Kesihatan jantung

Thrombophlebitis: Gejala, Punca, Rawatan |

Apa itu trombophlebitis?

Apa itu trombophlebitis?

Thrombophlebitis adalah keadaan apabila urat menjadi meradang akibat pembentukan bekuan darah (trombosis). Gumpalan darah ini menyekat satu atau lebih urat, yang biasanya terjadi pada kaki. Walau bagaimanapun, bahagian badan yang lain juga boleh terkena, seperti pelvis atau lengan.

Urat yang terkena boleh berada di permukaan kulit atau jauh ke dalam otot. Thrombophlebitis yang berlaku di permukaan kulit atau trombophlebitis dangkal. Sementara darah beku dalam urat dalam disebut trombosis urat dalam (DVT) atau trombosis urat dalam.

Secara amnya, trombophlebitis dangkal bukan keadaan yang serius. Dalam keadaan ini, gumpalan darah biasanya hilang dan keradangannya hilang dalam beberapa minggu. Sebilangan besar penghidapnya kembali sihat.

Walau bagaimanapun, DVT sebenarnya boleh membahayakan kesihatan anda. Oleh itu, seseorang yang mempunyai DVT perlu segera mendapatkan rawatan.

Seberapa biasa keadaan ini?

Thrombophlebitis adalah biasa pada pesakit yang berumur 60 tahun ke atas. Wanita hamil juga boleh mengalami penyakit ini sebelum atau selepas melahirkan. Sila berjumpa doktor untuk maklumat lebih lanjut.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found