Pemakanan

Medium Rare Steak masih mempunyai darah, adakah selamat dimakan?

Apabila anda memesan menu steak daging lembu di restoran, anda pasti akan ditanya tahap kelayakan yang anda mahukan - jarang, sederhana jarang, sederhana, hingga dapat dilakukan dengan baik. Sebilangan besar pakar masakan menasihatkan anda untuk makan stik langka sederhana kerana tekstur dagingnya lebih lembut dan rasanya lebih semula jadi. Tetapi banyak orang teragak-agak untuk memesan daging "separuh masak" ini kerana masih ada cecair merah yang keluar dari daging, yang disalah anggap sebagai darah. Jadi, apa sebenarnya cecair merah yang keluar dari daging langka sederhana? Adakah berbahaya jika dimakan?

Cecair merah pada stik daging bukan darah

Bukan darah. Cecair merah yang anda lihat meresap dari daging yang tidak dimasak setelah memotong sebenarnya adalah myoglobin. Myoglobin adalah protein yang menyimpan oksigen di otot mamalia - sama seperti hemoglobin dalam tubuh manusia.

Myoglobin adalah apa yang menjadikan daging menjadi merah. Semakin merah dan gelap warna dagingnya, semakin banyak myoglobin di dalamnya. Itulah sebabnya mengapa daging sapi (bersama dengan domba, daging kambing, dan daging babi) diklasifikasikan sebagai "daging merah".

Apabila daging dimasak, myoglobin akan bertindak balas sehingga berubah menjadi lebih gelap dan menghitam dari masa ke masa. Mioglobin dalam daging yang dimasak belum sepenuhnya berubah, jadi masih terdapat sedikit warna kemerahan di bahagian tengahnya.

Di samping itu, daging yang belum dimasak masih mempunyai kandungan air lebih banyak daripada daging yang dimasak sepenuhnya. Oleh itu, gabungan myoglobin dan baki air dalam daging menjadikan stik mengeluarkan cecair merah yang telah dianggap darah.

Kemudian, adakah cecair merah pada stik selamat untuk dimakan?

Kerana ia bukan darah, daging dengan tahap kematangan sederhana dan jarang masih selamat untuk dimakan. Akademi Pemakanan dan Dietetik bahkan menyatakan bahawa tidak perlu terlalu banyak memasak daging agar selamat untuk dimakan. Dengan syarat, daging dimasak dengan sempurna pada suhu sekurang-kurangnya 62 darjah celcius. Oleh itu, jangan teragak-agak untuk mencuba makan stik separuh masak, selagi proses dan persembahannya betul dan bersih.

Walau bagaimanapun, tidak semua daging merah yang dimasak separuh selamat untuk dimakan. Sekiranya stik anda diperbuat daripada daging lembu, pastikan ia dimasak dengan sempurna.

Daging lembu telah melalui proses pengeluaran dan pemprosesan yang menjadikan semua bahagiannya terkena peralatan yang tidak semestinya bersih dari bakteria. Itulah sebabnya terdapat lebih banyak kemungkinan bakteria tersisa di daging lembu daripada dengan daging potong segar. Untuk makanan yang diproses dari daging lembu, daging mesti dimasak sekurang-kurangnya pada suhu 71 darjah celcius.

Ingat juga bahawa tidak kira sama ada selamat untuk makan stik daging lembu yang tidak dimasak, terdapat risiko kesihatan yang mungkin anda hadapi jika anda makan banyak daging merah. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah menyatakan bahawa orang yang makan daging panggang kebanyakannya mempunyai risiko peningkatan barah hingga 30 persen.