Perubatan Herba dan Alternatif

Urut Perut di Tukang Urut Boleh Berbahaya

Urut dikenali sebagai terapi relaksasi untuk memanjakan badan. Kadang-kadang, orang datang ke ahli terapi urut berhampiran rumah mereka untuk menyembuhkan sakit dan sakit atau melegakan sakit perut. Urut perut telah terbukti dapat mengurangkan keparahan sembelit dan sakit perut dengan merangsang pencernaan, melegakan organ pencernaan, dan meningkatkan aliran darah ke seluruh sistem.

Tetapi, ada sebab mengapa begitu banyak doktor tidak menyarankan anda mengurut perut anda. Sekiranya urut perut dilakukan oleh tukang urut tradisional atau dilakukan secara sembarangan di rumah, faedah ini boleh memudaratkan anda - malah boleh membawa maut.

Urut perut yang salah boleh meracuni badan anda

Teknik urut tradisional melibatkan pelbagai tekanan, baik lembut dan kuat. Biasanya teknik ini bertujuan untuk merawat luka atau tisu otot. Tetapi tidak jarang kita benar-benar merasakan sakit badan dan sakit sehari selepas urut. Dalam dunia perubatan, ini dikenali sebagai kesakitan dan kelainan pasca-urut (PMSM). Kesan sampingan ringan ini biasa berlaku, tetapi urut tidak boleh menyakitkan, tanpa mengira teknik urut.

Ramai orang percaya bahawa urut dapat membantu menyahtoksin, tetapi kesannya mungkin sebaliknya. Tekanan urut perut yang berlebihan boleh menyebabkan keracunan ringan. Tubuh sakit dan sakit yang anda rasakan pada keesokan harinya selepas urut mungkin disebabkan oleh rhabdomyolysis ringan, suatu keadaan di mana produk buangan kecederaan otot diracuni. Kerosakan otot menyebabkan keradangan yang menyebabkan kesakitan, pembengkakan, dan kelemahan pada otot yang terjejas.

Sekiranya semasa urut anda merasa sakit, anda harus segera memberitahu ahli terapi atau ahli terapi tersebut agar dia dapat memberi tekanan yang dapat ditoleransi oleh badan. Walau bagaimanapun, walaupun tukang urut biasa telah "menyesuaikan" kekuatan urut agar sesuai dengan had toleransi anda, urut tradisional tidak sepenuhnya selamat, dan kesan sampingan yang lain mungkin timbul jika teknik mengurut tidak dilakukan dengan betul.

Urut perut yang tidak dilakukan oleh pakar boleh menyebabkan penyumbatan usus yang boleh membawa maut

Sakit badan selepas urut hanyalah akibat ringan daripada urut tradisional yang sering tidak dapat dielakkan. Tetapi bagi sesetengah orang yang lebih terdedah, urut perut boleh menjadi bahaya yang nyata.

Di dalam perut terdapat usus. Ahli terapi urut profesional dapat mengenali kehadiran usus yang terasa seperti sosej berongga, dan pasti dapat mengetahui usus mana dan otot perut yang lain. Tetapi ini adalah perbezaan yang sangat halus, yang tidak semestinya diketahui oleh tukang urut tradisional.

Tekanan urut perut yang besar boleh menyebabkan usus tersumbat (ileus). Penyumbatan usus adalah keadaan di mana usus tersumbat, yang menghalang makanan dan cecair daripada melalui sistem pencernaan untuk dikeluarkan sebagai najis.

Keadaan usus yang tersekat yang tidak dapat dikesan dan dirawat boleh menyebabkan kematian tisu usus kerana penyumbatan dapat memutuskan bekalan darah ke beberapa kawasan usus. Ini boleh menyebabkan lubang (perforasi) di dinding usus, yang boleh menyebabkan jangkitan. Peritonitis adalah istilah perubatan untuk jangkitan pada rongga perut. Ini adalah keadaan yang mengancam nyawa yang memerlukan perhatian perubatan dan sering memerlukan pembedahan secepat mungkin.

Bagaimana cara menjaga urut perut dengan selamat?

Agar anda mendapat khasiat urut perut yang paling optimum, pastikan anda mendapat urutan perut hanya apabila anda diurut oleh ahli terapi profesional yang diperakui, berpengalaman, dan mempunyai pemahaman yang baik mengenai struktur organ dalaman dan otot perut, dan cara mengatasinya.