Ubat dan Makanan Tambahan

Probenecid •

Probenecid Ubat apa?

Untuk apa Probenecid?

Probenecid adalah ubat yang digunakan untuk mencegah artritis gout dan gout. Ubat-ubatan ini tidak dapat merawat serangan gout yang teruk dan bahkan boleh menjadikannya lebih teruk. Probenecid tergolong dalam kelas ubat yang disebut urikosurik. Ia menurunkan tahap asid urik dalam badan dengan membantu buah pinggang menyingkirkan asid urik. Apabila tahap asid urik terlalu tinggi, kristal akan terbentuk di sendi, menyebabkan gout. Menurunkan kadar asid urik juga akan membantu buah pinggang anda.

Probenecid biasanya digunakan dengan antibiotik penisilin (misalnya penisilin, ampisilin, nafcillin) untuk meningkatkan tahap antibiotik dalam darah. Peningkatan ini akan menjadikan antibiotik berfungsi lebih baik dalam merawat jangkitan tertentu. Probenecid berfungsi dengan mengurangkan keupayaan buah pinggang untuk membuang antibiotik dari badan.

Probenecid tidak boleh digunakan pada kanak-kanak di bawah umur 2 tahun.

Bagaimana cara menggunakan Probenecid?

Untuk mengelakkan penyakit gout, minum ubat ini melalui mulut, biasanya 2 kali sehari dengan makanan atau antasid untuk mengurangkan sakit perut, atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Sebaiknya diminum dengan segelas air setiap dos, dan sekurang-kurangnya 8 gelas sehari (8 ons setiap satu) selama anda mengambil ubat ini, untuk mengelakkan batu karang. Sekiranya anda mengalami kekurangan cecair, berjumpa doktor untuk mendapatkan arahan selanjutnya. Doktor anda juga boleh mengarahkan anda bagaimana menurunkan keasidan air kencing anda (contohnya, dengan mengelakkan sejumlah besar asid askorbik / vitamin C) untuk mengelakkan batu karang. Doktor anda juga boleh menetapkan ubat lain (contohnya natrium bikarbonat, sitrat) untuk menjadikan air kencing anda kurang berasid.

Dos bergantung pada keadaan anda dan tindak balas terhadap rawatan. Doktor anda mungkin meminta anda mengambil dos yang lebih rendah terlebih dahulu, kemudian sesuaikan dos berdasarkan tahap asid urik dan gejala gout anda. Setelah simptom anda hilang selama beberapa bulan dan tahap asid urik anda normal, doktor anda akan menurunkan dos probenecid anda ke dos efektif paling rendah. Ikut arahan doktor dengan teliti.

Jangan memulakan Probenecid apabila anda mengalami serangan gout yang cukup teruk. Tunggu serangan itu berakhir sebelum mengambil ubat ini. Anda mungkin mengalami peningkatan serangan gout selama beberapa bulan setelah memulakan ubat ini, kerana badan anda membuat asid urik yang berlebihan. Sekiranya anda mengalami serangan gout semasa anda mengambil probenecid, teruskan rawatan bersama dengan ubat untuk mengatasi sakit gout. Probenecid bukan penghilang rasa sakit. Untuk melegakan sakit gout, teruskan ubat anda khusus untuk sakit gout (contohnya colchicine, ibuprofen, indomethacin) seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Sekiranya anda mengambil ubat ini untuk meningkatkan tahap antibiotik dalam badan anda, ikuti arahan doktor anda tentang kapan mengambil antibiotik dan kapan mengambil probenecid. Ambil ubat ini secara berkala untuk mendapatkan faedah yang optimum. Untuk membantu anda mengingati, minum ubat ini pada masa yang sama setiap hari. Jangan berhenti menggunakan ubat ini sebelum berunding dengan doktor anda. Beritahu doktor anda sekiranya keadaan anda berterusan atau bertambah buruk.

Bagaimana Probenecid disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.