Kesihatan

8 Bahagian Tubuh Paling Menyakitkan Semasa Tatu •

Ada rancangan untuk mendapatkan tatu dalam masa terdekat? Anda mungkin sudah tahu bahawa semasa sesi tatu, anda harus bersedia untuk menahan kesakitan yang sering digambarkan sebagai "seperti cubitan kecil yang menjengkelkan." Tetapi tahukah anda bahawa rasa sakit ketika mendapatkan tatu akan berbeza-beza, bergantung pada bahagian badan mana yang ditatu?

Keamatan kesakitan yang dapat ditanggung berbeza bagi setiap orang, bergantung pada ambang kesakitan setiap individu dan kepekatan reseptor kesakitan di setiap bahagian badan. Sebagai contoh, bahagian tubuh yang bertulang dan struktur deria dianggap sebagai kawasan tatu yang paling menyakitkan, kerana ini adalah kawasan di mana saraf dan ujung deria paling banyak.

Sekiranya anda seorang yang sensitif, anda mungkin dapat merasakan kesakitan yang sangat sengit walaupun pada titik tertentu di mana banyak orang berpendapat bahawa ia tidak akan terlalu menyakitkan. Oleh itu, sebelum menetapkan tatu badan anda, adalah idea yang baik untuk mengumpulkan maklumat mengenai bahagian tubuh anda yang paling sakit apabila mendapat tatu, jika anda mempunyai toleransi kesakitan yang rendah.

BACA JUGA: 9 Bahagian Tubuh Yang Tidak Sakit Semasa Tatu

Bahagian badan yang paling sakit ketika bertatu

1. Kawasan dada dan perut

Bahagian depan badan (bahagian dada, tulang rusuk, ke perut) mempunyai lapisan kulit, otot, dan lemak yang tipis untuk memberi anda bantalan lembut terhadap jarum tatu yang bergerak pantas. Kemudian, dengan setiap nafas, tulang rusuk dan diafragma anda akan menguncup dan mengembang. Gabungan gerakan kusyen minimum dan berulang ini adalah resipi utama kesakitan.

Selain itu, bahagian badan ini hampir selalu ditutup dengan pakaian dari semasa ke semasa, menjadikan kawasan kulit tatu anda lebih rentan terhadap geseran berterusan yang boleh menyebabkan kerengsaan dan memerlukan waktu lebih lama untuk sembuh.

2. Ketiak

Kulit ketiak sangat nipis dan sensitif, kerana banyak kelenjar di bawah lapisan kulit ini. Lebih-lebih lagi, saraf axillary, yang berfungsi sebagai pengatur komunikasi maklumat sensori antara tulang belakang serviks, ketiak, otot bahu, dan otot lengan atas, terletak di bawah ketiak. Saraf axillary adalah rangkaian saraf yang besar, jadi tidak hairanlah pergerakan jarum tatu akan mencetuskan tubuh anda untuk merasakan kesakitan yang luar biasa.

Kawasan ini juga terdedah kepada geseran berterusan yang boleh menyebabkan kerengsaan.

3. Siku dalaman dan lengan dalaman

Saraf ulnar dan median adalah dua dari tiga saraf utama di lengan anda, dan kedua-duanya terletak tepat di bawah lapisan kulit siku dalaman. Kulit di bahagian dalam siku juga tipis, tidak dapat memberi anda bantal lembut untuk menahan pemalu jarum tatu.

Apabila mana-mana saraf mencubit, terutama saraf ulnar, ia boleh menyebabkan mati rasa atau sakit di siku, tangan, pergelangan tangan, atau jari anda. Ini bermaksud bahawa setiap jarum tatu yang memantul di kawasan ini akan menghantar isyarat sakit dengan lebih cepat ke otak anda, dan boleh bergerak sepanjang lengan anda.

Tetapi untuk lengan bawah, lebih baik mendapatkan tatu di bahagian luar. Proses tatu akan terasa lebih ringan kerana lengan bawah anda dilindungi oleh saraf radial.

4. Belakang lutut

Saraf sciatic adalah salah satu saraf tunggal terbesar dan terpanjang di dalam badan anda, memanjang dari tulang belakang bawah ke kaki anda. Jarak antara permukaan kulit di belakang lutut dan saraf sciatic sangat tipis, yang menjadikan tempat ini salah satu tempat yang paling menyakitkan untuk mendapatkan tatu.

5. Pangkal paha dan kemaluan

Kawasan kemaluan adalah bahagian tubuh yang paling sensitif. Terdapat ikatan saraf di klitoris dan zakar yang berfungsi mengalirkan darah, dan membantu proses pembiakan.

Kawasan pangkal paha (pangkal paha) mungkin kelihatan lebih tebal dan lebih gemuk daripada kawasan kemaluan, tetapi rasa sakit akan lebih kurang sama, kerana ikatan saraf dari alat kelamin berjalan melalui kawasan ini.

6. Muka dan kepala

Wajah dan kepala adalah bahagian badan dengan kandungan lemak yang paling sedikit, tidak kira seberapa pipi pipi anda. Apabila anda tatu di sekitar kawasan ini, jarum tatu cenderung menembus hingga ke permukaan tengkorak.

Terlebih lagi, kepala adalah pusat saraf, rumah bagi 12 saraf kranial yang menghubungkan kepala, leher, dan dada. Mata, telinga, hidung, dan rasa anda bergantung pada kumpulan saraf ini untuk menghantar isyarat deria terperinci mengenai apa yang anda lihat, dengar, bau, dan rasakan. Jarum tatu yang menembusi kulit wajah atau kepala anda cenderung mencetuskan satu, atau lebih, daripada 12 saraf ini untuk menghantar isyarat kesakitan ke otak anda.

7. Leher dan tulang selangka (klavikula)

Lapan saraf tulang belakang bercabang dari tengkuk dan bertemu di tulang belakang atas untuk membentuk jaringan saraf plexus serviks. Dengan 12 saraf tengkorak yang lain, rangkaian tisu saraf ini adalah penghubung antara otak, kulit kepala dan leher, dan otot sokongan. Dengan jumlah 20 saraf utama yang tersimpan di kawasan ini, tidak hairanlah bahawa leher dan kawasan sekitarnya sangat sensitif terhadap pergerakan jarum tatu. Leher depan mempunyai sedikit jisim otot dan lapisan lemak, tetapi banyak ikatan saraf berada di belakangnya.

Berita baiknya, tengkuk leher ke dua sisi tulang belakang adalah kawasan yang selamat untuk tatu.

8. Jari dan jari kaki

Setiap saraf utama di badan berakhir di jari dan jari kaki, dan jari-jari adalah kawasan bertulang. Selain itu, kami juga menggunakan tangan dan kaki secara berterusan untuk melakukan aktiviti. Terdapat banyak geseran kerana pergerakan berterusan oleh tangan, kaki atau di antara jari-jari anda, dan kedalaman lapisan kulit yang cetek di kawasan ini cenderung menjadikan tinta tatu haus dan pudar dengan cepat, memerlukan beberapa sesi sentuhan mengekalkan kualiti. warna tatu.

BACA JUGA:

  • Sebelum mendapatkan tatu, perhatikan perkara ini
  • Mahukan rambut berkilat cantik seperti tamparan di salun? Lihat di sini
  • Ingatlah, semasa menonton konsert, jangan memilih kedudukan di sini