Kesihatan Seksual

5 Jenis Kontraseptif Terbaik untuk Wanita Berusia 35 Tahun ke Atas

Memasuki usia 35 tahun ke atas, kesihatan anda akan mengalami perubahan. Memasuki usia 35 tahun bukan sahaja menyebabkan seorang wanita harus mengubah gaya hidupnya menjadi lebih sihat, anda juga disarankan untuk menyesuaikan jenis kontrasepsi pada usia dewasa ini. Namun, alat kontraseptif mana yang sesuai digunakan oleh wanita berusia 35 tahun ke atas? Inilah penjelasannya.

Pilihan kontrasepsi untuk wanita berumur 35 tahun ke atas

Umur 35 tahun ke atas adalah usia yang paling sesuai untuk menyesuaikan jenis kontraseptif yang anda gunakan. Kerana, sebagai wanita, keadaan biologi badan anda tidak lagi optimum untuk menjalani kehamilan. Sekiranya anda hamil selepas usia 35 tahun, risiko komplikasi lebih tinggi. Ini tentunya berpotensi membahayakan kesihatan anda sebagai ibu dan janin.

Di samping itu, semakin tua anda, semakin mudah anda menghidap pelbagai penyakit. Ini boleh diperburuk dengan menggunakan kaedah kontraseptif yang salah atau tidak sesuai dengan keadaan anda. Oleh sebab itu, anda digalakkan untuk memilih jenis kontrasepsi yang selamat dan sesuai dengan keadaan kesihatan anda.

Berikut adalah beberapa kaedah kontrasepsi yang boleh dijadikan pilihan bagi wanita yang telah mencapai usia 35 tahun ke atas.

1. Pil kawalan kelahiran

Bagi anda yang ingin melambatkan kehamilan dalam jangka pendek, pengambilan pil kawalan kelahiran boleh menjadi pilihan yang tepat untuk anda. Menurut Kesihatan Wanita, penggunaan pil kawalan kelahiran kombinasi masih selamat digunakan sehingga wanita berusia 50 tahun.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang tetap menjadi perhatian anda. Sebagai contoh, penggunaan pil kawalan kelahiran hanya boleh digunakan sebagai alat kontraseptif oleh wanita berusia lebih dari 35 tahun yang sihat, tidak merokok, dan tidak menghidap penyakit kardiovaskular.

Malah penggunaan pil kawalan kelahiran mempunyai beberapa kelebihan untuk wanita berusia 35 tahun ke atas sebagai alat kontrasepsi. Pil kawalan kelahiran dapat membantu mengatur kitaran haid, membantu mengekalkan tahap kepadatan tulang, untuk mengurangkan pendarahan dan kesakitan akibat haid.

Wanita berusia 35 tahun yang merokok tidak disarankan untuk menggunakan pil kawalan kelahiran sebagai kaedah kontrasepsi. Sebabnya ialah kandungan estrogen dalam pil kawalan kelahiran dapat berinteraksi dengan bahan yang terdapat dalam rokok. Ini dapat meningkatkan risiko anda mengalami serangan jantung dan strok. Untuk berada di sisi yang selamat, pilih pil kawalan kelahiran yang hanya mengandungi progestin jika anda mempunyai salah satu daripada syarat ini.

Sekiranya anda ingin menggunakan pil kawalan kelahiran, lebih baik berunding dengan doktor anda terlebih dahulu. Di samping itu, peraturan untuk mengambil pil kawalan kelahiran adalah sesuai.

2. Suntikan KB atau implan (implan)

Kaedah kontrasepsi lain yang juga boleh digunakan oleh wanita berusia 35 tahun ke atas adalah implan KB atau KB yang boleh disuntik. Sebabnya, kedua-dua jenis alat perancang yang juga berkesan cenderung selamat untuk saluran darah anda.

Walau bagaimanapun, jika anda benar-benar ingin memilih alat kontraseptif suntikan sebagai kaedah kontrasepsi pilihan anda, pilih suntikan kawalan kelahiran yang hanya mengandungi progestin, bukan yang digabungkan dengan estrogen. Biasanya, kontraseptif suntikan 3 bulan yang mengandungi hormon progestin sintetik. Sementara itu, KB suntikan 1 bulan adalah kontraseptif hormon yang digabungkan dengan estrogen.

