Kesihatan Muskuloskeletal

X-Ray of the Extremities: Fungsi, Proses dan Hasil Ujian •

Tulang adalah tisu badan yang kaku dan keras. Apabila cedera, tulang boleh patah atau retak. Malangnya, patah tulang yang tidak teruk sering tidak kelihatan dan hanya menyebabkan simptom seperti sakit atau sakit. Oleh itu, untuk mengetahui, pemeriksaan sinar-X terhadap ekstremiti diperlukan.

Definisi sinar-X bagi hujung kaki

X-ray hujung adalah imbasan untuk mendapatkan gambar tulang di tangan dan kaki. Imbasan ini dilakukan untuk mengetahui sama ada tulang dan sendi retak, patah, atau terkehel.

Di samping itu, sinar-X ekstremitas juga dapat mengesan kemungkinan kecederaan atau kerosakan yang disebabkan oleh keadaan ini, seperti jangkitan, artritis, pertumbuhan tumor, osteoporosis, dan masalah lain.

Imbasan ini dilakukan dengan menggunakan sinaran sinar-X. Sinar ini dapat menembusi kebanyakan objek, termasuk tubuh manusia. Cara kerjanya adalah dengan mengimbas menggunakan alat pengesan yang akan mencetak filem atau dipantulkan terus ke komputer.

Tisu tebal seperti tulang akan menyerap tenaga dari sinar-x dan memberikan penampilan putih pada gambar yang diproyeksikan.

Sementara itu, tisu lain yang lebih nipis seperti otot dan organ dalam badan tidak akan menyerap tenaga sebanyak sinar-X, sehingga berubah menjadi kelabu pada gambar yang diproyeksikan. Sinar sinar-X yang melalui udara, seperti melalui paru-paru, akan kelihatan hitam.

Bilakah saya mesti mempunyai sinar-X dari hujung kaki?

Doktor anda mungkin mengesyorkan sinar-X ekstremiti untuk memeriksa keadaan berikut.

  • Tulang patah atau patah
  • Jangkitan Osteomielitis
  • Artritis
  • tumor tulang
  • Dislokasi (sendi yang didorong keluar dari kedudukan normalnya)
  • Bengkak
  • Pengumpulan cecair pada sendi
  • Pertumbuhan tulang yang tidak normal

Anda mungkin juga memerlukan sinar-X untuk memastikan kecederaan, seperti patah lengan, sembuh dengan betul.

Apa yang harus saya ketahui sebelum menjalani x-ray ekstremitas?

Walaupun cenderung aman, seperti prosedur lain, sinar-X ekstremitas juga tidak bebas dari beberapa risiko yang mungkin timbul.

Terutama jika anda hamil ketika anda mahukan sinar-X, anda harus memaklumkan kepada doktor mengenai perkara ini. Oleh itu, pendedahan radiasi semasa kehamilan boleh berisiko menyebabkan kecacatan janin.

Doktor boleh mengesyorkan prosedur pemeriksaan lain atau jika sinar-X sangat diperlukan, doktor akan mengambil langkah berjaga-jaga terlebih dahulu untuk mengurangkan kesan pendedahan radiasi pada janin.

Anda juga harus bertanya kepada doktor mengenai tahap radiasi yang akan digunakan semasa prosedur. Penting untuk mengumpulkan dan menyimpan semua sejarah pendedahan radiasi, seperti sinar-X yang lalu, supaya anda dapat membincangkannya dengan doktor anda.

Risiko yang berkaitan dengan pendedahan radiasi mungkin berkaitan dengan jumlah kumulatif sejarah jangka panjang pemeriksaan sinar-X dan / atau terapi lain.

Mungkin ada risiko lain yang boleh berlaku, bergantung pada keadaan kesihatan anda semasa menjalankan ujian. Pastikan selalu berbincang dengan doktor anda sebelum prosedur.

X-ray dari hujung kaki

Berikut adalah langkah-langkah dalam prosedur x-ray ekstremiti yang perlu anda ketahui.

Apakah persediaan yang diperlukan sebelum sinar-X?

Umumnya anda tidak perlu melakukan persiapan khas sebelum sinar-X. Anda hanya memberitahu doktor jika anda mempunyai keadaan tertentu, seperti mengandung atau menghidap penyakit lain.

Tanggalkan barang kemas yang berada di sekitar kawasan yang akan dipindai, kerana perhiasan boleh mengganggu mendapatkan paparan sinar-X yang optimum.

Bagaimana sinar-X ekstremiti berlaku?

Prosedur ini dilakukan di jabatan radiologi hospital atau di pejabat doktor anda oleh pakar radiologi. Anda akan diminta menanggalkan bahagian tubuh anda untuk diimbas. Kelak pegawai akan memberikan jubah khas untuk anda.

Kemudian, pegawai radiologi membantu meletakkan bahagian badan secara mendatar di atas meja sinar-X. Tidak digalakkan bergerak semasa prosedur untuk mengelakkan penyelewengan hasil sinar-X.

Pegawai itu boleh memberitahu anda untuk menukar kedudukan. Beberapa pemeriksaan sinar-X mungkin memerlukan mengambil gambar dari kedudukan yang berbeza.

Anda juga harus menahan nafas semasa mengimbas gambar supaya unjuran tidak kabur. Prosedur ini hanya berlangsung selama 5 hingga 10 minit dan tidak menyakitkan.

Apa yang perlu saya lakukan setelah melakukan sinar-X ekstremiti?

Umumnya, ahli radiologi akan memberikan keputusan ujian sehari selepas anda menjalani prosedur. Untuk kes kecemasan, doktor boleh meminta hasilnya dalam beberapa minit.

Setelah sinar-X selesai, anda biasanya boleh pulang ke rumah.

Apakah maksud keputusan ujian saya?

Sekiranya hasilnya normal, ini bermakna tulang, sendi, dan tisu organ tidak menunjukkan kelainan. Tidak ada zarah atau benda asing seperti serpihan logam yang dijumpai, tidak ada kelainan pada tulang dan sendi, dan sendi berada di tempat yang betul.

Sinar-X selepas pembedahan peletakan plat pada patah tulang, misalnya, menunjukkan bahawa pelat itu normal dan berada di lokasi yang betul.

Sementara itu, jika hasilnya tidak normal, akan terjadi patah tulang, sendi yang tidak berada di tempat yang betul, kalsifikasi sendi, kehadiran benda asing seperti plat atau skru yang patah atau longgar, atau ketumbuhan pada tulang.

Tulang boleh menunjukkan tanda-tanda kerosakan akibat penyakit, seperti osteoporosis, osteoartritis, gout, penyakit Paget, atau rheumatoid arthritis pada telapak tangan atau tapak kaki. Bahagian sendi yang longgar atau usang juga dapat dilihat.

Doktor kemudian akan menerangkan sekiranya terdapat perincian yang mungkin mempengaruhi keadaan anda. Jangan ragu untuk berunding sekiranya anda masih mempunyai sebarang pertanyaan.