Kesihatan kulit

Bolehkah Anda Menggunakan Baking Soda Untuk Rambut?

Baking soda biasanya digunakan sebagai pembangun kek. Namun, tidak hanya untuk membuat kue, baking soda juga mempunyai manfaat untuk kecantikan, seperti memutihkan gigi, membuat kuku lebih berkilau, dan melicinkan tumit atau bawah kaki. Bagaimana dengan menggunakan baking soda untuk rambut? Adakah selamat dan juga berguna? Lihat ulasan di sini.

Adakah selamat menggunakan baking soda untuk rambut?

Baking soda adalah natrium bikarbonat yang mempunyai pH sekitar 9, yang dianggap sebagai alkali alkali yang kuat. Sementara pH kulit kepala dan kulit lain sekitar 5.5.

Penyelidikan menunjukkan bahawa menggunakan produk dengan pH lebih tinggi daripada 5.5 boleh merosakkan kulit kepala.

Produk dengan tahap pH yang lebih tinggi juga dapat meningkatkan geseran antara serat rambut. Ini boleh merosakkan serat rambut dan menyebabkan keriting.

Baking soda dapat membuka kutikula rambut anda, menyebabkan banyak air diserap. Kelembapan baik untuk rambut, tetapi penyerapan terlalu banyak dapat mengurangkan kelembapan rambut.

Adakah faedah baking soda untuk rambut?

Menggunakan baking soda untuk rambut dapat menjadikannya bersih, berkilat, dan lembut. Baking soda yang dilarutkan dalam air membantu menghilangkan penumpukan minyak, sabun, dan bahan lain dalam produk penjagaan rambut.

Dengan menghilangkan penumpukan ini, baking soda dapat meninggalkan rambut bersih, berkilau, dan lembut. Baking soda juga boleh menjadi produk pengelupasan kulit kepala, sehingga dapat membantu menghilangkan kulit kering dari kulit kepala.

Orang yang mengambil berat tentang bahan kimia dalam syampu, atau mengelakkan syampu kerana harganya, mungkin lebih suka baking soda sebagai alternatif.

Sebilangan orang membilas rambut mereka dengan cuka sari apel setelah mencucinya dengan baking soda. Baking soda mempunyai pH yang tinggi, dan membilas dengan cuka sari apel adalah usaha untuk mengembalikan keseimbangan pH semula jadi kulit kepala.

Kaedah ini boleh dicuba setiap hari, atau juga seminggu sekali. Sebilangan orang yang mencuci dengan baking soda melaporkan hasil yang baik. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti saintifik untuk menyokongnya.

Risiko yang mungkin berlaku semasa menggunakan baking soda untuk rambut

Baking soda mempunyai komposisi kasar (bahan semula jadi atau sintetik yang agak sukar untuk mengasah atau menggosok bahan lain yang lebih lembut). Baking soda boleh digunakan sebagai pembersih yang baik untuk dapur dan sink keluli tahan karat. Walau bagaimanapun, kristal kecil baking soda mungkin terlalu keras untuk rambut.

Baking soda juga jauh lebih beralkali daripada syampu yang dijual secara komersial. Selain itu, ia juga mempunyai kadar pH yang lebih tinggi daripada kulit kepala.

Risiko penggunaan baking soda pada rambut termasuk:

Rambut menjadi kering

Baking soda dapat menghilangkan rambut dari minyak semula jadi, yang boleh menyebabkan kekeringan.

Setiap orang mempunyai jumlah minyak yang berbeza di rambut mereka. Walaupun minyak terlalu banyak dapat menjadikan rambut anda kelihatan berminyak, ia perlu menjaga kesihatan kulit kepala anda.

Mengeluarkan semua minyak boleh menjadikan rambut kelihatan kusam. Perapi semula jadi yang mengandungi minyak kelapa atau argan dapat membantu mengembalikan kelembapan.

Rambut menjadi rosak

Baking soda adalah sejenis garam dan terdiri daripada kristal kecil yang kasar. Rambutnya halus, dan kristal-kristal kecil ini dapat merobek serat rambut, yang menyebabkan hujungnya kering dan terbelah.

Kerengsaan kulit kepala

Baking soda juga dapat merengsakan kulit kepala. Oleh kerana itu, baking soda tidak digalakkan untuk orang yang mempunyai kulit kepala kering atau keadaan kulit tertentu seperti eksim.