Kanser

Dadah dan Rawatan Barah Otak Yang Boleh Dilakukan

Kanser otak adalah penyakit yang berlaku ketika tumor ganas tumbuh di otak. Penyakit ini boleh mengganggu fungsi otak dalam mengatur semua kerja organ tubuh. Oleh itu, penghidap barah otak perlu segera mendapatkan ubat atau rawatan untuk mengatasi masalah tersebut. Jadi, bagaimana merawat barah otak biasa?

Jenis ubat dan rawatan untuk merawat barah otak

Rawatan untuk barah otak boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Penentuan rawatan ini berdasarkan tahap barah otak, lokasi, ukuran, dan jenis tumor otak, usia dan keadaan kesihatan keseluruhan pesakit, serta toleransi pesakit terhadap prosedur atau ubat tertentu.

Dengan pertimbangan-pertimbangan ini, diharapkan rawatan yang diberikan dapat tepat sasaran dan mencapai tujuan yang diinginkan, yaitu menghilangkan sebanyak mungkin tumor otak dan menghentikan pertumbuhan mereka dari tidak kembali. Berikut adalah pelbagai cara yang biasa dilakukan oleh doktor untuk merawat dan menyembuhkan barah otak:

1. Operasi

Pembedahan adalah kaedah utama yang digunakan oleh doktor untuk merawat barah otak. Dalam jenis rawatan ini, doktor memotong atau membuang tisu tumor melalui prosedur pembedahan.

Untuk membuang tumor, doktor terlebih dahulu akan membuang sebahagian kecil tengkorak (kraniotomi) dan kemudian memotong atau mengeluarkan tisu tumor. Selepas itu, tengkorak yang dikeluarkan akan dipasang kembali ke tempat asalnya.

Dalam prosedur ini, berapa banyak tisu tumor dikeluarkan bergantung pada ukuran dan lokasi tumor di otak. Tisu tumor mungkin dikeluarkan sepenuhnya, tetapi mungkin juga sebahagian atau tidak dikeluarkan kerana terlalu dekat dengan kawasan vital otak.

Ini sebenarnya boleh berisiko merosakkan otak atau bahkan mengancam nyawa. Dalam kes ini, doktor secara amnya akan mengesyorkan rawatan lain untuk merawat barah otak.

Selain membuang sel-sel tumor, operasi juga dapat bertujuan untuk meredakan gejala barah otak atau untuk mengurangkan ukuran tumor yang tersisa, yang harus dirawat dengan radioterapi dan kemoterapi. Lebih-lebih lagi, pembedahan dianggap mempunyai risiko kesan sampingan yang lebih kecil daripada kedua-dua rawatan tersebut.

Walau bagaimanapun, rawatan barah otak ini juga dapat menyebabkan kesan sampingan pada penderita, seperti pendarahan, jangkitan, atau reaksi terhadap anestesia. Pembengkakan otak dan kejang juga boleh berlaku setelah pembedahan barah otak dilakukan. Bercakap dengan doktor anda mengenai kemungkinan kesan sampingan.

Neuroendoskopi

Selain menggunakan metode kraniotomi, operasi untuk mengubati barah otak juga dapat dilakukan dengan menggunakan prosedur neuroendoskopi. Menurut Johns Hopkins Medicine, neuroendoscopy adalah prosedur pembedahan minimal invasif di mana seorang pakar bedah saraf menghilangkan tumor melalui lubang kecil di tengkorak atau melalui mulut atau hidung.

Prosedur pembedahan ini dilakukan dengan menggunakan endoskopi, yang merupakan alat seperti teleskop kecil yang dilengkapi dengan kamera video beresolusi tinggi dan alat untuk menavigasi dan mengakses tumor di hujungnya. Ahli bedah saraf juga melekatkan alat tambahan seperti pengapit atau gunting ke hujung endoskop untuk menghilangkan tumor.

Neuroendoskopi umumnya dilakukan ketika sukar untuk mencapai kawasan tumor dengan pembedahan biasa atau mengeluarkan tumor tanpa merosakkan bahagian tengkorak yang lain.

2. Radioterapi

Terapi radiasi atau radioterapi adalah kaedah lain yang biasa digunakan oleh doktor dalam rawatan barah otak. Radioterapi menggunakan sinaran tenaga tinggi, seperti sinar-X, untuk memusnahkan sel-sel tumor atau melegakan gejala.

Rawatan ini biasanya dilakukan dua hingga enam minggu setelah pembedahan, untuk memusnahkan sel-sel tumor yang masih ada yang tidak dikeluarkan. Selain itu, terapi radiasi juga dapat dilakukan jika tumor tumbuh lebih invasif atau bagi anda yang tidak dapat menjalani pembedahan atau mengalami barah otak metastatik, yang merupakan tumor otak yang timbul akibat penyebaran sel barah dari bahagian lain di badan.

