Kesihatan Warga Emas

Makanan untuk Warga Emas Yang Mempunyai Kesukaran Makan, Apa Anda? •

Seperti kumpulan usia yang lain, orang tua masih memerlukan pelbagai nutrien, seperti protein, vitamin atau mineral untuk orang tua untuk mengekalkan tubuh yang sihat. Malangnya, orang tua sering sukar makan. Ini boleh menjadikan orang tua menjadi kurus dan kekurangan nutrien atau kekurangan zat makanan pada orang tua. Namun, mengapa orang tua sukar makan? Jadi, jenis makanan apa yang sesuai untuk orang tua yang sukar makan dan apakah petua untuk memujuk mereka makan? Ayuh, cari semua jawapan dalam ulasan berikut.

Mengapa orang tua sukar makan?

Walaupun mereka telah memasuki usia tua, orang tua masih perlu memenuhi keperluan pemakanan mereka seperti juga kanak-kanak, remaja, dan orang dewasa. Nutrien yang kebanyakannya diperoleh dari makanan ini memang telah berubah fungsi, tidak lagi bertujuan untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan, tetapi untuk membantu melindungi tubuh dari pelbagai penyakit.

Cabarannya adalah bahawa orang tua sering mempunyai selera makan yang buruk. Memetik dari hasil kajian dalam jurnal menyusu orang tua, Terdapat beberapa sebab mengapa orang tua tidak mahu makan atau sukar menikmati makanan.

Perubahan fungsi badan pada orang tua

Penuaan menyebabkan perubahan fisiologi (fungsi badan) pada orang tua, yang mempengaruhi selera makan. Ini termasuk perubahan dalam sistem pencernaan dan hormon, gangguan fungsi deria, penyakit, dan penurunan keperluan tenaga.

Secara amnya, golongan tua berusia 65 tahun ke atas mengalami penurunan pengeluaran air liur. Keadaan ini tidak berkaitan dengan penuaan, tetapi membawa kepada kesan sampingan rawatan, seperti mual dan muntah.

Kemudian, orang tua cenderung mempunyai keadaan kesihatan mulut yang buruk atau menggunakan gigi palsu yang menyukarkan mereka untuk mengunyah makanan dengan betul.

Keadaannya semakin teruk, kerana proses pengosongan yang perlahan pada orang tua, sehingga membuat perut kenyang lebih lama.

Pengeluaran hormon ghrelin juga menurun. Hormon ini bertanggungjawab untuk menghantar isyarat ke otak untuk meningkatkan selera makan. Belum lagi penyakit kronik yang menyerang, membuatkan selera orang tua menjadi semakin teruk.

Perubahan psikologi yang dialami oleh orang tua

Orang tua yang sukar makan atau tidak dapat menikmati makanan dengan betul, mungkin dipengaruhi oleh suasana hati dan persekitaran sosial. Gangguan mental pada orang tua, seperti kemurungan sering menyerang orang tua.

Penyakit mental ini menjadikan orang tua terus sedih dan kehilangan minat terhadap banyak perkara, termasuk makan dengan baik. Terutama orang tua yang tinggal bersendirian dan telah bersara, secara amnya sukar untuk membeli-belah dan memasak.

Jenis makanan untuk orang tua yang sukar makan

Agar pemakanan orang tua dapat dipenuhi, pilihan makanan bagi mereka yang sukar makan mesti dipertimbangkan. Sebagai keluarga pengiring, anda perlu memasukkan makanan yang kaya dengan protein, vitamin, dan mineral ke dalam makanan mereka setiap hari. Ini termasuk sayur-sayuran, buah, kacang, biji, dan daging tanpa lemak.

Walaupun pilihan makanan sesuai, cara memproses dan menghidangkan makanan juga perlu diberi perhatian. Tujuannya adalah untuk memudahkan orang tua mengunyah dan menelan makanan ini. Berikut adalah perkara-perkara yang perlu anda perhatikan.

  • Pilih makanan bertekstur lembut

Orang tua yang mempunyai masalah pergigian atau sukar menelan, akan enggan makan makanan yang sukar tekstur. Mungkin makanan ini menjadikan keadaan gigi lebih teruk.

