Kesihatan

10 Cara Menyeronokkan untuk Hidup Lebih Lama

Tidak ada yang tahu dengan tepat berapa lama kita dapat hidup di dunia ini. Walau bagaimanapun, terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk menjalani kehidupan yang panjang dan sihat. Bersenam dan makan makanan yang sihat? Ah, itu perkara biasa! Pelbagai aktiviti menarik dan menyeronokkan di bawah ini sama-sama bagus, untuk membantu anda memanjangkan usia. Ada apa-apa?

Pelbagai cara yang menyeronokkan dan menyeronokkan untuk menjalani kehidupan yang panjang

1. Tidur

Tidur adalah aktiviti yang paling dinanti-nantikan setelah seharian penat melakukan aktiviti. Orang dewasa pada amnya memerlukan 7-8 jam tidur setiap malam untuk menjaga kesihatan mereka.

Malangnya, banyak orang sebenarnya kurang tidur. Sebenarnya, cukup tidur meningkatkan daya tahan dan menghilangkan tekanan sehingga anda mempunyai lebih banyak stamina. Tidur yang mencukupi juga membantu anda menjalani kehidupan yang panjang dengan menjauhkan tubuh dari pelbagai jenis risiko penyakit kronik, seperti kegemukan dan penyakit jantung, serta mencegah penuaan dini.

2. Bermain futsal atau bola keranjang

Adakah anda malas untuk bersenam kerana anda tidak mahu berpeluh sendirian? Sebenarnya, senaman dapat membantu anda menjalani kehidupan yang panjang. Bersenam secara teratur adalah sihat untuk jantung dan paru-paru, melegakan tekanan dan menjauhkan anda dari risiko gangguan mental, mengekalkan daya tahan, dan membantu memperbaiki postur tubuh untuk mengelakkan kecederaan dan kesakitan.

Sekiranya anda tidak mahu bersenam sendiri, cari aktiviti fizikal kumpulan dengan jenis latihan yang menyerupai permainan atau pertandingan. Contohnya, seperti futsal, tenis, badminton, atau crossfit dan boot camp. Selain menjadikan badan lebih cergas, interaksi sosial dengan orang lain semasa bersenam dapat menjauhkan anda dari tekanan.

3. Minum kopi

Ramai orang harus memulakan hari mereka dengan minum secawan kopi hitam sebelum berangkat kerja. Sebabnya, nerakakerana anda tidak mengantuk ketika berada di pejabat atau di kampus. Namun, secawan kopi hitam kegemaran anda tanpa menyedarinya juga dapat membuat anda kekal muda.

Antioksidan dalam biji kopi dapat membantu melawan radikal bebas dan mencegah penyakit kronik seperti penyakit jantung dan barah. Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of the American Medical Association pada tahun 2000 menyatakan bahawa kopi membantu menurunkan kolesterol LDL buruk dan meningkatkan kolesterol baik HDL, jadi baik untuk menjaga kesihatan jantung.

Minum 2-3 cawan kopi hitam sehari dapat mengurangkan risiko kematian akibat penyakit kronik hingga 10%, kata penyelidikan dari National Institutes of Health.

Catatan: Anda minum kopi hitam pahit, tanpa gula tambahan, krimer, atau pemanis lain. Bahagiannya tidak boleh berlebihan, agar tidak berpusing, itu memudaratkan kesihatan. Semua faedah di atas dapat anda perolehi minum kopi maksimum 2-3 cawan sehari. Lebih daripada itu, risiko kematian akibat penyakit kronik bahkan boleh meningkat hingga 56 peratus.

4. Menghabiskan masa dengan orang tersayang

Manusia tidak boleh hidup tanpa satu sama lain. Itulah sebabnya interaksi sosial anda dan hubungan rapat dengan orang di sekitar anda dapat menjadikan anda lebih muda. Interaksi sosial dengan orang yang dekat dan mengambil berat tentang anda dapat mengelakkan anda daripada kesunyian, kemurungan, dan gangguan mental yang lain.

Jadi, tidak ada salahnya meluangkan masa untuk menghabiskan hujung minggu anda dengan rakan atau keluarga sehingga anda menjalani kehidupan yang panjang. Tidak perlu merancang percutian ke bandar atau mengelilingi dunia untuknya. Cukup untuk melampiaskan sambil menonton TV di sofa di ruang tamu, berjalan di taman bandar, atau sambil minum kopi di kafe terdekat juga sama bermanfaatnya.

Berkawan dengan banyak orang dan berkomunikasi dapat meningkatkan peluang umur panjang anda hingga 50%. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa berkawan dengan banyak orang bahkan dapat mempercepat pemulihan dari penyakit.

5. Makan makanan pedas

Selamat mencuba anda yang suka cili dan makanan pedas! Makan makanan pedas dapat membantu anda menjalani kehidupan yang panjang, kata penyelidikan antarabangsa.