Radioterapi untuk barah otak umumnya menggunakan radiasi dari mesin luaran. Prosedur ini boleh memakan masa beberapa hari atau hingga enam minggu. Walau bagaimanapun, penyinaran secara dalaman, seperti brachytherapy juga dapat dilakukan.

3. Kemoterapi

Selain radioterapi, kaedah lain yang biasa digunakan untuk merawat barah otak adalah kemoterapi. Kemoterapi adalah rawatan menggunakan ubat untuk membunuh sel barah.

Rawatan ini boleh dilakukan sendiri, terutama bagi mereka yang tidak dapat menjalani pembedahan atau mempunyai tumor yang sudah parah. Walau bagaimanapun, kemoterapi juga boleh digabungkan dengan rawatan lain, seperti selepas pembedahan atau bersama dengan radioterapi.

Dalam keadaan ini, kemoterapi biasanya digunakan untuk membunuh sel-sel barah yang tersisa yang tidak dikeluarkan semasa pembedahan atau sel-sel barah yang kembali setelah prosedur rawatan lain.

Untuk merawat barah otak, ubat kemoterapi biasanya diberikan, iaitu karboplatin, cisplatin, karmustin, temozolomide, dan lain-lain. Ubat ini umumnya diberikan dalam bentuk gabungan. Pemberian boleh dilakukan secara intravena atau terus ke dalam cecair serebrospinal, baik melalui suntikan atau secara oral.

Selain itu, dalam beberapa kes, implan yang mengandung ubat kemoterapi dapat dimasukkan ke dalam otak semasa operasi, setelah tumor dikeluarkan.

4. Ubat-ubatan tertentu

Sebagai tambahan kepada tiga rawatan utama di atas, ubat-ubatan tertentu juga umumnya diberikan untuk mereka yang menghidap barah otak. Ubat ini biasanya diberikan untuk mengawal gejala atau kesan sampingan rawatan yang mungkin timbul. Ubat yang biasa diberikan untuk membantu merawat barah otak adalah:

  • Kortikosteroid. Ubat ini umumnya diberikan untuk mengurangkan pembengkakan di sekitar tumor otak. Jenis ubat ini juga dapat melegakan sakit kepala dan gejala barah otak yang lain.
  • Antikonvulsan. Ubat ini diberikan untuk merawat atau mengurangkan kemungkinan kejang pada penderita barah otak.

5. Terapi yang disasarkan

Terapi yang disasarkan menggunakan ubat-ubatan yang secara khusus menargetkan gangguan tertentu yang menyebabkan tumor atau membantu sel-sel tumor tumbuh. Rawatan ini biasanya diberikan ketika sel barah tumbuh semula setelah menjalani rawatan barah otak yang lain.

Salah satu ubat terapi sasaran yang biasanya diberikan adalah Bevacizumab, yang merupakan versi buatan manusia dari antibodi monoklonal atau protein sistem imun. Ubat ini biasanya diberikan kepada pesakit dengan tumor otak malignan glioblastoma, terutama jika sel-sel barah kembali setelah menjalani rawatan primer.

Sebagai tambahan kepada pelbagai rawatan di atas, jenis rawatan lain mungkin diberikan oleh doktor, bergantung pada keadaan setiap pesakit. Bercakap dengan doktor anda mengenai jenis rawatan yang betul.

Pemulihan setelah menjalani rawatan barah otak

Setelah menjalani pelbagai rawatan untuk barah otak, anda mungkin mengalami pelbagai kesan sampingan yang boleh mempengaruhi bagaimana otak anda berfungsi. Selain sawan, kesan sampingan yang mungkin timbul termasuk kesukaran bercakap dan berjalan.

Untuk mengatasinya, anda boleh menghubungi ahli fisioterapi atau ahli terapi lain. Fisioterapi dapat membantu anda memulihkan fungsi. Ahli terapi lain, seperti terapi pertuturan, dapat membantu anda mengatasi masalah pertuturan selepas pembedahan.

Anda juga boleh meminta bantuan daripada ahli terapi lain untuk dapat kembali ke aktiviti normal anda. Anda juga boleh mencuba ubat semula jadi lain untuk barah otak, seperti ubat herba atau akupunktur, untuk mengurangkan gejala atau kesan sampingan rawatan yang mungkin timbul.

Walau bagaimanapun, selalu berjumpa dengan doktor anda mengenai pilihan rawatan ini, agar sesuai dengan keadaan anda.