Pemakanan

7 Makanan Manis Pengganti Gula •

Gula adalah bahan makanan yang tidak dapat dielakkan dalam kehidupan seharian kita. Membuat minuman bergula seperti teh, jus, atau susu juga memerlukan gula. Terdapat juga hidangan yang memerlukan gula sebagai bahan asas walaupun jumlah gula yang diperlukan tidak banyak. Apabila kita bosan menggunakan gula, kita juga tertanya-tanya tentang ramuan lain untuk menggantikan gula. Terdapat pemanis tiruan. Anda mungkin pernah mendengarnya sebagai salah satu bahan asas gula dalam makanan yang dibungkus. Terdapat juga beberapa bahan semula jadi seperti madu yang boleh dijadikan alternatif. Tetapi adakah benar pemanis buatan dan bahan semula jadi lebih sihat daripada gula?

Kebaikan dan keburukan pemanis tiruan

Pemanis buatan biasanya lebih manis daripada gula biasa dan dibuat dari bahan semula jadi dan juga gula itu sendiri. Pemanis buatan ini juga boleh dipanggil pengganti gula sintetik. Tuntutan pemanis tiruan ini adalah bahawa ia tidak mengandungi kalori, inilah sebab kita sering menemui pelbagai produk yang mendakwa 'bebas gula' atau 'bebas gula'.gula sifar'. Pemanis buatan juga biasa digunakan untuk bahan-bahan rumah tangga, seperti memasak dan membakar. Semasa menggunakan pemanis buatan, anda harus terlebih dahulu memeriksa label pada pemanis tiruan agar dosnya betul, kerana jumlah gula dengan pemanis buatan berbeza. Anda hanya memerlukan sedikit lebih banyak daripada gula, untuk menjadikan makanan terasa manis.

Kebaikan pemanis tiruan

Selain tidak menyebabkan rongga, pemanis buatan mempunyai beberapa kebaikan seperti:

  1. Berat stabil, kerana seperti yang telah dijelaskan, tidak ada kalori dalam pemanis buatan. Tetapi anda perlu menegaskan, pemanis buatan juga tidak menyuburkan badan. Berbeza dengan gula yang mempunyai kalori, anda dapat membayangkan bahawa minuman ringan 12 ons mengandungi kira-kira 10 sudu teh gula tambahan, jadi terdapat kira-kira 150 kalori. Sekiranya anda ingin mengelakkan kenaikan berat badan atau menurunkan berat badan, anda harus mengganti gula anda. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak sepenuhnya berkesan, kerana terdapat beberapa penyelidik berdasarkan laman web Mayo Clinic, bahawa pemanis buatan sebenarnya dapat meningkatkan berat badan anda.
  2. Alternatif gula untuk pesakit kencing manis. Ini kerana pemanis buatan bukan karbohidrat sehingga tidak meningkatkan kadar gula dalam darah. Tetapi anda perlu berjumpa doktor mengenai kategori pemanis buatan yang akan digunakan.

Risiko penggunaan pemanis tiruan

Namun, pemanis buatan dianggap menyebabkan masalah serius dengan kesihatan anda, seperti memicu barah. Pada tahun 1970, sakarin (sejenis pemanis buatan) yang disyaki mempunyai kaitan dengan barah pundi kencing ditemui di makmal penyelidikan tikus. Kesannya, sakarin telah menerima peringatan 'tidak baik untuk kesihatan'. Walaupun begitu, pendapat yang berbeza yang diutarakan oleh National Cancer Institute yang dipetik oleh Mayo Clinic, tidak ada bukti saintifik bahawa pemanis buatan berlesen boleh menyebabkan barah atau masalah kesihatan yang serius.

Bagaimana dengan pemanis semula jadi?

