Kesihatan mental

3 Perkara Yang Membuat Seseorang Membenci Diri

Membenci diri adalah sikap yang dialami hampir semua orang. Sekiranya dibiarkan, sikap ini dapat mengelakkan anda daripada terus berkembang. Jadi, mengapa seseorang boleh membenci dirinya sendiri dan bagaimana untuk menghentikannya? Lihat ulasan di bawah.

Punca kebencian diri

Perkataan "Saya benci pada diri sendiri ”Berasal dari suara dalaman yang sering dialami oleh pelbagai orang, tanpa mengira jantina dan usia.

Fikiran negatif ini biasanya timbul disebabkan oleh pelbagai faktor, seperti salah satunya mempunyai masa lalu yang buruk.

Di samping itu, terdapat beberapa sebab mengapa suara dalaman ini terus mengganggu kepala anda dan mempengaruhi kehidupan anda sendiri, iaitu:

1. Pernah mengalami trauma

Seperti yang dilaporkan oleh Psych Alive , penyelidikan yang dilakukan oleh dua ahli psikologi, iaitu dr. Robert dan Lisa Firestone, mendapati bahawa trauma adalah salah satu sebab orang membenci diri mereka sendiri.

Orang yang pada masa lalu mengalami trauma tertentu cenderung mempunyai pandangan yang berbeza tentang diri mereka sendiri.

Sekiranya ibu bapa atau orang terdekat anda sebagai anak menanam pandangan negatif terhadap anda, ini akan mempengaruhi anda sehingga dewasa. Contohnya, kanak-kanak yang mengalami penderaan fizikal dan emosi cenderung memandang dunia sebagai tidak selamat dan menganggap orang lain sebagai berbahaya.

Ketika mereka dewasa, ada beberapa anak yang mengembangkan pola pikir yang mereka tidak layak untuk dicintai.

Malah, kata-kata itu mungkin berasal dari ibu bapa mereka sendiri. Ini menjadikan kata-kata itu terus hidup di dalamnya sehingga akhirnya mereka membenci diri mereka sendiri.

2. Berusaha menggembirakan orang lain

Selain trauma pada masa kanak-kanak, berusaha untuk menyenangkan orang lain sebenarnya dapat mengembangkan kebencian diri sendiri, mengapa demikian?

Apabila anda mempunyai prinsip untuk menyenangkan orang lain tetapi gagal membuat mereka bahagia, perasaan benci akan timbul. Ini mungkin kerana anda merasa seperti membiarkan orang itu kecewa.

Oleh itu, semasa anda berada di posisi itu, anda mungkin merasa tidak berharga kerana anda tidak berguna kepada orang lain.

3. Mempunyai jangkaan yang terlalu tinggi

Mempunyai harapan yang terlalu tinggi juga dapat memupuk kebencian diri.

Sebenarnya, ingin melakukan pekerjaan dengan hasil terbaik adalah keinginan semula jadi. Namun, apabila piawaian yang mesti dipenuhi terlalu tinggi, itu boleh membahayakan diri sendiri.

Piawaian yang terlalu tinggi dapat membuat anda merasa gagal jika anda tidak dapat menepati mereka.

Ini kemudiannya akan menimbulkan kritikan dalam diri. Akibatnya, perasaan kecewa tidak dapat dielakkan.

Perasaan kecewa ini boleh menyebabkan kebencian diri, terutamanya jika persekitaran anda menyokongnya.

Contohnya, setelah menamatkan pengajian di universiti yang cukup berprestij, anda menjangkakan bahawa gaji pertama anda melebihi 8 juta. Walaupun mungkin kemampuan anda tidak memenuhi syarat untuk mendapatkan gaji dengan nominal itu.

Apabila harapan ini tidak dipenuhi, anda boleh menyalahkan diri sendiri sehingga timbul kebencian. Sebenarnya, itu bukan salah anda, hanya harapan anda terhadap sesuatu yang terlalu tinggi.

Petua untuk berhenti membenci diri sendiri

Untuk membebaskan diri daripada perasaan benci yang mungkin mempengaruhi keadaan mental anda, terdapat beberapa cara untuk melakukannya.

1. Kurangkan kritikan diri

Salah satu cara untuk mengurangkan kebencian diri adalah dengan mengurangkan kritikan diri.

Kedengarannya mudah, tetapi akan sukar dilakukan jika anda tidak benar-benar bermaksud dari hati. Di samping itu, cubalah menghargai usaha yang telah dilakukan walaupun tidak membuahkan hasil yang maksimum.

2. Berusaha menerima pujian daripada orang lain

Sumber: Stocksy

Membenci diri sering membuat anda menutup diri dari pujian orang lain.

Seseorang biasanya memberi anda penghargaan atas usaha yang anda lakukan. Namun, kerana hasilnya tidak seperti yang anda harapkan, pujian itu dianggap tidak bermakna.

Sebenarnya, jadikan pujian sebagai motivasi supaya anda menjadi lebih baik lagi di masa hadapan. Ucapkan terima kasih kepada seseorang yang telah memuji anda, jangan menolaknya.

3. Memupuk perasaan cinta pada diri sendiri

Dengan mencintai diri sendiri, kebencian yang ada di dalam diri sebenarnya dapat hilang.

Mungkin konsep mencintai diri sendiri kedengaran membingungkan. Namun, cuba mulakan dengan memikirkan bagaimana anda akan memperlakukan rakan atau orang tersayang ketika mereka dilanda kegagalan.

Adakah anda akan mengecam mereka kerana melakukan sesuatu yang salah atau membencinya?

Bukankah ketika anda mencintai orang lain dan orang itu melakukan kesalahan, anda dengan senang hati mengingatkan diri anda bahawa tidak ada yang sempurna?

Nah, itu juga yang perlu anda lakukan untuk diri sendiri.

Seorang ahli psikologi di Amerika Syarikat, dr. Kristin Neff, PhD, ke Kesihatan yang Sangat Baik , kata belajar mencintai diri sendiri.

Mencintai diri sendiri bermaksud anda memahami bahawa kegagalan boleh berlaku dan memang benar bahawa tidak ada yang sempurna dalam apa-apa.

4. Belajar memaafkan diri sendiri

Kunci untuk mengurangkan kebencian diri ialah memaafkan diri sendiri.

Memaafkan diri anda dapat dilakukan dengan belajar dari kesilapan yang telah dilakukan. Walaupun tidak mudah, anda boleh terus maju jika anda boleh memaafkan diri sendiri.

Terdapat beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk menjayakan proses ini, seperti:

  • Akui dan pelajari dari kesilapan yang telah dilakukan.
  • Jelaskan lagi apa yang anda mahukan.
  • Ikutilah nasihat yang anda berikan kepada orang lain ketika dia gagal.

Membenci diri sendiri mungkin merupakan perasaan lama dan menghentikannya tidak semudah memusingkan telapak tangan anda. Tetapi dengan niat yang kuat, ini tidak mustahil untuk dilakukan.

Sekiranya anda menghadapi masalah, berjumpa dengan pakar atau psikologi untuk membantu mencari jalan keluar.