Keibubapaan

Mana Yang Lebih Baik: Dot atau Bayi Menghisap Ibu Jari?

Berapa kerap anda melihat bayi memasukkan sesuatu ke dalam mulutnya? Adakah tangannya sendiri atau yang lain? Begitu juga, apabila anda membawa tangan ke mulut, kebanyakan bayi akan membuka mulut secara refleks. Sebenarnya, pada masa itu bayi itu menyedari apakah itu puting ibunya atau tidak.

Mungkin ada di antara anda yang akan memberi penenang untuk mengatasi ini atau ada yang membiarkan bayi menghisap ibu jarinya sendiri. Namun, mana yang lebih baik; bayi menggunakan pacifier atau membiarkan bayi menghisap ibu jarinya sendiri?

Kenali kelebihan dan kekurangan penggunaan pacifier dan ibu jari menghisap bayi

Bayi mempunyai refleks semula jadi untuk menghisap, iaitu membantu mereka menyusu puting ibu mereka. Refleks ini berguna untuk bayi mendapatkan makanan, keselesaan, dan keselamatan. Biasanya bayi akan mula melakukan ini ketika mereka letih, lapar, merasa bosan, atau marah.

Bayi yang tidak terus-menerus menyusu atau menempel pada puting ibu mereka secara automatik akan memasukkan tangan ke dalam mulut mereka. Mungkin ada sebilangan ibu bapa yang tidak menyukai tabiat ini sehingga mereka akan memberikan penenang. Ada juga ibu bapa yang melepaskannya.

Menghisap ibu jari mungkin lebih mudah dilakukan oleh bayi anda ketika tidak menyusu. Terutama ketika bayi bangun pada waktu malam. Ini memberinya ketenangan fikiran, bahkan membantunya untuk tertidur. Malangnya, bayi belum mempunyai kesedaran tentang kebersihan. Itulah sebabnya bayi boleh menghisap ibu jari secara sembarangan misalnya setelah bermain di lantai atau mengendalikan perkara yang kotor.

Kebiasaan menghisap ibu jari dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan masalah kulit dan kuku pada ibu jari dan gigi. Contohnya, menipiskan kulit ibu jari, luka, dan akhirnya jangkitan. Kerosakan pada gigi depan kerana tekanan ibu jari pada gigi juga sering berlaku pada bayi yang gemar menghisap ibu jari. Pelbagai kuman juga menjadi lebih mudah memasuki badan.

Untuk mengelakkan kesan buruk menghisap ibu jari, ibu bapa tidak mengendahkan kebiasaan menghisap ibu jari dengan pacifier. Tidak jauh bezanya dengan menghisap ibu jari, alat menenangkan juga memberi keselesaan kepada bayi sehingga tidak cerewet. Dilaporkan dari Mom Junction, penenang mencegah sindrom kematian bayi secara tiba-tiba.

Namun, menggunakan pacifier tidak sepenuhnya selamat, mungkin ada beberapa masalah yang timbul pada bayi. Pada mulanya bayi akan mengalami gangguan penyusuan, seperti kekeliruan puting. Kemudian, ada kemungkinan bayi akan mempunyai gigi yang tidak sejajar atau mengembangkan otitis media (jangkitan telinga tengah) kerana pacifier yang digunakan tidak bersih.

Jadi, lebih baik bayi menggunakan pacifier atau penyedut?

Menurut American Academy of Pediatric Dentistry in Very Well Family, menghisap ibu jari atau memakai pacifier boleh menjejaskan kesihatan anda, terutamanya gigi anda. Walau bagaimanapun, menghisap ibu jari cenderung tidak higienis dan lebih sukar untuk menghilangkan kebiasaan tersebut. Menggunakan pacifier juga bukan jaminan bahawa anak tidak akan menghisap ibu jarinya. Apabila alat pacu tidak ada, anak akan meletakkan ibu jarinya dengan mudah di mulutnya.

Jadi, mana yang lebih baik, bayi menggunakan pacifier atau menghisap ibu jarinya? Jawapannya adalah menggunakan pacifier. Dot boleh dipantau kebersihannya lebih dari sekadar menghisap ibu jari. Dot dengan penutupnya juga senang dipakai pada bayi sehingga bayi dapat mencarinya dengan mudah. Yang paling penting, kelebihan dot adalah bahawa ia dapat mencegah sindrom kematian bayi secara tiba-tiba kerana bayi dapat bernafas dengan bebas dan tetap selesa tanpa dilindungi oleh banyak selimut.

Namun, penggunaan pacifier juga mempunyai had masa. Apabila bayi anda berumur 6 bulan, anda boleh berhenti menggunakan alat pacu. Caranya adalah dengan mengurangkan hubungan antara bayi dan pacifier, misalnya semasa tidur siang atau pada waktu malam. Berikan perasa penenang yang tidak disukai bayi. Ini akan menghentikan bayi dari mondar-mandir.

Sekiranya pada bila-bila masa anda menangkap anak anda menghisap ibu jari mereka lagi, beri tahu mereka dengan memberi isyarat bahawa anda tidak seharusnya melakukannya. Apabila anak anda mula memahami apa yang anda katakan, katakan kepadanya bahawa menghisap ibu jari tidak baik dalam bahasa yang jelas dan mudah difahami.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found