Kesihatan Muskuloskeletal

Menghubungkan semula tangan yang terputus dengan pembedahan penanaman semula

Anggota badan yang patah adalah kecederaan serius yang secara drastik dapat mengubah kemampuan anda untuk bergerak. Oleh itu, pakar bedah biasanya mengambil tindakan sedini mungkin untuk menyambung semula bahagian badan yang terputus. Bagaimana jika bahagian badan yang dipotong adalah tangan? Bolehkah doktor melakukan prosedur memasang kembali lengan yang patah sehingga fungsinya kembali normal?

Bagaimana prosedur penyambungan tangan yang patah?

Prosedur untuk memasang kembali bahagian badan yang terputus secara umum disebut sebagai penanaman semula. Prosedur ini dapat dilakukan pada jari, tangan, atau lengan yang telah terputus akibat kemalangan atau kecederaan serius. Tujuannya tidak lain adalah agar pesakit dapat mendapatkan kembali fungsi bahagian badan yang sebelumnya telah putus dengan seoptimum mungkin.

Penanaman semula tangan yang terputus dilakukan dalam tiga tahap berikut.

  • Tangan dibersihkan dari tisu yang rosak dengan berhati-hati.
  • Hujung tulang kedua lengan dipendekkan, kemudian disatukan dengan pin, wayar, atau gabungan khas plat dan skru. Alat ini akan membantu memegang tangan anda semasa proses pemulihan tisu.
  • Otot, tendon, saluran darah, dan saraf diperbaiki sehingga boleh dipasang kembali. Doktor juga boleh membuat cantuman tisu dari tulang, kulit, dan tisu lain yang terlibat jika diperlukan.

Proses pemulihan selepas penanaman semula tangan yang patah

Proses pemulihan selepas operasi akan memakan masa yang lama dan pesakit mesti menjalani dengan berhati-hati. Proses ini boleh berbeza-beza dari orang ke orang dan bergantung pada beberapa faktor seperti:

  • Umur: Pesakit yang lebih muda mempunyai peluang yang lebih besar untuk menumbuhkan semula tisu saraf, merasakan sensasi di tangan, dan menggerakkan tangan yang ditanam semula secara normal seperti sebelumnya.
  • Kadar kerosakan rangkaian: Tangan yang terputus akibat kemalangan biasanya mengalami kerosakan tisu yang lebih teruk sehingga lebih sukar untuk pulih jika dibandingkan dengan amputasi.
  • Kedudukan kecederaan: Semakin jauh kecederaan dari pangkal lengan, semakin besar kemungkinan tangan yang terputus akan kembali berfungsi.
  • Kecederaan pada sendi: Peluang pemulihan sepenuhnya lebih besar pada pesakit yang tidak mengalami kecederaan sendi.

Untuk menyokong proses pemulihan, pesakit penanaman semula tangan yang terputus juga harus menghindari perkara yang boleh mengganggu peredaran darah. Anda harus menjauhi merokok kerana ini dapat mengurangkan aliran darah ke kawasan yang dikendalikan. Bukan itu sahaja, anda juga perlu menjaga tangan anda lebih tinggi daripada jantung anda untuk meningkatkan aliran darah ke kawasan tersebut.

Proses pemulihan selepas penanaman semula tangan yang patah

Proses pemulihan adalah bahagian penting dalam mengembalikan fungsi tangan menjadi normal. Pertama, tangan anda akan dilengkapi dengan sejenis rangka di sekitar tisu yang cedera. Kerangka ini akan menghadkan pergerakan tangan, tetapi pada masa yang sama juga membantu melatih pergerakan otot-otot tangan sambil tetap mengurangkan kemungkinan jaringan parut.

Pemulihan memang boleh membantu anda memulihkan fungsi tangan, tetapi harus difahami bahawa fungsi tisu saraf di tangan anda tidak akan kembali kepada seratus peratus. Selain itu, rangkaian saraf yang menghubungkan tangan anda ke sistem saraf pusat juga memerlukan masa yang lama untuk sembuh. Oleh itu, anda mungkin perlu menunggu beberapa bulan sebelum anda dapat membuat kemajuan, termasuk merasakan sesuatu dengan hujung jari anda.

Penanaman semula adalah prosedur yang tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Tidak jarang, doktor sebenarnya mengesyorkan prosedur amputasi sekiranya kerosakan pada tisu dianggap terlalu teruk. Nasihat ini biasanya diberikan dengan alasan bahawa memasang tangan yang terputus sebenarnya akan menyebabkan lebih banyak masalah daripada faedah.