Kesihatan mata

Buta Warna Separa, Apabila Mata Hanya Mengenali Warna Tertentu

Buta warna menyebabkan mata gagal menangkap gelombang cahaya sehingga mereka tidak dapat melihat warna dengan jelas. Sebilangan besar keadaan buta warna yang dialami adalah buta warna separa atau separa. Buta warna total yang menjadikan pandangan kelihatan hitam dan putih sangat jarang berlaku. Walau bagaimanapun, keadaan buta warna separa juga berbeza-beza, bergantung pada penurunan kemampuan penglihatan untuk mengenal pasti warna tertentu.

Apa yang menyebabkan buta warna separa?

Secara buta warna atau monokromatisme, pesakit tidak dapat melihat warna selain hitam dan putih. Di samping itu, ketajaman visual mereka juga boleh terjejas.

Walau bagaimanapun, apa yang dirasakan oleh orang-orang dengan buta warna separa berbeza.

Buta warna separa menyebabkan penghidap mengalami kesukaran membezakan antara beberapa warna, seperti merah, hijau, dan biru.

Sebilangan besar kes rabun warna sebahagiannya berkaitan dengan genetik dan keturunan. Anda boleh menghidapi keadaan ini sekiranya ibu bapa anda mengalami gangguan gen buta warna.

Kelainan gen ini menunjukkan kerosakan pada struktur sel kerucut yang terletak di retina, tisu sensitif cahaya yang terletak di bahagian belakang mata.

Sel kerucut ini mempunyai photopigments yang berfungsi untuk mengesan warna cahaya yang ditangkap.

Dilaporkan dari Color Blind Awareness, keturunan buta warna diturunkan oleh ibu bapa yang tidak buta warna, tetapi membawa kelainan gen (pembawa).

Secara amnya, kes-kes buta warna separa berlaku dari ibu yang membawa kelainan gen yang diturunkan kepada anak lelaki mereka.

Selain keturunan, penyakit tertentu seperti diabetes, glaukoma, kecederaan mata, dan penggunaan ubat-ubatan tertentu dapat meningkatkan risiko kebutaan separa warna.

Pelbagai jenis buta warna separa

Seperti yang telah dijelaskan, kebutaan warna separa disebabkan oleh kelainan fungsi sel kon untuk mengenali warna dengan jelas.

Keabnormalan sel kerucut ini berlaku kerana kehilangan atau pengurangan komponen yang bertugas mengenal pasti warna tertentu.

Berdasarkan ini, buta warna separa dapat dibahagikan kepada beberapa jenis, iaitu:

1. Buta warna hijau-merah

Buta warna hijau-merah atau buta warna merah-hijau Ini adalah jenis buta warna separa yang paling biasa.

Keadaan ini menyebabkan seseorang mengalami kesukaran untuk membezakan warna dalam spektrum warna merah dan hijau.

Keadaan ini disebabkan oleh kehilangan atau keterbatasan fungsi sel kerucut merah (protan) atau hijau (deutran).

Tidak semua jenis buta warna hijau-merah menyukarkan seseorang untuk benar-benar membezakan warna. Sebilangan simptomnya sangat ringan sehingga tidak disedari.

Terdapat beberapa jenis buta warna hijau-merah, iaitu:

  • Protanomali: ada gangguan pada photopigment sel kerucut merah, sehingga warna merah, oren, dan kuning tampak hijau. Jenis buta warna separa ini ringan sehingga tidak mengganggu aktiviti harian.
  • Protanopia: kerana photopigment merah sel-sel kon tidak berfungsi sepenuhnya. Warna merah akan kelihatan hitam. Sementara beberapa warna, seperti oren, kuning, dan hijau kelihatan seperti kuning.
  • deuteranomali: kerana photopigment biru yang tidak normal. Orang dengan buta warna separa melihat hijau dan kuning kelihatan lebih merah dan mengalami kesukaran membezakan ungu dan biru. Sebilangan besar lelaki dengan buta warna mengalami keadaan buta warna ini.
  • Deuteranopia: penyebabnya adalah photopigment hijau sel yang tidak berfungsi sepenuhnya. Dalam buta warna separa, merah dilihat sebagai kuning-coklat dan hijau berwarna coklat pucat.

2. Buta warna biru-kuning

Jenis buta warna kuning biru atau buta warna biru-kuning kurang biasa daripada buta warna hijau-merah.

Buta warna separa disebabkan oleh photopigment biru (tritan) yang tidak berfungsi atau berfungsi sebahagiannya. Terdapat 2 jenis buta warna biru-kuning, iaitu:

  • Tritanomali: disebabkan oleh fungsi sel kon biru yang terhad. Akibatnya, biru kelihatan lebih hijau dan sukar untuk membezakan antara kuning dan merah dari merah jambu. Jenis buta warna ini sangat jarang berlaku.
  • Tritanopia: berlaku apabila bilangan sel kon biru terhad atau kurang. Dalam buta warna separa, biru kelihatan hijau dan kuning seperti ungu. Buta warna juga sangat jarang berlaku.

Apa yang perlu saya lakukan sekiranya saya mengalami gejala buta warna separa?

Penting bagi anda untuk mengesan kebutaan warna sejak awal, terutama pada kanak-kanak.

Walaupun kebanyakan keadaan buta warna separa tidak mempengaruhi aktiviti, orang buta warna dapat membiasakannya jika mereka menyesuaikan diri dengan persekitaran mereka sejak awal.

Cara Mengatasi Buta Warna yang Perlu Anda Tahu

Oleh itu, jika anda menyedari tanda-tanda buta warna separa, anda harus segera berjumpa pakar oftalmologi.

Beberapa ujian boleh dilakukan untuk memeriksa sama ada anda buta warna.

Salah satu ujian rabun warna yang paling biasa adalah ujian Ishihara, khusus untuk pemeriksaan buta warna merah-hijau.

Buta warna separa adalah keadaan yang diwarisi sehingga sehingga sekarang tidak ada cara untuk menyembuhkannya.

Lainlah jika doktor mengetahui bahawa rabun warna disebabkan oleh faktor lain seperti penyakit dan pengambilan ubat tertentu.

Biasanya, rawatan khas untuk rabun warna diperlukan untuk merawat masalah kesihatan yang berkaitan atau menyesuaikan rawatan.