaan kesihatan mata anda.