Alahan

Ujian Kulit Alergi: Persediaan, Jenis, Kesan Sampingan

Sekiranya anda sering merasa gatal dan melihat ruam pada kulit anda, ini mungkin merupakan tanda reaksi kulit alergi. Gejala alahan serupa dengan penyakit lain. Oleh itu, anda mungkin perlu menjalani pelbagai ujian kulit alergi. Ada apa-apa?

Mengapa ujian alahan ini dilakukan?

Pada dasarnya, ujian alergi dilakukan untuk mengetahui sebatian apa yang boleh menyebabkan reaksi alergi pada kulit. Doktor anda mungkin mengesyorkan agar anda menjalani ujian alergi kulit jika anda mengesyaki anda mempunyai:

 • rhinitis alergi dan gejala asma yang tidak dapat diubati dengan ubat,
 • gatal-gatal dan angioedema,
 • alahan makanan,
 • ruam kulit, kulit menjadi merah, terasa sakit, atau bengkak setelah terkena sesuatu, dan
 • alahan penisilin dan alahan racun.

Ujian alahan ini sebenarnya cukup selamat, baik untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Walau bagaimanapun, dalam kes tertentu, ujian ini tidak digalakkan, seperti:

 • mengalami reaksi alahan yang teruk (anafilaksis),
 • mengambil ubat yang boleh mempengaruhi hasil ujian, seperti antihistamin, dan
 • mempunyai penyakit kulit tertentu, seperti psoriasis yang teruk.

Sekiranya ini berlaku kepada anda, doktor anda mungkin mengesyorkan jenis ujian alergi yang lain. Sebagai contoh, ujian darah (IgE antibodi) boleh menjadi alternatif bagi mereka yang tidak dapat melakukan ujian alergi kulit.

Persiapan sebelum ujian alergi kulit

Secara amnya, sebelum ujian alergi kulit dilakukan, doktor akan bertanya mengenai sejarah perubatan anda, mulai dari gejala hingga riwayat keluarga. Ini bertujuan untuk memudahkan doktor menentukan punca reaksi kulit alergi.

Di samping itu, doktor anda mungkin menasihati anda untuk tidak mengambil ubat tertentu. Berikut adalah ubat-ubatan yang perlu dielakkan sebelum menjalani ujian alergi agar tidak mempengaruhi keputusan ujian.

 • Antihistamin, baik di kaunter dan di kaunter, seperti loratadine.
 • Antidepresan trisiklik, seperti nortriptyline dan desipramine.
 • Ubat untuk pedih ulu hati, seperti cimetidine dan ranitidine.
 • Omalizumab ubat asma yang boleh mengganggu keputusan ujian.

Jenis ujian alahan pada kulit

Secara amnya, ujian alergi kulit dilakukan di bilik perundingan doktor dengan bantuan jururawat. Pemeriksaan ini akan memakan masa lebih kurang 20-49 minit.

Beberapa jenis ujian dapat mengesan reaksi alahan secara langsung. Sementara itu, cara lain adalah dengan ujian alergi yang tertunda, yang akan berkembang dalam beberapa hari akan datang. Berikut adalah beberapa jenis ujian reaksi kulit alergi yang perlu anda ketahui.

1. Ujian tusukan kulit (ujian tusukan kulit)

Ujian tusukan kulit atau ujian tusukan kulit adalah ujian yang digunakan untuk mengesan alergen yang mencetuskan reaksi alergi. Ujian alergi ini biasanya digunakan untuk pesakit yang mengalami alahan makanan, alergi lateks, hingga alahan terhadap serangga.

Pada orang dewasa, pemeriksaan akan dilakukan pada lengan bawah. Sementara itu, ujian tusukan kulit akan dilakukan di punggung atas anak-anak.

Biasanya, ujian ini tidak menyakitkan. Ini kerana jarum yang disuntik tidak menembusi permukaan kulit, jadi anda tidak berdarah atau merasa sakit. Inilah langkahnya ujian tusukan kulit .

 • Doktor akan membersihkan kawasan kulit sehingga tertusuk.
 • Jururawat menyuntik sejumlah kecil ekstrak alergen yang disyaki.
 • Kulit akan tercalar sehingga alergen berada di bawah permukaan kulit.
 • Doktor memerhatikan perubahan kulit untuk memeriksa reaksi alahan.
 • Hasil reaksi dari pemeriksaan ini dapat dilihat 15-20 minit kemudian.

Selain ekstrak yang menyebabkan alergi kulit, terdapat dua bahan tambahan yang disapu ke permukaan kulit anda untuk melihat apakah kulit bertindak balas secara normal, iaitu:

 • histamin, dan
 • gliserin atau garam.

