Keibubapaan

3 Cara Mengatasi Demam Kanak-kanak Tiba-tiba Setelah Bermain

Seiring dengan meningkatnya usia, kanak-kanak semakin aktif dalam aktiviti fizikal, termasuk pelbagai aktiviti luar. Ini kadangkala membuat kanak-kanak mudah terkena bakteria atau virus yang menyebabkan penyakit. Anak kecil anda tiba-tiba mengalami demam selepas bermain. Sekiranya ini berlaku, bagaimana anda menangani apabila anak anda demam mendadak? Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan.

Mengatasi anak yang demam setelah bermain dari luar

Perlu diingat, demam bukanlah penyakit, tetapi merupakan gejala atau tanda bahawa tubuh anak berfungsi melawan penyakit atau jangkitan. Demam merangsang pertahanan tubuh, menjadikannya mengirimkan sel darah putih dan sel lain untuk membunuh dan mengusir penyebab jangkitan.

Oleh itu, ketika anak kecil anda demam setelah selesai bermain di luar rumah, kemungkinan besar dia terdedah kepada virus atau kuman yang menyebabkan jangkitan. Apabila ini berlaku, terdapat beberapa usaha untuk meredakan gejala demam.

Periksa suhu badan anak terlebih dahulu

Pertama sekali, anda pasti perlu mengetahui suhu badan anak. Gunakan sejenis termometer, sama ada diambil secara lisan (melalui mulut) atau secara rektum (melalui rektum). Suhu badan normal kanak-kanak adalah antara 36.5-370C.

Setelah mengetahui suhu anak anda dan mengetahui bahawa anak itu demam, anda dapat membantu melegakan simptom dengan cara berikut.

Beri pereda demam

Memberi ubat adalah langkah yang paling biasa untuk mengatasi demam pada kanak-kanak. Ini bukan tanpa alasan, kerana dengan ubat yang tepat, suhu badan anak dapat menjadi lebih ringan.

Sebelum memberi ubat, anda boleh membaca dan mengikuti beberapa petua berikut:

 • Jangan berikan lebih daripada lima dos dalam sehari
 • Baca dan ikuti arahan penggunaan pada pembungkusan
 • Untuk ubat demam cair, gunakan sudu penyukat atau alat pengukur dos lain. Anda boleh mendapatkannya di farmasi atau sering di bungkusan

Pakai pakaian yang selesa

Untuk mengatasi demam kanak-kanak, anda perlu berusaha membuat si kecil berasa lebih selesa dan kurang cemas. Kerana tidak ada cara yang benar-benar dapat mengatasi atau menghilangkan demam dengan cepat.

Oleh itu, anda boleh memakai pakaian yang lembut dan selesa dipakai. Elakkan menutupi anak kecil anda secara berlebihan ketika dia merasa sejuk kerana dapat mengelakkan panas di dalam badan melarikan diri, menyebabkan suhu badan naik semula.

Tetapkan suhu bilik

Sesuaikan juga suhu bilik supaya tidak terlalu panas atau sejuk untuk si kecil dengan membuka atau menutup tingkap. Gunakan kipas angin atau hidupkan penghawa dingin jika ruangan terlalu panas.

Apabila suhu bilik selesa, anak juga akan merasa lebih senang untuk berehat.

Bilakah anda harus memanggil doktor untuk demam pada anak anda?

Apabila anda telah melakukan beberapa cara untuk mengatasi demam anak di atas dan suhu badan tidak turun, anda boleh mula mempertimbangkan untuk membawa anak anda ke doktor.

Di samping itu, terdapat tanda-tanda lain apabila demam kanak-kanak memerlukan rawatan atau bantuan daripada profesional perubatan:

 • Umur anak kurang dari 3 bulan tanpa mengira keadaan umum anak
 • Kanak-kanak berumur 3-36 bulan yang mengalami demam lebih dari 3 hari atau terdapat tanda-tanda bahaya
 • Kanak-kanak berumur 3-36 bulan dengan demam tinggi (≥39°c)
 • Kanak-kanak dari semua peringkat umur yang suhunya> 40°c
 • Kanak-kanak dari semua peringkat umur dengan sawan demam
 • Anak-anak dari semua peringkat umur yang mengalami demam berulang lebih dari 7 hari walaupun demam hanya berlangsung beberapa jam
 • Kanak-kanak dari semua peringkat umur dengan penyakit kronik seperti penyakit jantung, barah, lupus, penyakit buah pinggang
 • Anak demam dengan ruam

Demam boleh berlaku pada kanak-kanak pada bila-bila masa termasuk sejurus selepas bermain di luar rumah. Tetapi jangan risau, demam pada kanak-kanak pada umumnya akan sembuh dengan sendirinya.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