Kesihatan mental

Orang yang cerdas suka bersendirian dan mempunyai sedikit kawan

Pernahkah anda melihat dalam adegan filem ketika orang yang sangat cerdas digambarkan sebagai penyendiri dan tidak mempunyai banyak kawan? Sebenarnya, walaupun di dunia nyata fakta itu benar seperti itu. Kebanyakan orang yang cerdas lebih cenderung bersendirian daripada berada dalam keramaian. Mengapa tahap kecerdasan berkaitan dengan menyendiri?

Sebab orang pintar lebih suka bersendirian

Imej orang pintar yang nampaknya lebih suka bersendirian dalam filem ternyata bukan tanpa alasan. Pernyataan ini terbukti melalui penyelidikan di Jurnal Psikologi British .

Dalam kajian tersebut, para pakar cuba menjelaskan mengapa orang pintar mempunyai kepuasan hidup yang lebih rendah ketika mereka harus bersosial dengan rakan-rakan.

Pakar cuba menjelaskan alasan ini dengan teori psikologi evolusi. Psikologi evolusi adalah cabang psikologi baru yang mengkaji hubungan antara faktor genetik dan tingkah laku manusia.

Dengan teori ini, dapat dilihat bahawa ahli kumpulan pintar lebih berkesan menyelesaikan masalah tanpa memerlukan pertolongan daripada rakan mereka.

Dari kajian itu juga terbentuk gambaran bahawa orang yang mempunyai kecerdasan biasa lebih suka bergaul dengan orang lain kerana ia membantu mereka menyelesaikan masalah.

Sementara itu, orang yang lebih pintar suka bersendirian kerana merasa lebih mampu menyelesaikan cabaran yang diberikan. Bagaimana keadaan ini boleh berlaku?

Kesimpulan kajian ini diperoleh setelah menganalisis tinjauan terhadap 15,197 peserta berusia antara 18-28 tahun. Tinjauan ini bertujuan untuk mengukur kepuasan hidup, kecerdasan, kesihatan mereka.

Salah satu penemuan yang paling penting dalam kajian ini adalah bahawa orang yang mempunyai kecerdasan di atas rata-rata cenderung tidak senang di khalayak ramai.

Namun, apabila mereka dikelilingi oleh rakan atau orang tersayang, tahap kebahagiaan mereka meningkat.

Jadi, mungkin bagi kebanyakan orang bergaul dengan orang lain dapat meningkatkan rasa bahagia mereka. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku untuk beberapa orang pintar yang lebih suka bersendirian.

Hubungan antara teori savana dan orang pintar suka bersendirian

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, penyelidikan yang dilakukan untuk melihat mengapa orang pintar lebih suka bersendirian menggunakan teori psikologi evolusi. Teori psikologi evolusi ternyata berkait rapat dengan teori savana.

Teori savana adalah prinsip dalam psikologi yang digunakan oleh Satoshi Kanazawa, ahli psikologi dari Amerika Syarikat.

Teori ini mencadangkan bahawa tahap kepuasan hidup seseorang tidak hanya berdasarkan pada apa yang berlaku pada masa sekarang. Walau bagaimanapun, kepuasan juga dapat didasarkan pada reaksi leluhur yang mungkin berlaku pada masa ini.

Artinya, kebanyakan orang yang tinggal di perkampungan yang berpenduduk padat cenderung kurang senang daripada ketika mereka berada di kawasan luar bandar.

Ini merujuk kepada kebiasaan nenek moyang yang jumlah penduduknya jauh lebih sedikit daripada hari ini, jadi kemungkinan berada dalam keramaian sebenarnya tidak menyenangkan.

Dilaporkan dari The Washington Post, kepadatan penduduk mempunyai pengaruh terhadap kepuasan hidup. Ini kerana orang ramai mempunyai kesan dua kali ganda pada orang yang mempunyai tahap kecerdasan yang lebih rendah daripada mereka yang pintar.

Oleh itu, kebanyakan orang yang cerdas kurang berpuas hati dengan kehidupan mereka ketika mereka sering bersosial di khalayak ramai. Mereka lebih suka melakukan perkara yang produktif daripada berbual dengan rakan mereka sendiri di kedai kopi.

Di samping itu, beberapa pakar percaya bahawa kecerdasan seseorang akan berkembang seiring dengan perkembangan sifat psikologi mereka ketika menyelesaikan masalah.

Sebagai contoh, orang yang hidup pada zaman dahulu merasakan mereka harus bersosial sebagai cara untuk terus hidup.

Sementara itu, dalam kehidupan masa kini, orang yang cerdas cenderung dapat menyelesaikan cabaran tanpa memerlukan bantuan orang lain. Akibatnya, mereka mungkin kurang menghargai persahabatan kerana mereka merasa boleh bersendirian.

Seperti di khalayak ramai tidak semestinya tidak pintar

Walaupun hasil kajian menunjukkan bahawa kebanyakan orang yang cerdas lebih suka bersendirian daripada orang lain, ada juga yang lebih suka sebaliknya.

Hasil kajian tidak semestinya menunjukkan bahawa semua orang pintar suka bersendirian dan tidak suka bersosial.

Sekiranya anda gemar berada di keramaian, itu tidak bermakna tahap kecerdasan anda berada di bawah purata. Sebaliknya juga berlaku. Semua penyendiri tidak pandai.

Oleh itu, ada sebilangan orang pintar yang mungkin lebih suka bersendirian, tetapi dapat menyesuaikan diri dengan orang ramai dan merasa selesa dalam keadaan apa pun.