Pemakanan

6 Perkara yang Menambah Selera Anda •

Selera makan, perkara kecil tetapi boleh memberi kesan besar kepada anda. Selera makan yang tidak terkawal boleh membuatkan anda makan lebih banyak dan akhirnya menyebabkan kenaikan berat badan yang berlebihan. Atau, mungkin sebaliknya jika anda kehilangan selera makan, maka keperluan nutrisi badan anda tidak dapat dipenuhi dan akhirnya dapat menjadikan badan anda kurus dan sistem ketahanan badan anda menurun. Anda mungkin menganggapnya remeh, tetapi selera makan anda memberi kesan besar terhadap diet dan kesihatan anda. Apakah perkara yang boleh meningkatkan selera makan? Pertama, kita mesti tahu bagaimana selera makan berlaku.

Apa itu selera makan?

Selera makan atau selera makan adalah keinginan anda untuk makan. Keinginan ini membuatkan anda makan untuk menyediakan nutrien yang diperlukan oleh badan anda. Jadi, selera makan yang terjaga baik untuk anda dan kesihatan anda.

Selera makan anda biasanya akan muncul ketika anda lapar. Lapar adalah perasaan tidak selesa yang timbul ketika badan anda perlu makan. Walau bagaimanapun, selera makan anda dapat muncul apabila anda tidak benar-benar lapar, ini boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai faktor. Inilah yang harus anda ketahui, selera makan yang sering muncul tanpa rasa lapar biasanya akan menyebabkan anda makan berlebihan. Makan berlebihan akan menyebabkan anda menjadi berlebihan berat badan.

Apa yang boleh mengurangkan dan meningkatkan selera makan?

Selera makan adalah perkara yang sangat kompleks, yang melibatkan interaksi otak dan hormon dan dipengaruhi oleh tabiat, isyarat luaran, dan emosi. Banyak faktor yang dapat mengurangkan dan meningkatkan selera makan anda, boleh jadi dari faktor dari dalam badan atau faktor dari persekitaran luar.

1. Hormon yang mempengaruhi selera makan

Hormon berfungsi untuk mengekalkan keseimbangan dalam badan anda. Sistem pencernaan anda juga melibatkan hormon untuk menyokong kerjanya. Beberapa hormon yang mempengaruhi selera makan adalah:

Leptin

Leptin adalah hormon yang menekan selera makan Anda. Hormon ini dilepaskan oleh sel-sel lemak di dalam badan. Tahap leptin dalam badan mencapai puncaknya ketika anda makan atau ketika anda kenyang. Oleh itu, apabila anda telah makan banyak dan kenyang, maka selera makan anda akan hilang kerana kerja hormon leptin.

Kerana leptin dihasilkan oleh sel-sel lemak, jumlah leptin dalam tubuh seseorang berkadar dengan jumlah lemak di dalam badan. Walau bagaimanapun, pada orang gemuk, ketahanan leptin biasanya berlaku, jadi orang tersebut tidak sensitif terhadap isyarat kenyang.

Ghrelin

Hormon ini adalah kebalikan dari leptin. Sekiranya leptin menekan selera makan, maka ghrelin mencetuskan selera makan . Hormon ini dilepaskan oleh perut ketika perut kosong dan memerlukan makanan. Hormon ghrelin meningkat dalam jumlah sebelum makan dan kemudian menurun dalam jumlah ketika anda telah makan. "Ini berlaku secara semula jadi setiap empat jam," kata Nolan Cohn, dipetik dari Dietitian Hari Ini.

Pada orang gemuk, tahap hormon ghrelin bahkan lebih rendah. Walau bagaimanapun, orang gemuk lebih sensitif terhadap rangsangan selera makan.

Hormon lain yang juga mempengaruhi selera makan anda termasuk somatostatin, amylin, cholecystokinin, glukagon, insulin, dan lain-lain.

2. Sistem saraf yang mempengaruhi selera makan

Selain hormon, sistem saraf melalui neurotransmitter (sebatian yang serupa dengan hormon) juga boleh mempengaruhi selera makan anda. Beberapa neurotransmitter yang mempengaruhi selera makan adalah:

Neuropeptida Y

Ghrelin berkomunikasi dengan otak dan mencetuskan pembebasan neurotransmitter yang disebut neuropeptide Y. Hormon ini dilepaskan oleh hipotalamus yang juga berfungsi untuk merangsang rasa lapar . Neurotransmitter ini biasanya dilepaskan ketika lemak badan rendah atau ketika tubuh sudah mulai kekurangan makanan. Di dalam usus, neuropeptida Y dapat melambatkan pengosongan gastrik dan masa transit makanan.

Dopamin

Dopamine adalah neurotransmitter otak yang berkaitan dengan hormon kenyang ( menekan selera makan ). Dopamine dapat mengaktifkan pusat keseronokan di otak, yang boleh mempengaruhi mood dan pengambilan makanan. Tahap dopamin dapat meningkat kerana pengambilan makanan yang tinggi lemak dan gula, kedua-dua jenis makanan dapat meningkatkan kesenangan. Walau bagaimanapun, kedua-dua jenis makanan juga dapat meningkatkan selera makan anda, sehingga anda makan berlebihan dan menyebabkan anda bertambah berat badan.

Neurotransmitter lain yang juga mempengaruhi selera makan anda termasuk serotonin, norepinefrin, asetilkolin, dan lain-lain.

3. Persekitaran sosial

Persekitaran sosial juga mempengaruhi selera makan anda. Contohnya, makan bersama rakan atau keluarga dapat meningkatkan selera makan. Selera makan anda juga boleh meningkat apabila anda makan pada waktu dan tempat yang sesuai dengan anda.

4. Penampilan makanan

Contohnya, ukuran makanan, bungkusan makanan, rasa dan tekstur makanan, dan aroma makanan. Biasanya anda lebih berselera untuk makan sekiranya penampilan makanan mengikut keinginan anda.

5. Emosi dan psikologi

Tekanan, kegelisahan, dan ketidakselesaan boleh membuat anda kehilangan selera makan atau sebaliknya bergantung pada setiap individu. Secara tidak langsung, emosi anda juga mempengaruhi selera makan anda.

6. Tabiat atau rutin

Selera makan juga boleh timbul kerana tabiat makan atau rutin makan yang sering anda lakukan. Ini juga boleh mengenai budaya di persekitaran anda. Contohnya, ada kek hari jadi pada perayaan ulang tahun, kebiasaan makan bersama rakan pada malam Jumaat, atau bersantai bersama keluarga sambil menjamu selera di depan TV setiap hari cuti, dan sebagainya.

Bagaimana mengawal selera makan?

  • Tahu selera makan anda, adakah anda mahu makan ketika anda benar-benar lapar? Sekiranya ada, makanlah dan apabila anda kenyang, berhenti makan.
  • Sebaiknya jangan makan ketika anda tidak lapar. Makan ketika anda tidak lapar boleh membuat anda makan lebih banyak untuk merasa lebih baik.
  • Jangan melangkau makan ketika anda lapar. Tidak makan ketika anda lapar sebenarnya boleh meningkatkan selera makan anda dan anda mungkin akan makan lebih banyak pada lain waktu.

BACA JUGA

  • Ingin Menurunkan Berat Badan? Cuba makan lebih daripada 3 kali sehari
  • 6 Cara Menurunkan Selera Anda Yang Terlalu Tinggi
  • Apa itu Superfoods, dan Apa Makanan Superfood?