Pemakanan

9 Faedah Berjalan Selepas Makan |

Apabila anda kenyang selepas makan, anda mungkin lebih suka duduk di tempat duduk daripada bergerak. Apa alasannya jika tidak menunggu makanan "turun" dari perut. Namun, ternyata berjalan kaki selepas makan bermanfaat, anda tahu!

Kebiasaan berjalan selepas makan kelihatan remeh. Sebenarnya, sejumlah kajian di pelbagai bahagian dunia telah membuktikan manfaatnya untuk tubuh anda. Apa contohnya?

Kelebihan berjalan kaki selepas makan menurut penyelidikan

Berbagai hasil penyelidikan telah menunjukkan manfaat berjalan kaki untuk kesihatan, terutama dalam mencegah penyakit. Manfaat ini ternyata lebih luas sekiranya anda melakukannya setelah makan.

Berikut adalah beberapa faedah ini.

1. Mencegah sembelit

Aktiviti fizikal, walaupun ringan seperti berjalan, dapat mendorong makanan ke saluran pencernaan. Ini bukan sahaja melegakan perut kembung, tetapi juga membantu mengeluarkan tinja dari badan sehingga anda mengelakkan sembelit (sembelit).

2. Menurunkan risiko diabetes

Kajian menunjukkan bahawa berjalan setelah makan dapat menurunkan kadar gula dalam darah sebanyak 12-22 peratus. Menurut Andrew Reynolds, seorang penyelidik dari University of Otago, New Zealand, tabiat ini berpotensi untuk mengurangkan risiko diabetes mellitus.

3. Mencegah senak

Melakukan aktiviti fizikal ringan seperti berjalan kaki sebenarnya dapat melindungi sistem pencernaan anda. Dalam jangka panjang, kebiasaan ini berpotensi mencegah penyakit seperti ulser peptik, sindrom iritasi usus, hingga barah kolorektal.

4. Menurunkan risiko penyakit jantung

Senaman ringan selepas makan berguna untuk meningkatkan aliran darah dan menurunkan kadar kolesterol jahat. Ini dapat mencegah pembentukan plak kolesterol pada saluran darah yang merupakan permulaan penyakit jantung dan strok.

Menurunkan Berat Badan Hanya dengan Berjalan? Inilah rahsia

5. Bantu anda tidur lena

Sekiranya anda menghadapi masalah tidur lena, cubalah berjalan selama 10-15 minit selepas makan malam. Aktiviti ini dapat membantu anda tidur nyenyak dengan meningkatkan pencernaan sehingga badan berasa lebih selesa untuk berehat.

6. Meningkatkan kadar metabolisme

Salah satu cara untuk meningkatkan kadar metabolisme anda adalah dengan aktif, walaupun anda hanya berjalan selama beberapa minit selepas sarapan. Sebabnya, badan anda digalakkan untuk membakar lebih banyak tenaga.

7. Membakar kalori dan lemak

Bercakap mengenai pembakaran tenaga, kebiasaan melakukan senaman ringan selepas makan juga membantu membakar kalori dan lemak. Dengan berjalan kaki selama 15 minit, anda telah membantu mencegah pengumpulan lemak dari kalori dalam makanan.

8. Membantu menurunkan berat badan

Untuk menurunkan berat badan, jumlah kalori yang dibakar oleh badan anda mestilah lebih besar daripada yang anda ambil. Sekiranya dilakukan dengan kerap, berjalan kaki selepas makan dapat meningkatkan kalori yang dibakar sehingga membantu menurunkan berat badan.

9. Membantu mengawal tekanan darah

Kajian 2016 menunjukkan bahawa berjalan kaki selama 10 minit 3 kali sehari dapat menurunkan tekanan darah. Tekanan darah yang terkawal akan melindungi anda dari risiko pelbagai penyakit, termasuk strok dan serangan jantung.

Cara mudah berjalan selepas makan

Berjalan selepas makan tidak bermaksud berjalan tepat setelah makan, melainkan memberi waktu badan untuk berehat selama sekitar 10-15 minit. Selepas itu, anda boleh berjalan selama 15 minit.

Walaupun berjalan bermanfaat, anda tidak boleh berjalan-jalan dengan cepat atau berlari selepas makan besar. Dalam keadaan seperti ini, bekalan darah yang seharusnya membantu proses pencernaan benar-benar mengalir ke otot-otot yang bekerja keras.

Ini boleh menjadikan jantung bekerja dua kali lebih keras. Selain berdebar-debar, anda mungkin juga mengalami gejala gangguan pencernaan seperti mual, sakit perut, dan kembung.

Sekiranya anda menghidap diabetes, anda perlu berehat selama 1-2 jam sebelum anda boleh berjalan. Inilah masanya hormon insulin menurunkan gula darah. Apabila anda segera bergerak, kerja insulin akan terganggu.

Manfaat berjalan kaki selepas makan jauh lebih besar daripada yang kita fikirkan. Tabiat ini sihat untuk jantung, sistem pencernaan, tekanan darah, dan bahkan dapat membantu anda tidur lebih lena.

Oleh itu, apabila anda tidak mempunyai sesuatu yang istimewa selepas makan, cubalah berjalan selama beberapa minit untuk menjadikan badan anda lebih sihat.