Walaupun begitu, anda masih perlu berunding dengan doktor anda mengenai penggunaan alat kontraseptif suntikan, terutamanya mengenai kemungkinan kesan sampingan alat perancang suntikan sebagai kaedah kontraseptif yang anda gunakan sebagai wanita berumur 35 tahun ke atas.

Walau bagaimanapun, suntikan KB atau implan KB bukanlah kaedah kontraseptif yang sesuai bagi anda yang mempunyai rancangan untuk hamil dan mempunyai lebih banyak anak dalam masa terdekat. Sebabnya, kedua-dua jenis kontraseptif dapat menghalang masa ovulasi anda.

Kesannya, anda memerlukan masa yang lebih lama untuk kembali subur setelah anda berhenti menggunakan suntikan kawalan kelahiran atau implan kawalan kelahiran.

3. IUD

IUD atau peranti intrauterin yang lebih dikenali sebagai KB spiral sangat sesuai untuk anda yang ingin melambatkan kehamilan atau bahkan tidak mahu mempunyai anak lagi.

Alat ini dapat membantu menyekat sperma daripada membuahi telur sehingga kemungkinan kehamilan dapat dicegah hingga 99.7 persen. Tidak hairanlah IUD disertakan sebagai pilihan kontraseptif yang berkesan.

Walau bagaimanapun, IUD adalah kaedah kontrasepsi yang boleh menyebabkan haid anda menjadi lebih berat dan menyakitkan. Oleh itu, kawalan kelahiran spiral mungkin bukan pilihan kontraseptif yang tepat jika anda sudah mengalami gangguan haid.

Sebagai wanita berusia 35 tahun, anda boleh menggunakan IUD sebagai kaedah kontrasepsi pilihan. Sebabnya, IUD boleh diletakkan pada wanita berusia 35 tahun ke atas dan alat kontraseptif ini boleh ditinggalkan di rahim anda sehingga anda mengalami menopaus.

Anda boleh membuang IUD satu tahun selepas menopaus anda sekiranya berusia lebih dari 50 tahun. Walau bagaimanapun, anda hanya boleh menghapusnya dua tahun selepas haid berhenti sekiranya anda masih berusia di bawah 50 tahun.

Bagi anda yang mengalami gangguan saluran darah atau menghidap barah, jenis kontrasepsi ini boleh menjadi pilihan yang tepat. Kedua-dua IUD bersalut tembaga dan IUD yang mengandungi hormon progestin selamat untuk saluran darah dan keadaan barah anda.

4. Kondom

Kondom adalah salah satu pilihan kontraseptif yang boleh anda cuba. Selain berkesan mencegah kehamilan hingga 98 persen, kaedah kontrasepsi penghalang fizikal ini juga dapat melindungi anda dan pasangan anda dari menyebarkan penyakit kelamin.

Kondom juga merupakan salah satu kaedah kontrasepsi yang paling sesuai untuk wanita berusia lebih dari 35 tahun. Kondom wanita atau empangan pergigian yang ada sekarang ini biasanya disertakan dengan pelincir, jadi anda tidak perlu risau menggunakan vagina kering.

Kondom juga lebih praktikal dan lebih senang digunakan berbanding jenis kontrasepsi lain. Namun, anda harus ingat, jika seorang wanita ingin menggunakan kondom sebagai alat kontraseptif semasa anda berusia 35 tahun, anda juga harus meletakkan kondom dengan betul agar tidak mudah terkeluar. Sebenarnya, kondom yang tidak digunakan dengan betul juga berisiko terkoyak dan meningkatkan kemungkinan kehamilan.

5. Perancangan keluarga atau tubektomi steril

Bagi wanita berusia 35 tahun yang tidak mahu hamil dan mempunyai lebih banyak anak, perancangan keluarga yang steril adalah pilihan kontraseptif terbaik. Perancangan keluarga steril untuk wanita disebut tubektomi, yang merupakan prosedur memotong atau mengikat tiub fallopi (saluran telur). Maksudnya, jenis kontraseptif ini kekal dan dijamin tidak akan membuat anda hamil lagi.

Tetapi sayangnya, tubektomi tidak dapat melindungi anda dan pasangan anda dari risiko penyakit kelamin. Jadi, kondom lelaki dan kondom wanita masih diperlukan ketika melakukan hubungan seks dengan pasangan.

Setelah berusia 35 tahun, anda mungkin perlu menukar pilihan kontraseptif anda daripada yang anda gunakan sebelumnya. Lebih baik meminta bantuan doktor untuk menentukan alat kontraseptif yang sesuai dengan keperluan anda.