Dua kajian berbeza, dari Amerika Syarikat dan China, mendapati bahawa sekumpulan orang yang makan makanan pedas hampir setiap hari mempunyai risiko 13-14 peratus untuk mati akibat penyakit kronik daripada orang yang tidak menyukai cili. Wanita yang suka makan makanan pedas juga dilaporkan dapat mengelakkan risiko kematian akibat barah dan masalah pernafasan. Semua kelebihan makanan pedas ini berasal dari kandungan capsaicinnya.

Namun, anda juga tidak boleh berlebihan. Makan makanan pedas juga pada waktu malam dapat menyebabkan gangguan pencernaan yang membuat anda mengalami mimpi buruk dan menghadapi masalah tidur nyenyak.

7. Isi teka-teki silang kata, atau mainkan teka-teki dan sudoku

Mempunyai banyak masa lapang tetapi tidak pasti apa yang harus dilakukan? Cukup bermain catur, mengumpulkan teka-teki, atau melakukan teka-teki silang kata di surat khabar atau buku silang kata. Anda juga boleh memuat turun permainan atas talian yang membuat anda merosakkan otak anda, seperti sudoku.

Sebilangan permainan otak ini memerlukan tahap pandangan jauh. Terdapat banyak kajian yang menyatakan bahawa teka-teki silang kata, sudoku, dan teka-teki melatih otak untuk terus berfikir, menganalisis, melatih kecerdasan emosi, untuk menguji memori. Penggoda otak juga dapat mencegah demensia sehingga mengurangkan risiko demensia dan Alzheimer.

8. Seks yang kerap

Pelaporan dari Verywell Health, seks dan sentuhan dianggap sebagai bahagian penting dalam kesihatan. Seks membantu melepaskan hormon oksitosin yang bahagia. Di dalam badan, oxytocin berfungsi untuk mengurangkan tekanan, menurunkan tekanan darah, melegakan kesakitan, untuk mengurangkan risiko barah prostat. Itulah sebabnya rajin melakukan hubungan seks dan melakukan hubungan seks dengan pasangan boleh membuat anda hidup lebih lama.

Seks juga mengukuhkan ikatan hubungan emosi anda dengan pasangan yang dapat menjaga keharmonian rumah tangga. Ini tentunya bermanfaat untuk kesihatan mental anda.

Sudah tentu, anda mesti menerapkan prinsip seks yang selamat untuk mengelakkan pelbagai risiko masalah seperti kehamilan yang tidak diingini dan penularan penyakit kelamin yang berbahaya.

9. Banyak senyuman dan ketawa

Senyum adalah cara murah untuk menjalani kehidupan yang panjang. Seperti bersantai semasa bertafakur, tersenyum juga dapat mengatasi kesan tekanan. Semasa anda tersenyum dan ketawa, badan anda mengeluarkan endorfin, yang membantu meningkatkan mood anda. Hormon ini juga berfungsi untuk meningkatkan aliran darah sehingga baik untuk kesihatan jantung.

Sejumlah kajian bahkan membuktikan faedah tersenyum dan ketawa untuk kesihatan jantung hampir sama dengan senaman aerobik. Senyum dan ketawa sistem imun anda bertambah.

Anda masih boleh mendapat faedah ini hanya dengan berpura-pura tersenyum atau ketawa. Dengan memaksa diri untuk tersenyum, kita "menipu" tubuh kita untuk percaya bahawa semuanya baik-baik saja, sehingga tekanan perlahan-lahan hilang.

Oleh itu, letakkan senyuman terbaik anda dan ketawa terbahak-bahak walaupun anda tidak begitu menyukai orang itu atau sedang bersedih. Lama kelamaan, senyuman anda akan terasa asli dan nyata.

10. Pergi bercuti

Mengunjungi tempat-tempat baru yang belum pernah kita lawati sebelumnya, melihat tarikan unik dan pemandangan yang menakjubkan, menghirup udara segar semasa bercuti telah dibuktikan oleh sains sebagai cara untuk hidup lebih lama.

Satu kajian besar mengenai lelaki dan wanita pertengahan umur yang berisiko tinggi untuk mendapat penyakit jantung mendapati bahawa mereka yang mengambil cuti percutian tahunan mempunyai risiko kematian yang berkurang.

"Menjadwalkan percutian setiap tahun bukan hanya akan mengurangkan tekanan, tetapi juga meningkatkan kebahagiaan mental dan fizikal anda secara keseluruhan," kata dr. Sonya W. Thomas, MD di Reader's Digest. Thomas meneruskan, orang yang tidak tertekan mempunyai sistem imun yang lebih kuat sehingga tubuh mereka lebih gigih melawan agen penyebab barah.

Jadi tidak kira betapa sibuknya anda di pejabat, luangkan masa untuk berehat sebentar. Tidak perlu percutian mewah di luar negara, percutian domestik di negara ini juga bagus, anda tahu!