Oleh itu, anda boleh memproses nasi menjadi bubur atau membuat sup sayur-sayuran. Semasa memilih buah, jangan sajikan keseluruhannya, terutama yang mempunyai banyak biji.

Anda boleh memprosesnya menjadi jus buah dengan sedikit atau tanpa gula. Anda juga dapat memilih buah dengan tekstur lembut, seperti alpukat, buah naga, atau betik.

  • Kurangkan saiz makanan

Satu lagi halangan bagi orang tua untuk makan makanan, iaitu ukuran makanan yang mungkin terlalu besar. Jadi, mulakan dengan memotong sayur menjadi lebih kecil dan tidak terlalu lama.

Begitu juga dengan ayam atau daging lembu, lebih baik anda menghidangkannya dalam bentuk cincang.

  • Kurangkan garam

Anda harus mengurangkan penggunaan garam dalam makanan untuk orang tua. Sebabnya, makanan yang tinggi garam dapat meningkatkan tekanan darah dan ini memberi kesan buruk kepada orang tua yang menghidap darah tinggi.

Jadi, lebih baik anda memanfaatkan penggunaan rempah-rempah sehingga hidangan menjadi lebih kaya dengan rasa.

  • Memproses makanan dengan mendidih

Menggoreng makanan bukan sahaja meningkatkan kandungan lemak dalam makanan, tetapi juga meningkatkan kekerasan makanan. Oleh itu, lebih baik mengelakkan memproses makanan dengan menggoreng.

Lebih baik jika anda merebusnya kerana kaedah ini menjadikan tekstur makanan lebih lembut dan tentu saja menggunakan minyak yang lebih sedikit.

  • Jangan menghidangkan makanan terlalu sejuk atau panas

Sama ada makanan utama atau makanan ringan, jangan sajikan terlalu sejuk atau terlalu panas. Keadaan makanan yang terlalu sejuk, mempunyai tekstur yang lebih keras dan boleh menyebabkan rasa tidak selesa pada lidah. Sementara makanan panas, boleh mencederakan bahagian dalam mulut orang tua.

Petua untuk meyakinkan warga tua untuk makan

Memujuk orang tua untuk makan dengan baik bukanlah sesuatu yang mudah. Tetapi jangan risau, kerana anda boleh menggunakan kaedah berikut agar orang tua ingin makan dengan penuh semangat.

1. Wujudkan suasana makan yang menyenangkan

Makan sendiri boleh menjadi alasan bagi orang tua untuk malas makan. Anda boleh memanfaatkan masa ini untuk lebih dekat dengan ibu bapa dan saudara-mara anda. Jadi, seboleh-bolehnya melibatkan atau mengajak mereka makan bersama ahli keluarga yang lain.

Setelah selesai makan, luangkan masa untuk bercakap antara satu sama lain. Elakkan bercakap tentang perkara-perkara yang negatif atau terlalu serius kerana ini dapat mengaburkan suasana makanan.

2. Bantu mereka makan dengan baik

Mungkin orang yang anda sayangi sebenarnya merasa lapar dan mahu makan, tetapi sukar untuk melakukannya. Oleh itu, menemani orang tua setiap kali makan dan perhatikan apa keperluan mereka.

Anda sendiri mesti peka, jangan sampai orang tua berulang kali memberitahu anda apa yang dia perlukan. Sebabnya, ini boleh menyebabkan anggapan bahawa ini adalah kerumitan bagi anda dan akhirnya anda tidak mahu makan bersama lagi.

3. Hadapi dengan sabar

Cuba ingat ketika anda masih kecil. Semakin anda terpaksa dan dimarahi untuk makan, semakin kurang selera makan anda, bukan? Begitu juga dengan warga tua.

Oleh itu, semasa memujuk warga tua untuk makan, anda mesti bersabar dan selalu menggunakan nada suara yang positif, ringan, dan ceria. Jangan mengancam seperti, "Jika anda tidak makan sekarang, maka saya tidak akan menyediakan makanan untuk anda."