Keibubapaan

Jangan Keliru Lagi, Inilah Cara Mengatasi Bau Badan pada Kanak-kanak

Kanak-kanak yang aktif sepanjang hari, sering menyebabkan badan mereka berpeluh. Ini boleh mencetuskan bau badan pada kanak-kanak. Walaupun kelihatan remeh, jika bau badan tidak ditangani dengan baik, ia dapat mengurangkan keyakinan diri anak dan mengganggu orang di sekelilingnya. Sebagai ibu bapa, anda pasti tidak mahu perkara itu berlaku, bukan? Lihat ulasan berikut untuk mengatasi bau badan dari badan kanak-kanak.

Bagaimana bau badan pada kanak-kanak boleh muncul?

Sama seperti orang dewasa, badan kanak-kanak mempunyai dua jenis kelenjar peluh, iaitu kelenjar ekrin dan kelenjar apokrin. Kelenjar Eccrine terletak di seluruh permukaan badan yang akan berpeluh apabila suhu badan berubah.

Contohnya, semasa anda demam atau selepas makan makanan pedas. Peluh yang keluar dari kelenjar ini bertujuan untuk menormalkan suhu badan. Sementara itu, kelenjar apokrin terletak di sekitar ketiak yang akan menghasilkan peluh dengan sedikit kandungan minyak, warna legap, dan tidak berbau.

Ya, peluh ini akan muncul dan banyak dihasilkan ketika anak-anak bermain atau anak-anak aktif di luar. Memang benar bahawa pada mulanya, peluh ini tidak berbau. Namun, jika peluh terkena bakteria, bau yang tidak menyenangkan akan muncul dari ketiak.

Sekiranya anak anda sering menghidu bau yang tidak menyenangkan, anda harus mengetahui apa yang menyebabkannya sehingga bau lebih mudah ditangani.

Bilakah bau badan pada kanak-kanak sering berlaku?

Salah satu penyebab bau badan pada kanak-kanak adalah akil baligh. Ya, salah satu ciri akil baligh yang dialami oleh kanak-kanak pada usia remaja ialah anak-anak mudah berpeluh. Ini kemudian mencetuskan timbulnya bau badan pada kanak-kanak pada usia remaja.

Menurut artikel mengenai akil baligh yang diterbitkan di halaman Kesihatan Kanak-kanak, umumnya kanak-kanak yang mendekati akil baligh akan mengalami bau badan, terutama di bawah ketiak anak dan beberapa bahagian badan yang lain. Ini berlaku kerana hormon akil baligh merangsang kelenjar pada kulit, termasuk kelenjar peluh di bawah ketiak.

Oleh itu, apabila peluh dan bakteria bercampur, terdapat bau busuk pada anak anda. Sudah tentu, kerana ia bercampur dengan bakteria, baunya tidak menyenangkan. Oleh itu, penting bagi anak-anak, ketika mereka mendekati usia remaja, untuk lebih memperhatikan bau badan.

Sebagai contoh, lebih baik menukar pakaian yang baru anda pakai dengan pakaian bersih dan mandi lebih kerap, terutamanya selepas melakukan aktiviti di luar rumah. Kanak-kanak boleh menggunakan deodoran pada ketiak untuk menjangkakan bau badan yang tidak menyenangkan.

Petua mengatasi bau badan pada kanak-kanak

Untuk mengatasi bau badan di badan kanak-kanak, anda mesti terlebih dahulu mencari sumber dan penyebabnya. Biasanya, bau yang tidak menyenangkan dari kanak-kanak yang mempunyai aroma yang cukup tajam terdapat di kawasan kaki, ketiak, dan kawasan kemaluan.

Sebab biasa bau badan biasanya disebabkan oleh kebersihan dan pakaian badan yang buruk. Walau bagaimanapun, ini juga boleh berlaku kerana pilihan makanan yang dimakan oleh anak, atau keadaan khas dalam tubuh anak. Inilah cara mengatasi bau badan pada kanak-kanak:

1. Menjaga kebersihan badan

Semasa bermain dengan rakan-rakan, anak anda mungkin lebih suka fokus bermain daripada mengambil berat tentang kebersihan peribadinya. Ini boleh menjadi penyebab utama sebilangan besar bakteria melekat pada kulit dan bercampur dengan peluh. Dengan begitu, bau badan pada kanak-kanak muncul.

