Kehamilan

Orgasme Semasa Kehamilan Mengundang Banyak Manfaat Kesihatan

Kehamilan tidak semestinya menghentikan aktiviti seksual anda dengan pasangan anda. Sangat selamat untuk melakukan hubungan seks semasa anda hamil. Melakukan hubungan seks tidak membahayakan bayi dalam kandungan. Sebenarnya, terdapat sebilangan besar faedah luar biasa yang dapat anda perolehi dari hubungan seks, terutamanya jika anda mempunyai orgasme yang berjaya semasa hamil. Ayuh, ketahui lebih lanjut!

Apa yang berlaku apabila seorang wanita mengalami orgasme

Orgasme adalah rangkaian reaksi fizikal yang berlaku sebagai tindak balas terhadap rangsangan seksual. Orgasme perlahan dibina dari isyarat arahan otak untuk mengalirkan darah dengan banyak ke pelvis dan vagina, menjadikan dinding basah, dilumasi oleh cairan vagina, dan membuat klitoris membengkak tegak.

Semakin kuat rangsangan yang diterima oleh otak, maka pernafasan anda menjadi lebih laju, degupan jantung anda meningkat, puting anda menjadi keras, faraj anda menyempit untuk mencengkam zakar anda, dan otot anda mengencang sebelum akhirnya menguncup keras sebagai klimaks dan kembali santai.

Pada masa yang sama, otak terus mengeluarkan hormon endorfin, prolaktin, dan oksitosin dalam jumlah besar yang berfungsi menghilangkan rasa sakit dan memberikan sensasi keseronokan dan kepuasan seksual.

Orgasme semasa kehamilan tidak menyebabkan keguguran

Pengecutan rahim yang berlaku semasa orgasme dikhuatiri oleh banyak wanita boleh menyebabkan keguguran atau kelahiran pramatang. Walau bagaimanapun, anggapan ini tidak benar.

Pengecutan rahim hanya ringan, sementara, dan tidak berbahaya. Sebenarnya ia bermanfaat untuk wanita hamil. Satu-satunya keadaan di mana seorang wanita disarankan untuk mengelakkan orgasme semasa kehamilan adalah ketika dia sudah berisiko kelahiran pramatang atau pendarahan plasenta.

Apakah faedah mengalami orgasme semasa mengandung?

Yvonne K. Fulbright, Ph.D., seorang kaunselor seks dan pelatih kehamilan dan kecergasan di Amerika, menyatakan bahawa orgasme semasa kehamilan boleh menjadi lebih sengit daripada sebelumnya kerana peningkatan aliran darah dari jantung ke kawasan genital dan pelvis sebagai akibatnya kehamilan itu sendiri. Sebilangan wanita mencapai orgasme yang tulen untuk pertama kalinya semasa kehamilan, mengalami banyak orgasme, dan bahkan boleh melakukan orgasme pada waktu siang yang luas tanpa perlu menerima rangsangan seksual.

Berikut adalah beberapa faedah orgasme semasa mengandung yang sangat disesalkan.

1. Membantu menghilangkan tekanan

Kehamilan sering menimbulkan tekanan, sama ada kerana sakit pagi yang berlaku secara berterusan, kehilangan selera makan, insomnia, dan pelbagai perkara lain. Sekiranya dibiarkan, tekanan akan memberi kesan buruk kepada anda dan bayi anda.

Bukan lagi berita baru bahawa menghilangkan tekanan adalah salah satu faedah seks. Seks dan orgasme melepaskan hormon mood senang endorfin dan dopamin dalam jumlah besar untuk menekan pengeluaran hormon stres kortisol, sehingga rasa frustrasi atau tekanan dapat diganti dengan rasa relaks, selesa, dan bahagia.

Loralei Thornburg, MD, penolong profesor Obstetrik dan Ginekologi dan pakar dalam kesihatan ibu dan bayi di Pusat Perubatan Universiti Rochester menyatakan bahawa mengalami orgasme semasa kehamilan boleh membuat anda lebih santai dan membantu anda tidur lebih nyenyak. Lebih-lebih lagi, satu kajian mendapati bahawa seks meningkatkan tahap IgA, antibodi yang membantu melawan selesema dan jangkitan lain.

2. Menurunkan risiko penyakit jantung semasa kehamilan

Seks juga dapat mengurangkan gejala fizikal tekanan, seperti menurunkan tekanan darah yang dapat mengurangi risiko preeklamsia untuk menyembuhkan sakit kepala. Seks bahkan dapat menurunkan risiko penyakit jantung semasa kehamilan (cardiomyopathy peripartum).

Tidak seperti sebelum kehamilan, jantung anda akan mengepam darah hingga 50 peratus lebih banyak semasa kehamilan. Peningkatan kerja jantung ini dipengaruhi oleh tambahan beban badan dalam bentuk janin yang mesti mendapat bekalan oksigen dan nutrien penting secara berterusan melalui aliran darah ibu. Penyakit jantung paling mudah dijumpai dalam tiga bulan selepas melahirkan, terutama pada wanita berusia 30-an.

Dilaporkan dari Medical Daily, seks dapat mengurangkan homosistein, sulfur kimia yang mengandungi asid amino yang terdapat dalam darah. Semakin tinggi tahap homosistein dalam darah, semakin tinggi risiko penyumbatan saluran darah. Sebenarnya, aliran darah yang lancar sangat diperlukan oleh jantung agar dapat menjalankan fungsinya dengan baik.

3. Rangsangan seksual meningkat

Satu kajian yang diterbitkan dalam The Journal of Sexual Medicine melaporkan bahawa 40 peratus wanita menginginkan seks lebih kerap ketika hamil daripada ketika mereka tidak. Ini disebabkan oleh perubahan hormon progesteron, estrogen, dan testosteron yang meningkatkan dorongan seks semasa kehamilan.

Di samping itu, peningkatan dorongan seks semasa kehamilan juga dapat dipengaruhi oleh perubahan fizikal wanita hamil yang membuat wanita merasa lebih seksi daripada biasa. Di samping itu, badan cenderung mempunyai pelincir semula jadi yang dapat meningkatkan keseronokan seks tanpa merasa sakit. Faktor-faktor ini akan menjadikan wanita hamil menikmati seks lebih daripada biasa.

4. Mengeratkan hubungan dengan rakan kongsi

Pembebasan hormon oksitosin, endorfin, dan dopamin dari hubungan seks juga sering disebut sebagai hormon cinta dan seks. Itulah sebabnya hubungan seks semasa mengandung dapat mengukuhkan ikatan dalaman dan emosi anda dengan pasangan anda. Semua faktor ini adalah sebahagian daripada asas hubungan rumah tangga yang harmoni.

Jadi, bagi anda yang hamil dan tertanya-tanya sama ada melakukan hubungan seks untuk mencapai orgasme semasa mengandung adalah selamat atau tidak, jawapannya selamat. Walau bagaimanapun, sebelum itu anda masih perlu terlebih dahulu merujuk kepada keadaan kehamilan anda kepada pakar sakit puan sebelum bercinta dengan pasangan.