Pemanis semula jadi dipercayai lebih sihat daripada gula, tetapi sebenarnya tidak ada perbezaan yang signifikan dalam kandungan vitamin dan mineral mereka. Apabila dicerna di dalam badan, kedua-duanya akan menjadi glukosa dan fruktosa. Biasanya pemanis semula jadi digabungkan dengan minuman seperti teh dengan anggapan bahawa ia lebih sihat, dan sebagai topping makanan. Selain masalah pemakanan yang sama, masalah yang timbul tidak berbeza. Pemanis semula jadi juga boleh menyebabkan rongga, kenaikan berat badan, dan bahkan peningkatan trigliserida.

Bahan-bahan yang sering digunakan sebagai pengganti gula

Setelah mengetahui penjelasan pemanis semula jadi dan tiruan, berikut adalah senarai pemanis lain selain gula:

1. Asid sulfurik kalium

Dijumpai pada minuman ringan, agar-agar, permen karet, pencuci mulut beku. Tiada nutrien yang dapat diekstrak dari asid sulfurik kalium. Walau bagaimanapun, pemanis buatan ini telah diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) sejak tahun 1988 hingga sekarang, ini bermaksud bahawa ia tidak menunjukkan masalah. Asid sulfurik kalium adalah pemanis buatan.

2. Sayang

Madu diperoleh dari lebah yang mengambil nektar dari bunga dan membawanya ke sarang lebah, yang diubah menjadi sirap pekat untuk diberi makan oleh koloni. Salah satu kelebihan madu berbanding gula ialah madu tidak meningkatkan gula dalam darah dengan cepat, tetapi kalori yang terdapat dalam madu lebih besar daripada gula biasa. Kelebihan lain ialah madu menawarkan sekitar 132 mg kalium yang membantu mengurangkan sakit tekak. Manakala madu mentah kaya dengan vitamin B dan C yang baik untuk imuniti.

3. nektar agave

Mempunyai kelebihan indeks glisemik rendah. Di samping itu, ia juga dapat mengurangkan kepekaan insulin - tidak meningkatkan gula darah secara drastik - kerana mengandungi lebih banyak fruktosa daripada gula. Proses pembuatan juga memerlukan masa yang lama, dihasilkan dari kilang yang sama dengan tequila. Kemudian, daun dipotong dan getah diambil dari inti tanaman yang disebut pina. Setelah melalui proses penapisan dan pemanasan, karbohidrat akhirnya terbahagi kepada gula. Kalori hampir sama dengan madu, perbezaannya ialah nektar agave tidak mengandungi antioksidan.

4. Sirap jagung fruktosa

Fruktosa dan glukosa diperoleh dari sirap jagung yang diproses. Biasanya pengganti sukrosa (pemanis buatan), kerana dianggap lebih sihat untuk dimakan daripada sukrosa. Tetapi kalori dapat meningkatkan risiko kegemukan.

5. Stevia

Kemanisan yang dihasilkan dari daun disebut glikosida. Daun diletakkan di dalam air panas, sehingga glikosida dapat dikumpulkan. Stevia dianggap dapat menurunkan tekanan darah dan kadar gula darah, kelebihan lain adalah ia bebas kalori sehingga sangat membantu dalam menurunkan berat badan.

6. Sukanat

Tebu diekstrak dan dipanaskan hingga kering, mengkristal dan mewujudkan biji-bijian coklat gelap. Selain itu, succulents juga mengandungi kalsium, vitamin A dan B6, kalium dan kromium.

7. Sukrosa

Salah satu kajian yang dikutip oleh Kesihatan.com menyebutkan bahawa Sucralose dapat bertindak balas secara negatif terhadap imuniti badan, tetapi kajian lain tidak dapat menemui korelasi ini. Pemanis ini juga merupakan bahan yang tidak sensitif terhadap panas. Selain itu, sucralose juga baik untuk dimakan oleh penderita diabetes atau mereka yang mengikuti program diet, kerana tidak ada kalori karbohidrat.

BACA JUGA:

  • 8 Buah Berat Gula
  • Apakah Tahap Gula Darah Normal Dalam Badan?
  • Makanan dan Minuman dengan Gula Tinggi