Kesihatan wanita

7 Punca Wanita Menjadi Gemuk Selepas Berkahwin -

Lemak selepas berkahwin dikatakan sebagai tanda kebahagiaan. Malangnya sebagai wanita, anda mungkin tidak berpuas hati dengan penampilannya. Mengapa perkara ini berlaku? Mari lihat perbincangan dalam artikel berikut.

Apa yang menyebabkan kegemukan selepas berkahwin?

Menurut penyelidikan yang diterbitkan oleh jurnal Obesiti , 8 daripada 10 pasangan menambah berat badan sebanyak 5 hingga 10 kg dalam masa 5 tahun selepas berkahwin. Kenaikan itu lebih banyak dialami oleh wanita.

Terdapat beberapa sebab yang membuat anda gemuk setelah berkahwin, termasuk yang berikut.

1. Diet yang salah

Perkara pertama yang menyebabkan mengapa anda cenderung menjadi gemuk ketika berkahwin adalah kerana diet yang salah.

Biasanya, sebelum berkahwin, anda rajin menjalani diet yang ketat dan menjauhi makanan tertentu. Tetapi apabila anda sudah berkahwin, makanan anda menjadi tidak terkawal dan anda juga tidak perlu berdiet lagi.

2. Tidak ada masa bersendirian

Apabila anda belum berkahwin, anda mempunyai banyak saya masa atau masa lapang untuk diri sendiri. Waktu ini biasanya digunakan untuk menjaga diri dan menjaga tubuh anda dalam keadaan sihat.

Namun, setelah berkahwin, aktiviti harian mereka banyak berubah. Biasanya masa akan habis untuk mengurus rumah tangga, suami dan anak-anak.

Oleh itu, anda tidak lagi mempunyai banyak masa untuk menjaga badan anda.

3. Keutamaan berubah

Menurut penyelidikan dari Southern Methodist University, Dallas daripada 169 pasangan yang baru berkahwin, mereka mengakui bahawa kenaikan berat badan berlaku kerana perubahan keutamaan.

Sebelum berkahwin, anda boleh fokus menjaga diri dan menjaga berat badan ideal kerana anda terdorong untuk mencari pasangan.

Namun, ketika berkahwin, motivasi ini biasanya menurun. Anda juga lebih suka menumpukan perhatian pada menjaga anak-anak dan suami anda sehingga anda tidak terlalu mementingkan berat badan anda.

4. Kesan kehamilan

Kehamilan mungkin merupakan sebab paling umum mengapa wanita gemuk setelah berkahwin. Biasanya berat badan meningkat secara mendadak semasa kehamilan. Malangnya, setelah melahirkan, berat badan menjadi sukar untuk kembali normal.

Terutama kerana sibuk mengurus anak-anak menjadi lebih memakan masa dan perhatian daripada mengurus diri sendiri.

5. Pengaruh hormon

Perubahan hormon juga boleh menyebabkan wanita bertambah berat badan setelah berkahwin. Terdapat enam hormon menurut catatan perubatan yang mempengaruhi berat badan wanita, iaitu hormon testosteron, kortisol, insulin, progesteron, tiroid, dan estrogen.

Selain menyebabkan perubahan fizikal pada wanita setelah berkahwin, enam hormon ini juga berkaitan erat dengan kitaran haid, kehamilan, dan penyusuan.

6. Jarang bersenam

Bilakah kali terakhir anda bersenam? Mungkin sudah lama. Urusan rumah tangga sehari-hari mungkin kelihatan remeh, tetapi banyak menguras tenaga dan masa.

Kesannya anda menjadi gemuk setelah berkahwin kerana anda terlalu letih atau tidak berpeluang untuk bersenam.

Menurut penyelidikan yang dilakukan oleh University of North Carolina, wanita yang sudah berkahwin akan mendapat berat sebanyak 6.8 kg setelah dua tahun berkahwin. Sebilangan besar mereka mengakui bahawa mereka jarang bersenam.

7. Pengaruh tabiat pasangan

Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh pakar pemakanan dari University of North Carolina, tabiat pasangan sangat mempengaruhi kenaikan berat badan setelah berkahwin.

Terutama jika anda telah berkahwin lebih dari 2 tahun. Kerana menjaga satu sama lain selesa, beberapa pasangan mungkin menjalani gaya hidup yang tidak sihat.

Beberapa contoh seperti makan di restoran atau makanan ringan bersama sambil bermalas-malasan. Tabiat ini boleh menyebabkan wanita menjadi gemuk setelah berkahwin.

Bagaimana mengatasi masalah lemak selepas berkahwin?

Berdasarkan beberapa sebab yang telah dijelaskan di atas, anda dapat merancang apa yang perlu dilakukan agar berat badan anda tetap terjaga walaupun anda sudah berkahwin.

Beberapa perkara mudah berikut anda boleh mencuba:

  • menjana semula motivasi untuk menjaga diri dan mengekalkan bentuk badan yang ideal,
  • ajak suami dan anak-anak anda untuk bersenam bersama, dan
  • berpegang pada diet yang sihat.