Untuk mengatasi keadaan ini, ibu bapa mesti rajin menjaga kebersihan badan anak dengan meminta anak mandi selalu dua kali sehari.

Pastikan anak itu membersihkan bahagian tubuhnya dengan teliti, terutama bahagian yang mempunyai lipatan. Kawasan ketiak, kawasan kemaluan, dan jari kaki adalah bahagian badan yang mesti dibersihkan oleh kanak-kanak setiap kali mereka mandi.

Selain itu, ingatkan anak-anak agar tidak lupa membilas dan mencuci tangan dengan bersih setelah membuang air besar. Terdapat beberapa campuran bahan semula jadi yang dapat membantu menghilangkan bau badan pada kanak-kanak, seperti:

Mandi dengan jus tomato

Untuk melakukan ini, anda boleh menambah dua cawan jus tomato ke dalam tab mandi. Kemudian, biarkan anak merendam selama beberapa minit untuk menyerap ke dalam kulit. Hanya selepas itu, anak dapat membilas dan mandi seperti biasa.

Sapukan jus lemon

Selain mandi dengan jus tomato, salah satu cara semula jadi untuk menghilangkan bau badan pada anak-anak adalah dengan menggunakan jus lemon. Caranya, campurkan satu sudu besar jus lemon dengan secawan air. Kemudian, kacau hingga sebati dan masukkan kapas sehingga campuran air diserap. Sapukan kapas di ketiak anak dan biarkan selama sepuluh minit. Lakukan setiap hari secara berkala sebelum mandi.

Mandi dengan jus lemon

Campurkan beberapa sudu jus lemon dalam mandi anak dan biarkan anak mandi atau rendam selama beberapa minit dengan campuran air.

Mandi dengan daun sage rebus

Rebus beberapa daun bijak dengan secawan air. Merebus dicampurkan dengan mandi dan biarkan anak merendam selama beberapa minit. Kaedah semula jadi ini juga dianggap berkesan untuk menghilangkan bau badan pada kanak-kanak.

Campuran bahan semula jadi tidak bertujuan untuk merawat penyakit yang menyebabkan bau yang tidak menyenangkan pada kanak-kanak. Ini hanya membantu kanak-kanak menghilangkan bau badannya. Jangan lupa melakukan ujian kepekaan pada kulit untuk mengelakkan kulit kanak-kanak sensitif daripada alahan.

2. Pastikan pakaian dan kasut sentiasa bersih

Anda juga harus selalu mengingatkan dan membantu menjaga kebersihan anak. Sebabnya, dengan menjaga kebersihan pakaian anda, anda dapat mengelakkan anak anda dari pelbagai penyakit kulit. Ia juga membantu mengelakkan timbulnya bau badan.

Ibu bapa juga harus memastikan anak-anak mereka memakai pakaian kering. Di samping itu, ajar anak-anak untuk mencuci pakaian dan kasut dengan betul sehingga bersih. Jangan biarkan anak anda memakai kasut yang membuat kaki mereka berpeluh.

3. Perhatikan menu makanan

Anda juga perlu menjaga diet anak. Ini kerana, terdapat beberapa jenis makanan yang boleh mencetuskan bau badan. Contohnya, bawang putih dan bawang. Kedua-dua jenis makanan boleh mencetuskan bau badan pada kanak-kanak.

Selain itu, daging merah, ikan, telur, dan makanan yang diproses juga dapat menyebabkan anak mengeluarkan bau badan. Untuk seketika, kurangkan menu makanan yang dibuat dari bahan-bahan ini. Pastikan juga pengambilan air anak dipenuhi. Air dapat membantu badan membuang toksin yang menyebabkan bau badan.

Bukan hanya itu, menggabungkan susu lembu dengan susu kedelai atau susu badam juga dapat mengurangkan bau badan yang dihasilkan oleh anak-anak. Bau badan yang disebabkan oleh penyakit, seperti phenylketonuria (gangguan metabolik), hiperdrosis (berpeluh berlebihan), dan trimethylaminuria (bau badan amis) harus terlebih dahulu berunding dengan pakar pediatrik mengenai rawatan dan rawatan, supaya bau badan dapat diatasi.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