Urologi

Air kencing bercabang, adakah itu normal dan mengapa?

Kebiasaannya, lelaki dan wanita mempunyai aliran air kencing tunggal yang keluar ketika air kencing keluar. Namun, dalam beberapa kes, tidak sedikit yang mengadu bercabang aliran air kencing atau berpecah menjadi dua aliran yang berbeza.

Adakah ia berbahaya dan apa yang menyebabkannya?

Penyebab kencing bercabang

Pembuangan air besar, atau lebih dikenal sebagai bifurcation, berlaku ketika aliran air kencing dari pundi kencing ke saluran kencing yang lain ketika kencing terbelah menjadi dua arah yang berbeza. Sebilangan besar kes lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita.

Berikut adalah beberapa faktor penyebabnya.

1. Perbezaan struktur saluran kencing

Walaupun pada pandangan pertama kelihatan aneh, sebenarnya ini adalah keadaan normal yang berlaku kerana bentuk saluran kencing setiap orang tidak sama. Pada akhirnya, setiap orang mempunyai pelbagai struktur anatomi.

Tiub yang membawa air kencing disebut uretra. Lelaki yang biasanya membuang air kecil melalui satu aliran mungkin hanya mempunyai satu uretra, sementara orang lain mungkin mempunyai urin bifurcated kerana mereka mempunyai dua saluran.

2. lekatan saluran kencing

Sebab lain adalah kerana tekanan aliran air kencing yang dihasilkan oleh badan terlalu rendah sehingga cara keluar air kencing terbahagi kepada dua. Ini biasanya berlaku kerana uretra mempunyai lekatan sedikit yang menyebabkan aliran air kencing tidak cukup kuat.

Lekapan pada uretra sering berlaku semasa ejakulasi atau orgasme pada lelaki. Selain mengalirkan air kencing, uretra juga berperanan dalam proses pembebasan air mani yang mengandungi sperma. Malangnya, pengeluaran air mani tidak selalu berjalan dengan optimum.

Sekiranya air mani tidak keluar sepenuhnya, mungkin ada sisa air mani yang terperangkap dalam uretra dan menjadi kering. Air mani kering menjadikan aliran air kencing tersekat (anuria). Tekanan aliran air kencing menjadi lemah dan keluar di kedua arah.

3. Penghalang kulup zakar

Lelaki dengan kulup yang terlalu ketat (phimosis) atau yang tidak disunat juga berisiko untuk kedua saluran kencing ini. Kulit khatan zakar, alias prepuce, pada lelaki yang tidak bersunat akan membahagikan aliran air kencing dalam dua arah yang berbeza.

4. Penyakit sistem kencing

Aliran air kencing bercabang juga boleh disebabkan oleh penyakit sistem kencing seperti prostat yang membesar dan jangkitan saluran kencing. Prostat yang membesar secara beransur-ansur dapat memampatkan saluran kencing dan menyebabkan penyempitan uretra.

Sementara itu, jangkitan yang tidak dirawat boleh mencetuskan keradangan atau pembentukan tisu parut di saluran kencing. Kedua-duanya juga boleh menyebabkan penyempitan uretra sehingga aliran air kencing yang keluar menjadi bercabang.

Adakah air kencing bercabang berbahaya?

Anda tidak perlu panik jika tiba-tiba anda membuang air kecil. Keadaan ini dapat diubati dengan ubat atau pembedahan, bergantung kepada penyebabnya dan seberapa besar kesannya terhadap kemampuan anda membuang air kecil.

Walaupun begitu, anda mesti tetap berwaspada kerana keadaan ini dapat menunjukkan keadaan serius yang memerlukan perhatian perubatan. Contohnya, percabangan saluran kencing kerana pembentukan saluran yang tidak normal antara uretra dan kulit zakar mesti dirawat.

Dalam kes ini, satu aliran air kencing berasal dari uretra, sementara yang lain berasal dari bahagian uretra yang tidak normal (fistula). Gangguan proses membuang air kecil yang satu ini memang jarang berlaku dan mula muncul sejak bayi dilahirkan.

Selain itu, ada juga lelaki yang mengalami kencing bercabang kerana mempunyai dua saluran kencing yang berbeza. Gangguan genetik ini menjadikan pemiliknya rentan terhadap jangkitan saluran kencing dan inkontinensia saluran kencing, jadi perlu dirawat dengan baik.

Adakah terdapat kaedah untuk merawatnya?

Pertama, doktor akan mendiagnosis keadaan anda untuk mengetahui punca aliran air kencing yang bercabang. Diagnosis boleh dibuat dengan pemeriksaan fizikal, ultrasound pundi kencing, sistoskopi, dan urodinamik.

Doktor anda mungkin menetapkan ubat dalam bentuk salap kortikosteroid untuk merawat gejala yang disebabkan oleh phimosis. Semasa rawatan, anda mungkin disarankan untuk menarik kulit zakar secara berkala agar lebih lentur dan tidak menyekat saluran kencing.

Antibiotik atau antikulat yang diresepkan ditambah jika terdapat tanda-tanda jangkitan pada kulit atau kulup zakar. Jenis ubat yang biasa digunakan termasuk eritromisin atau mikonazol. Anda harus menggunakannya seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Sekiranya aliran air kencing bercabang disebabkan oleh kecacatan uretra, doktor mungkin mencadangkan pembedahan. Pembedahan boleh bertujuan untuk menghilangkan atau memanjangkan kulup zakar, bergantung pada keperluannya.

Urin cabang boleh disebabkan oleh banyak faktor. Keadaan ini pada dasarnya tidak berbahaya, tetapi anda tetap dinasihatkan untuk mengawasinya. Segera berjumpa doktor sekiranya keadaan ini berterusan dan / atau disertai dengan komplikasi pada sistem kencing.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found