Kesihatan

7 Petua untuk Pemulihan Lebih Cepat Selepas Pembedahan: Prosedur, Keselamatan, Kesan Sampingan, dan Faedah |

Selepas pembedahan, akan ada banyak nasihat yang diberikan oleh doktor, keluarga, atau saudara-mara yang berkunjung sehingga anda dapat sembuh dengan cepat. Isi nasihat merangkumi apa yang harus dilakukan dan apa yang tidak boleh dilakukan selepas pembedahan anda. Apakah perkara penting yang perlu dilakukan selepas pembedahan agar cepat sembuh?

1. Jangan bergerak terlalu banyak

Ramai orang merasakan bahawa mereka telah pulih sepenuhnya selepas pembedahan. Kemudian mereka menjadi aktif dan mula berusaha untuk melakukan aktiviti harian mereka lagi, seperti membersihkan rumah, bersenam, atau terus ke pejabat.

Malangnya, untuk cepat sembuh anda dinasihatkan untuk tidak bergerak terlalu banyak. Kenapa? Ini boleh menyebabkan kecederaan pada luka pembedahan dan mengakibatkan komplikasi serius seperti jangkitan.

2. Dapatkan tidur yang cukup

Tidur yang mencukupi adalah salah satu kaedah terbaik untuk cepat sembuh setelah menjalani pembedahan. Tubuh yang keletihan akan merasa lebih sukar untuk pulih selepas pembedahan. Sekiranya anda dibenarkan pulang, disarankan untuk tidur sekurang-kurangnya tujuh jam setiap malam dan tidur selama kira-kira satu jam.

3. Makan makanan yang sihat

Secara amnya, selepas pembedahan, doktor akan mengesyorkan larangan diet khas. Anda akan disarankan untuk makan makanan yang dapat mempercepat proses penyembuhan.

Cuba makan makanan protein yang dapat membantu penyembuhan luka dan pertumbuhan semula tisu pada luka. Anda boleh makan makanan rendah lemak tetapi kaya protein seperti ayam, ikan, telur, atau tauhu tanpa kulit.

4. Berhati-hati ketika batuk

Adakah anda tahu bahawa batuk selepas pembedahan harus dilakukan dengan betul? Ya, ada cara khas untuk batuk sehingga sayatan pembedahan tidak terbuka dan menyebabkan jangkitan. Caranya, jika anda ingin batuk, tahan dan tutup bahagian di mana terdapat luka pembedahan menggunakan bantal atau tangan, kemudian batuk selembut mungkin.

5. Jangan berhenti berjumpa doktor

Ramai orang merasakan bahawa selepas pembedahan mereka tidak perlu lagi berjumpa doktor kerana mereka tidak mempunyai sebarang aduan. Ini adalah perkara yang salah.

Perundingan dengan doktor dalam tempoh pemulihan selepas operasi adalah penting untuk memeriksa kemungkinan komplikasi. Doktor juga akan memeriksa sama ada terdapat masalah dengan keadaan keseluruhan anda atau tidak, terutamanya pada pembedahan pembedahan. Oleh itu, patuhi doktor yang akan datang untuk berunding mengikut jadual.

6. Mengambil ubat secara berkala

Penting untuk terus mengambil ubat yang diberikan doktor selepas pembedahan dan pulang ke rumah, kerana ubat dapat membantu tubuh anda cepat sembuh. Biasanya anda dinasihatkan untuk mengambil ubat penghilang rasa sakit.

Anda dibenarkan minum ubat sakit hanya apabila anda merasa sakit. Sebabnya, penghilang rasa sakit boleh menyebabkan kegatalan pada perut dan menyebabkan rasa mengantuk. Seboleh mungkin elakkan memandu sambil mengambil ubat penahan sakit yang lebih kuat.

Sekiranya anda disarankan untuk mengambil antibiotik, pastikan untuk mendapatkan dos antibiotik yang betul seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Ini dilakukan untuk mencegah kemungkinan jangkitan yang boleh berlaku selepas pembedahan dan ketahanan terhadap antibiotik.

7. Pastikan tangan anda sentiasa bersih

Hampir semua orang merasa cemas atau sengaja ingin tahu dan kemudian menyentuh sayatan pembedahan. Sebenarnya, tidak mengapa disentuh, selagi tangan anda bersih, alias anda telah mencuci tangan anda. Sekiranya anda menyentuh tanpa mencuci tangan, sayatan terdedah kepada jangkitan dan memerlukan masa lebih lama untuk sembuh.