Kesihatan wanita

5 Penyebab Jangkitan Ragi Vagina Yang Paling Umum •

Sebenarnya, wanita boleh mengalami jangkitan yis vagina sekurang-kurangnya 1 hingga 2 kali sepanjang hayatnya. Ia dicirikan oleh gatal-gatal pada vagina, panas, keputihan yang berlebihan, sehingga merasa sakit ketika membuang air kecil. Sebelum mula mendapatkan rawatan, anda harus terlebih dahulu mengetahui penyebab jangkitan yis vagina.

Apakah penyebab jangkitan yis vagina?

Faraj yang sihat sebenarnya mempunyai lebih sedikit koloni kulat dan bakteria baik. Tetapi apabila populasi terus bertambah banyak disebabkan oleh satu perkara atau perkara lain, ragi yang menghuni vagina dapat mencetuskan jangkitan.

Penyebab jangkitan yis vagina yang paling biasa adalah pertumbuhan ragi Candida albicans yang berlebihan. Pertumbuhan kulat ini dapat diperburuk oleh pelbagai keadaan, termasuk:

1. Pakai seluar dalam yang ketat

Kebiasaan memakai seluar dalam atau seluar jeans yang ketat boleh menjadi salah satu penyebab jangkitan yis vagina. Tanareh Shirazian, MD, penolong pensyarah dari Jabatan Obstetrik dan Ginekologi di NYU Langone Medical Center, memberitahu Pencegahan bahawa seluar dalam yang ketat dapat menjadikan kawasan vagina lembap, sehingga mencetuskan pertumbuhan ragi.

2. Perubahan hormon

Ketidakseimbangan hormon estrogen dan progesteron semasa hamil, menyusu, atau menggunakan pil kawalan kelahiran boleh mencetuskan jangkitan yis vagina. Tahap estrogen yang tinggi menjadikan vagina menghasilkan lebih banyak glikogen (simpanan glukosa pada otot), sehingga ragi tumbuh subur di dalam vagina.

3. Ambil antibiotik

Antibiotik, seperti tetrasiklin atau amoksisilin, sememangnya dapat membantu melawan jangkitan bakteria yang menyerang badan. Walau bagaimanapun, ubat jenis ini juga merupakan penyebab jangkitan yis vagina, anda tahu.

Kandungan antibiotik dapat membunuh bakteria yang sihat dan mengganggu keseimbangan pH di dalam vagina. Akibatnya, pertumbuhan ragi tidak terkawal dan mencetuskan jangkitan pada vagina.

4. Mempunyai diabetes yang tidak terkawal

Gula adalah makanan kegemaran cendawan tumbuh dan membiak. Sekiranya kadar gula darah dalam badan tidak terkawal, maka tisu lembut dan cairan vagina anda akan mengandungi banyak glukosa. Akibatnya, pertumbuhan ragi di vagina meningkat dan menyebabkan jangkitan.

5. Sistem imun yang lemah

Wanita dengan sistem kekebalan tubuh yang lemah, seperti mempunyai HIV / AIDS, menjalani kemoterapi, atau baru-baru ini menerima pemindahan organ, lebih berisiko terkena pelbagai penyakit, termasuk jangkitan yis vagina.

Sistem imun yang lemah menjadikan tubuh tidak dapat melawan jangkitan yang masuk ke dalam badan. Bakteria dan virus dalam badan akan menang dan boleh menjangkiti badan dengan lebih mudah.