Kesihatan

3 Risiko Kesihatan Yang Mungkin Menghidupkan Orang Dengan Tubuh Pendek

Ramai yang mengatakan bahawa seseorang, terutama wanita, dengan badan yang pendek kelihatan comel dan comel. Itu sebenarnya boleh menjadi alasan bagi orang pendek untuk lebih bersyukur pada diri mereka sendiri. Malangnya, sama seperti orang tinggi, anda yang kekurangan risiko menghadapi masalah kesihatan pada masa akan datang. Macam mana boleh jadi?

Tahukah anda bahawa mempunyai badan yang pendek berisiko ...

1. Mengalami masalah kesihatan semasa hamil

Penyelidik dari City University of New York, mengkaji sekitar 220,000 wanita hamil dengan ukuran badan yang berbeza-beza. Hasil kajian mendapati bahawa wanita hamil dengan ketinggian di atas 150 sentimeter (cm), mempunyai peluang 18-59 persen lebih rendah untuk menghidap diabetes kehamilan.

Diabetes kehamilan adalah peningkatan kadar gula dalam darah yang berlaku semasa kehamilan. Maksudnya, wanita dengan ketinggian di bawah 150 cm lebih berisiko menghidap diabetes kehamilan pada masa akan datang. Ini disangka kerana gen yang dibawa ke dalam badan nampaknya mempengaruhi kadar gula darah tinggi dan rendah semasa kehamilan.

2. Mengalami strok

Satu kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Epidemiology, yang dilaporkan oleh Reader's Digest, menyatakan bahawa orang pendek (kurang dari 150 cm) lebih cenderung mengalami strok daripada orang tinggi.

Betul, apa kaitannya dengan itu? Pengambilan nutrien yang diperoleh dalam tempoh pertumbuhan, serta perubahan hormon dalam tubuh dianggap sebagai sebab utama.

3. Menghidap Alzheimer dan Demensia

Lelaki dan wanita dengan perawakan pendek, sekitar 160 cm, mempunyai risiko yang cukup tinggi untuk Alzheimer. Begitu juga dengan demensia, kemungkinan menghidap penyakit ini boleh meningkat hingga 50 peratus bagi seseorang yang tingginya di bawah 150 cm, menurut penyelidik dari University of Edinburgh's College of Medicine.

Bukan kerana gen yang menyebabkan perawakan pendek. Setakat ini, para penyelidik belum dapat mengatakan dengan pasti apa kaitan yang tepat antara perawakan pendek dan risiko penyakit Alzheimer dan demensia. Walau bagaimanapun, faktor persekitaran dan sejarah perubatan masa lalu, seperti tekanan, serangan penyakit, dan pemakanan yang buruk, dipercayai telah menyumbang.

Sebenarnya, ukuran badan bukanlah faktor utama

Tidak kira berapa tinggi atau rendahnya anda, ini bukan jaminan utama bagi seseorang untuk mengalami masalah kesihatan. Sebenarnya, ukuran ketinggian anda tidak boleh diubah begitu sahaja, bukan? Jadi, langkah yang paling tepat untuk mengelakkan risiko penyakit ini adalah dengan mengamalkan gaya hidup sihat.

Bermula dari menguruskan diet harian anda dengan baik, bersenam secara teratur, menguruskan tekanan, dan mengelakkan merokok dan minum alkohol.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found