Kesihatan mental

Hidup Sendiri Terlalu Lama Menjadikan Anda Tertekan

Pada zaman moden seperti sekarang ini, trend hidup bersendirian atau bujang meningkat dengan pelbagai alasan. Tetapi persoalannya, adakah hidup sendiri benar-benar memberi kesan negatif terhadap kesihatan mental seseorang, seperti apa yang dikatakan oleh ibu bapa?

Kesan negatif hidup bersendirian dengan mental seseorang

1. Kesepian

Kesepian telah menjadi kesan sebenar hidup sendirian. Orang yang tinggal bersendirian cenderung merasa kesepian lebih kerap daripada orang yang tidak bersendirian. Walaupun tinggal bersendirian dapat menurunkan kemungkinan seseorang marah kerana tidak ada pertengkaran, ia juga boleh menjadi penghalang untuk berhubung dan berinteraksi dengan orang lain dan untuk membentuk hubungan yang bermakna.

Ini boleh menjadi masalah bagi kumpulan orang tertentu. Contohnya, mereka yang mempunyai batasan fizikal mungkin mengalami kesukaran untuk melakukan perjalanan yang diperlukan untuk meninggalkan rumah.

Salah satu sebab utama kesan negatif hidup sendiri terhadap kesihatan mental adalah kerana orang yang tinggal bersendirian cenderung menghabiskan banyak masa bersendirian. Menghabiskan masa dengan orang lain dapat meningkatkan interaksi negatif, tetapi juga penting untuk mencegah kesepian dengan mempromosikan rasa sokongan sosial anda.

2. Kemurungan

Telah lama diketahui bahawa kesan hidup bersendirian adalah kerentanan terhadap kemurungan dan masalah kesihatan mental yang lain. Penyelidikan baru menunjukkan corak yang sama terdapat pada orang dewasa dan orang tua. Lelaki dewasa lajang cenderung merasa lebih tertekan daripada lelaki yang tinggal di bawah bumbung yang sama dengan pasangan mereka atau ahli keluarga yang lain. Begitu juga dengan janda. Wanita yang baru-baru ini hidup bersendirian untuk pertama kalinya (sama ada kerana perceraian atau kematian pasangan) mungkin berisiko lebih tinggi mengalami kemurungan daripada wanita yang tinggal sendirian untuk jangka masa yang lebih lama.

Dalam kajian 3.500 lelaki dan wanita berusia 30 hingga 65 tahun, para penyelidik di Finland mendapati bahawa orang yang tinggal sendiri lebih cenderung menerima resep dan mengambil ubat antidepresan. Itu benar jika dibandingkan dengan 16% mereka yang tinggal bersama pasangan, keluarga, atau rakan sebilik.

3. Diet lebih tidak sihat

Kajian lain juga menunjukkan bahawa ketika tinggal sendirian anda cenderung makan makanan yang kurang sihat. Contohnya, anda akan makan lebih sedikit sayur-sayuran setiap hari daripada orang yang berpasangan. Orang yang tinggal bersama dengan orang lain, akan memasak atau makan makanan yang sihat untuk menjaga kesihatan. Kesihatan mereka juga dijaga kerana mereka ingin hidup dan bahagia lebih lama dengan orang-orang yang tinggal bersama mereka.

Tetapi tidak semua orang yang hidup sendiri akan terdedah kepada kemurungan

Sejauh mana kesan hidup bersendirian dapat mempengaruhi kesihatan mental, nampaknya bergantung pada ciri-ciri individu. Contohnya, umur, jantina, kesihatan, dan ciri-ciri kehidupan sosial masing-masing. Sebenarnya, tidak semua perkara yang merujuk kepada kesepian hidup dikaitkan secara negatif. Kembali lagi, niat dan faedah yang diterima orang itu. Namun, adalah lebih baik jika anda tinggal bersama orang lain untuk mengelakkan kesan hubungan antara keadaan mental anda dan corak kehidupan yang anda jalani.