Kesihatan mata

Panduan Memilih Doktor Mata yang Baik dan Sesuai dengan Keperluan

Dari sekian banyak pakar oftalmologi yang ada, anda pasti bingung memilih yang terbaik. Untuk mencari doktor mata yang sesuai dengan keperluan anda, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan. Inilah cara memilih doktor mata yang terbaik untuk anda.

Cara memilih doktor mata yang baik

Untuk memilih doktor mata yang baik dan sesuai untuk anda, mari tentukan dengan pertimbangan berikut:

1. Ketahui jenis doktor yang anda perlukan

Sebelum melangkah lebih jauh, perkara pertama yang perlu anda tentukan ketika memilih adalah jenis pakar oftalmologi yang anda perlukan. Contohnya antara optometris atau pakar oftalmologi. Menurut WebMD, optometris adalah doktor yang biasanya merawat masalah mata tanpa pembedahan. Biasanya optometris mempunyai kuasa untuk:

  • Lakukan pemeriksaan dan ujian visual.
  • Mengatasi masalah rabun jauh (minus), rabun jauh (plus), dan astigmatisme.
  • Menetapkan cermin mata dan kanta persegi.
  • Berikan bantuan untuk anda yang kurang berwaspada (penglihatan rendah) melalui terapi.
  • Mengesan penyakit, kecederaan dan gangguan yang berkaitan dengan mata.

Pakar oftalmologi adalah doktor yang pakar dalam penjagaan mata dan penglihatan keseluruhan. Biasanya pakar oftalmologi dibenarkan untuk:

  • Memberi perkhidmatan penglihatan termasuk pemeriksaan mata.
  • Rawatan mata perubatan seperti glaukoma, iritis dan luka bakar kimia pada mata.
  • Lakukan pembedahan mata kerana trauma, mata melintang, katarak, glaukoma, dan masalah lain.
  • Memberi rawatan untuk masalah mata yang disebabkan oleh penyakit lain seperti diabetes atau artritis.
  • Pembedahan plastik untuk mengangkat kelopak mata yang terkulai atau melicinkan kedutan.

2. Minta cadangan

Setelah menentukan doktor mata yang anda perlukan, langkah seterusnya adalah meminta cadangan. Cuba minta cadangan doktor mata yang baik dari rakan, keluarga, doktor biasa, atau penyedia penjagaan kesihatan yang berkaitan.

Tanya keluarga atau rakan anda mengenai pengalaman mereka dengan doktor. Dari kisah-kisah ini, anda akan dapat meneka sama ada doktor itu sesuai untuk anda atau tidak.

3. Cari pakar oftalmologi yang baik dan berpengalaman

Semasa mencari pakar oftalmologi yang baik, kebanyakan orang biasanya lebih bergantung pada mereka yang berpengalaman. Terutama jika masalah mata yang anda alami agak rumit. Untuk memeriksa pengalaman dan kepakaran doktor yang berkaitan, anda boleh memeriksanya di laman web hospital mata khas.

Biasanya, halaman akan memaparkan profil lengkap setiap doktor untuk memudahkan calon pesakit membuat pilihan. Oleh itu, jangan malas untuk memeriksa satu persatu laman web hospital mata di kawasan anda untuk dapat memilih doktor mata yang terbaik.

3. Pertimbangkan kualiti hospital yang berkenaan

Bukan hanya kualiti doktor yang perlu anda pertimbangkan ketika memilih pakar oftalmologi tetapi juga hospital di mana dia berlatih. Sekiranya anda memerlukan rawatan jangka panjang, anda harus memilih hospital yang berkualiti baik dari segi lokasi, kemudahan dan infrastruktur, termasuk perkhidmatan.

4. Pilih doktor yang boleh anda percayai

Sekiranya anda telah menentukan beberapa calon doktor mata yang baik, cubalah berunding terlebih dahulu sebelum menjalani sebarang tindakan. Memilih doktor mata yang tepat untuk anda tidak boleh dilakukan dengan segera dan hanya dari apa yang orang katakan. Oleh itu, cubalah berbual dan berunding dengan beberapa doktor terlebih dahulu.

Kemudian, di antara beberapa calon, pilih orang yang anda fikir paling baik untuk dibincangkan dengan menjelaskan perkara yang anda suka. Sekiranya anda selesa dengan doktor, proses rawatan boleh dimulakan.