Pemakanan

Mengenal Berbagai Jenis Biji Kopi Dari Seluruh Dunia •

Kopi adalah salah satu minuman paling popular di seluruh dunia. Sebenarnya, minuman ini telah menjadi sebahagian besar gaya hidup moden. Pada masa ini anda boleh menemui kedai kopi di mana sahaja. Terdapat juga pelbagai jenis kopi yang dihidangkan. Sekiranya anda bukan ahli kopi, mungkin sukar untuk menghafal pelbagai jenis kopi dan perbezaan antara keduanya. Seperti teh, kopi ditanam di banyak tempat di dunia. Oleh itu, terdapat banyak jenis biji kopi yang dihasilkan dengan ciri yang berbeza.

BACA JUGA: Berapa kali minum kopi dalam sehari masih dianggap sihat?

Secara umum, biji kopi dibahagikan kepada dua jenis berdasarkan jenis tanaman. Dua jenisnya adalah biji kopi Arabica dan biji kopi Robusta. Walau bagaimanapun, dari setiap spesies tanaman kopi masih terdapat pelbagai variasi turunannya. Seperti manusia yang dilahirkan dalam spesies yang sama, setiap orang mempunyai ciri tersendiri berdasarkan etnik, bangsa, atau tempat kelahiran mereka. Begitu juga dengan biji kopi. Apa tunggu lagi, lihatlah pelbagai jenis kopi dari seluruh dunia di bawah ini.

Kopi Arabica

Biji kopi Arabica adalah jenis yang paling biasa dan digunakan untuk membuat kopi. Kira-kira 70% kopi yang dijual di pasaran sekarang adalah biji kopi Arabica. Tumbuhan ini tumbuh paling banyak di benua Afrika tengah dan timur, benua Amerika selatan, dan benua Asia selatan dan tenggara. Negara pengeluar biji kopi ini mempunyai iklim tropika dan subtropika.

Ciri kopi Arabica

Kopi Arabica dipercayai sebagai kopi berkualiti terbaik. Kerana kopi Arabica lebih sukar untuk diproses dan diproses. Selain sangat sensitif terhadap perubahan suhu, tanaman ini mudah diserang oleh perosak dan penyakit. Jadi, hasil dalam setahun lebih sedikit daripada kopi Robusta.

Kopi Arabica juga harus dikendalikan dengan berhati-hati. Biji kopi ini sedikit memanjang dan rata. Berbanding dengan biji kopi Robusta, biji kopi Arabica berukuran sedikit lebih besar. Selain itu, teksturnya lebih halus berbanding biji kopi Robusta.

BACA JUGA: Dari usia berapa kanak-kanak boleh minum kopi?

Rasa dan aroma kopi Arabica

Kerana kandungan sukrosa atau gula dalam kopi Arabica lebih tinggi, anda dapat merasakan sendiri bahawa kopi ini rasanya sedikit manis dan masam. Aromanya juga berbau seperti campuran bunga dan buah-buahan. Kopi Arabica mengandungi 1.2% kafein sehingga setelah pembuatan bir, kopi ini terasa lembut, tidak terlalu pekat. Inilah sebabnya mengapa kebanyakan kopi yang disajikan di kafe, restoran atau kedai kopi terkenal biasanya menggunakan biji kopi Arabica.

Contoh kopi Arabica

Kopi ini terdapat di banyak tempat di dunia. Beberapa contoh kopi Arabica yang terkenal adalah Ethiopia, Kenya, Toraja, Sumatera, kopi Mandailing, Jawa (dari ladang kopi di daerah Kawah Ijen, Jawa Timur), Papua New Guinea, Colombia, dan Brazil.

Kopi Robusta

Tidak seperti kopi Arabica, biji kopi Robusta tidak banyak dihasilkan. Spesies kopi ini tumbuh di benua Afrika barat, Asia Tenggara, dan Asia Selatan. Namun, beberapa negara yang menghasilkan kopi Arabica juga menanam kopi Robusta.

Ciri kopi Robusta

Tumbuhan ini lebih senang ditanam dan dijaga daripada tanaman kopi Arabica. Kopi ini bahkan boleh ditanam di dataran tinggi yang tidak terlalu tinggi dengan perubahan suhu. Dalam setahun, tanaman kopi Robusta dapat menghasilkan lebih banyak biji kopi daripada kopi Arabica. Bentuk biji bulat dan sedikit lebih padat daripada biji kopi Arabica. Biji kopi Robusta juga lebih kecil dan mempunyai tekstur yang agak kasar.

BACA JUGA: Kesan Negatif dan Positif Kopi terhadap Suasana Seseorang

Rasa dan aroma kopi Robusta

Ciri khas kopi Robusta adalah tebal dan sedikit pahit. Sebabnya, kandungan kafein lebih tinggi daripada kopi Arabica, sehingga 2,2%. Rasa dan aroma kopi ini sangat kuat, serupa dengan coklat, teh hitam, dan kacang-kacangan. Setelah diproses menjadi minuman, beberapa jenis kopi Robusta sedikit berbau seperti kayu. Kopi Robusta biasanya digunakan sebagai ramuan untuk kopi segera.

Contoh kopi Robusta

Indonesia menghasilkan banyak jenis biji kopi Robusta. Beberapa contoh kopi Robusta dari Indonesia termasuk kopi Lampung, Jawa Barat, Bali, Flores, dan Bengkulu. Kopi Luwak juga berasal dari kilang kopi Robusta, tetapi ada juga kopi yang berasal dari kilang kopi Arabica. Kopi Robusta dari negara lain misalnya adalah India, Vietnam, Jamaica, dan Uganda.