Kesihatan kulit

5 Manfaat Senaman untuk Kecantikan (Dapat Membantu Mencegah Jerawat)

Siapa bilang senaman hanya bermanfaat untuk kesihatan jantung, atau hanya berguna untuk menurunkan berat badan? Tahukah anda bahawa senaman juga bermanfaat untuk mencantikkan kulit? Macam mana boleh jadi? Betul, apa faedah bersenam untuk kecantikan? Teruskan membaca artikel ini dan anda akan terus meminati sukan.

Manfaat bersenam untuk kecantikan

Menurut Ellen Marmur, MD, profesor dermatologi di Sekolah Perubatan Mount Sinai, aktiviti fizikal seperti senaman yang dapat melancarkan peredaran darah bukan sahaja dapat membantu menjaga kesihatan anda, tetapi juga dapat menjaga kulit yang sihat.

Mengalami jerawat dalam bentuk apa pun atau masalah kulit lain seperti psoriasis mungkin membuat anda sangat berhati-hati dengan apa yang anda makan, minum atau lakukan, tetapi jangan biarkan masalah kulit membuat anda tidak aktif. Kenapa? Inilah sebabnya.

1. Berpeluh ketika bersenam dapat menjadikan kulit lebih bersih

Anda mungkin merasa jijik pada mulanya apabila kulit anda banyak berkeringat. Tetapi anda perlu tahu, peluh yang keluar semasa bersenam sebenarnya menjadikan kulit anda lebih sihat dan bersih.

Semasa anda bersenam, kelenjar peluh akan mengeluarkan banyak peluh yang keluar dari pori-pori kulit. Dengan cara itu, kotoran yang terkunci di pori-pori kulit akan dikeluarkan oleh peluh, sehingga pori-pori akan kembali bersih dan segar.

Tetapi setelah anda selesai bersenam, ketika peluh tidak lagi keluar dan suhu badan sudah mulai normal, mandi dan bersihkan kulit agar kotoran tidak terkumpul kembali pada kulit.

2. Latihan meningkatkan peredaran oksigen dalam darah, sehingga kulit lebih cerah

Bersenam tentunya menjadikan peredaran darah lebih lancar. Peredaran darah yang lancar ini akan membawa banyak kesan positif pada kulit anda. Bagaimana ia boleh berlaku?

Ringkasnya, peredaran darah yang lancar di dalam badan akan membekalkan oksigen dan nutrien yang mencukupi ke kulit. Sekiranya kulit mendapat bekalan oksigen dan nutrien yang mencukupi, ia akan mengekalkan kesihatannya. Kulit anda akan sentiasa dilembapkan dan kelihatan lebih sekata. Melakukan senaman ringan setiap hari secara berkala akan memberi kesan positif kepada kesihatan kulit.

3. Senaman menjadikan otak dan badan lebih santai, sehingga dapat mencegah timbulnya jerawat

Kemunculan jerawat di wajah atau bahagian kulit yang lain bukan sahaja disebabkan oleh kotoran yang terkumpul pada kulit. Jerawat juga dapat menjadi petunjuk bahawa anda mengalami tekanan, sehingga pengeluaran hormon dan minyak di dalam badan menjadi tidak terkawal, dan pada akhirnya, jerawat muncul di kulit.

Percaya atau tidak, cara terpantas untuk menghilangkan tekanan adalah dengan bersenam. Senaman akan memberi kesan yang santai pada otak dan badan. Selain itu, bersenam juga dapat memicu penghasilan endorfin dalam badan, yang dapat membuat anda merasa lebih bahagia dan lebih tenang.

4. Latihan meningkatkan pengeluaran kolagen pada kulit dan mencegah penuaan pramatang

Mahu kelihatan lebih muda? Bersenam secara berkala. Kerutan kulit dengan usia tidak dapat dielakkan. Semua orang pasti akan mengalaminya. Tetapi anda masih boleh menunda berlakunya penuaan kulit dengan bersenam.

Kulit berkedut disebabkan oleh penurunan pengeluaran kolagen pada kulit. Fungsi kolagen adalah untuk mengekalkan keanjalan dan kekuatan kulit. Nah, melakukan senaman secara teratur dan betul dapat meningkatkan pengeluaran kolagen pada kulit, sehingga proses penuaan pramatang kulit dapat dicegah.