Kesihatan kulit

Krim Pemutih Wajah Steroid Boleh Membuat Kulit Anda Rosak

Wanita Indonesia masih berpendapat bahawa kulit putih salji adalah standard kecantikan yang paling ideal. Oleh itu, tidak hairanlah jika pelbagai cara segera dilakukan untuk menjadikan kulit putih impian secepat memutar tapak tangan. Salah satunya adalah dengan menggunakan krim pemutih wajah yang dijual bebas di kedai di talian . Tetapi sayangnya, banyak produk pemutih kulit ini didapati mengandungi bahan berbahaya.

Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM) hampir setiap tahun merampas banyak produk kosmetik haram dan mengandungi bahan berbahaya. Dari sekian banyak produk kosmetik yang terjamin, kebanyakannya adalah krim pemutih kulit yang mengandungi steroid.

Apakah krim steroid?

Steroid, juga dikenali sebagai kortikosteroid, sebenarnya adalah ubat untuk merawat reaksi keradangan di dalam badan. Ubat steroid berfungsi dengan menyekat kapilari dan menekan sistem imun yang terlalu banyak bekerja. Ubat steroid terdapat dalam pelbagai jenis, mulai dari ubat oral, topikal (salap), suntikan, hingga penyedutan.

Doktor sering menetapkan krim steroid khusus hanya untuk merawat masalah kulit, seperti dermatitis nummular, dermatitis atopik, dermatitis kontak alergi dan perengsa, psoriasis, penyakit bulosa, dan sebagainya.

Steroid topikal (salap) secara langsung boleh menyasarkan kawasan yang bermasalah dan dianggap mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit daripada steroid oral.

Krim pemutih muka steroid haram yang beredar di Indonesia

Perlu difahami terlebih dahulu bahawa krim steroid tulen yang dimaksudkan sebagai ubat kulit sah beredar di Indonesia kerana mempunyai izin BPOM. Ia berbeza dengan krim pemutih muka steroid.

Krim steroid TIDAK PATUT ditambah dalam krim penjagaan kulit wajah yang tujuannya adalah estetika atau kecantikan. Malangnya, akhir-akhir ini banyak orang menyalahgunakan penggunaan steroid ini.

Mereka mendakwa bahawa krim steroid boleh memutihkan kulit. Sebenarnya, perubahan warna kulit yang berlaku adalah manifestasi kesan sampingan steroid yang digunakan secara cuai untuk tujuan bukan ubat.

Kesan warna kulit yang pudar menjadi lebih ringan atau lebih putih daripada bahagian kulit yang lain di sekitarnya disebut hipopigmentasi. Ini berlaku kerana kulit yang terdedah kepada steroid kekurangan pigmen melanin (agen pewarna kulit semula jadi).

Apakah kesan sampingannya?

Krim steroid tidak boleh digunakan sebagai krim penjagaan wajah (penjagaan kulit) kerana akan ada banyak kesan sampingan yang boleh disebabkan oleh penggunaan sembarangan.

Kesan sampingan yang paling mudah dilihat dan paling kerap muncul adalah:

  • Wajah sensitif, mudah berwarna merah apabila terkena cahaya matahari walaupun hanya dalam pendedahan yang sangat pendek atau sangat minimum.
  • Jalur merah keunguan muncul di wajah, disebabkan oleh pelebaran saluran darah di kulit atas.
  • Hypertrichosis, iaitu penampilan rambut halus di wajah, rambut halus yang kelihatan nipis semakin jelas, rambut misai di atas bibir semakin jelas, garis rambut di dahi juga semakin maju / turun.

Biasanya kesan sampingan di atas muncul jika anda menggunakan krim yang mengandungi steroid dalam dos yang tinggi dan digunakan dalam jangka masa panjang.

Tidak semua orang akan mengalami kesan sampingan ini secara automatik. Kulitnya mungkin kelihatan lebih baik, kurang merah, dan tidak menunjukkan tanda-tanda alahan. Tetapi satu perkara yang pasti, kesan sampingan krim pemutihan steroid sebenarnya akan membahayakan kesihatan anda, terutamanya organ dalaman. Perlu beberapa tahun untuk melihat kesan buruk terhadap kesihatan anda.

Jadi, saya tekankan sekali lagi. Krim muka steroid tidak boleh ada, kerana ini adalah salah tanggapan. Steroid tidak patut digunakan untuk krim muka. Penggunaan krim pemutih wajah yang mengandungi steroid pasti tidak selamat.

Bolehkah kita mengetahui ciri-ciri produk krim pemutih wajah yang mengandungi steroid?

Malangnya, ia tidak boleh. Anda tidak dapat mengetahui krim mana yang steroid dan yang mana bukan hanya dengan melihat bahagian luarnya.

Untuk dapat mengetahui dengan pasti, mesti dengan ujian makmal. Oleh itu, anda harus sentiasa berhati-hati ketika membeli krim penjagaan kulit, terutama untuk kulit wajah.

Sentiasa cuba berunding dengan pakar dermatologi terlebih dahulu. Jangan hanya tergoda dengan hasil segera dan murah, kemudian segera gunakannya tanpa mengira apa kandungan krimnya dan sama ada terdapat kesan sampingan atau tidak.

Ingat, jangan sekali-kali mengambil risiko tawar-menawar dalam melakukan rawatan wajah anda. Ubat steroid sebenarnya mempunyai banyak faedah untuk mengatasi pelbagai penyakit, asalkan digunakan dengan tepat dengan dos yang tepat.

Bagaimana jika kulit sudah rosak?

Segera pergi ke pakar dermatologi dan pakar seks (Sp.KK). Beberapa kesan sampingan krim steroid kekal walaupun penggunaan krim telah dihentikan. Walau bagaimanapun, kulit anda masih boleh diperbaiki dengan beberapa prosedur perubatan yang memerlukan banyak wang.

Nah, daripada harus mengeluarkan banyak wang dan merasakan kesan sampingannya, lebih baik anda menghindari semua bentuk krim pemutih yang mengandungi steroid.

Selain itu, elakkan juga membeli krim pemutih melalui kedai di talian. Selain daripada itu anda tidak pasti tahu apa ramuannya, krim yang dijual dalam talian tidak dijamin selamat.

Pastikan anda selalu berjumpa dengan pakar kulit dan alat kelamin semasa anda ingin menggunakan krim pemutih. Untuk rawatan wajah, pakar kulit dan alat kelamin akan memberikan ubat yang disesuaikan dengan keadaan kulit anda.