Ujian tusukan kulit selamat dan berkesan. Namun, ada kalanya ujian alergi ini memberikan hasil positif atau negatif yang salah.

Ini boleh berlaku sekiranya ujian tusukan kulit diletakkan terlalu dekat, dengan jarak kurang dari dua cm. Akibatnya, larutan alergen boleh bercampur dengan kawasan ujian lain.

2. Ujian suntikan kulit (ujian suntikan kulit)

Tidak seperti ujian tusukan kulit, ujian alergi kulit ini akan menyuntikkan ekstrak alergen yang disyaki di bawah permukaan kulit.

Setelah 15-20 minit berlalu, bahagian bawah lengan atau punggung atas akan diperiksa. Umumnya, reaksi alergi yang paling biasa adalah ruam yang disertai dengan pembengkakan dan kemerahan.

Ujian suntikan kulit cenderung lebih sensitif daripada ujian tusukan kulit. Walau bagaimanapun, kaedah ini dianggap menghasilkan reaksi yang lebih pasti.

3. Uji kulit tampalan (ujian tampalan kulit)

Uji kulit tampalan adalah ujian alergi kulit yang dilakukan untuk mengesan dermatitis kontak alahan.

Tidak seperti dua ujian sebelumnya yang melibatkan jarum, ujian tampalan kulit menggunakan tampalan atau tampalan khas yang dilekatkan di bahagian belakang. Tampalan telah diberikan sejumlah kecil ekstrak alergen, seperti:

 • susu getah,
 • dadah,
 • pengawet,
 • pewarna rambut, dan
 • logam.

Alergi pewarna rambut dan gejala yang perlu diberi perhatian

Selepas tampalan dilekatkan di bahagian belakang, doktor akan menutup tampalan itu dengan pita hypoallergenic. Tampalan akan dikeluarkan 48 jam selepas pemeriksaan.

Selama 48 jam ini, anda akan diminta untuk tidak mandi dan mengelakkan aktiviti yang menyebabkan badan berpeluh. Kemudian anda akan kembali ke doktor untuk membuang tampalan dan melihat hasil ujian alergi.

Perlu diingat bahawa ujian tampalan kulit tidak digunakan untuk menguji urtikaria (gatal-gatal) atau alahan makanan.

Ujian kesan alahan kulit

Ujian alahan kulit agak selamat. Namun, ada kemungkinan anda mungkin mengalami kesan sampingan tertentu setelah menjalani pemeriksaan.

Kesan sampingan yang paling biasa adalah lebam yang sedikit bengkak, merah, dan gatal pada kulit. Benjolan mungkin kelihatan semasa ujian.

Namun, ada sebilangan orang yang merasakan kesan sampingan yang telah disebutkan beberapa jam hingga beberapa hari selepas pemeriksaan.

Ujian kulit jarang menyebabkan reaksi alahan yang teruk dan segera. Namun, yang terbaik adalah melakukan ujian alergi ini di pejabat doktor, tempat yang mempunyai peralatan dan ubat sekiranya berlaku sesuatu yang tidak dijangka.

Cara membaca keputusan ujian alahan kulit

Setelah ujian alergi kulit dilakukan, doktor biasanya akan menyimpulkan beberapa keputusan ujian sementara. Ini kerana beberapa ujian, seperti ujian tampalan kulit, perlu menunggu 2-3 hari untuk anda kembali ke doktor.

Keputusan ujian negatif

Ujian alergi dengan hasil negatif pada amnya tidak menunjukkan perubahan kulit sebagai tindak balas terhadap alergen. Ini bermaksud bahawa anda tidak alah kepada sebatian yang diberikan oleh doktor.

Walau bagaimanapun, ada kalanya seseorang mempunyai hasil negatif dan masih alah kepada sebatian yang diberikan.

Keputusan ujian positif

Sekiranya kulit bertindak balas terhadap zat, biasanya akan ditandai dengan ruam merah yang disertai dengan lebam. Ini mungkin bermaksud anda mengalami gejala alergi kulit kerana terdedah kepada bahan yang diberikan.

Apabila reaksi lebih kuat, gejalanya jauh lebih parah, seperti gatal-gatal dan kemerahan pada kulit.

Dalam beberapa kes, anda mungkin mendapat keputusan positif setelah menjalani ujian alergi kulit. Namun, jangan menghadapi masalah alergen dalam kehidupan seharian.

Ujian kulit alergi biasanya tepat. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan hasilnya salah apabila dos alergen terlalu besar.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found