Keibubapaan

Bolehkah Ibu Menyusu Mengambil Ubat Hipertensi? •

Bagi anda yang mempunyai tekanan darah tinggi (darah tinggi), anda mungkin risau apabila anda perlu menyusukan anak anda. Ya, tidak sedikit ibu dengan hipertensi yang ragu-ragu untuk memberikan susu ibu kepada bayi mereka, kerana bimbang ubat hipertensi yang diambil semasa menyusu juga memasuki susu ibu dan mempengaruhi kesihatan bayi. Namun, adakah benar ubat hipertensi harus dielakkan oleh ibu yang menyusu? Adakah ubat hipertensi berbahaya untuk kesihatan bayi dan ibu menyusu? Inilah jawapannya.

Bagaimana jika saya perlu minum ubat hipertensi semasa ibu menyusu?

Hipertensi adalah gangguan kesihatan kronik yang tidak dapat disembuhkan dan hanya dapat dikendalikan. Oleh itu, untuk memastikan tekanan darah anda tetap normal, doktor mengesyorkan minum ubat hipertensi. Mungkin sebelum mengandung, anda tidak keberatan jika anda perlu minum ubat tekanan darah tinggi setiap hari. Namun, bagaimana jika anda perlu mengambil ubat hipertensi semasa menyusu? Adakah ubat tekanan darah tinggi akan masuk ke dalam susu ibu juga ketika ibu menyusu?

Ramai ibu berfikir seperti itu, jadi mereka enggan menyusukan bayi mereka atau bahkan berhenti mengambil ubat hipertensi tanpa pengetahuan doktor. Sebenarnya, ada bukti saintifik bahawa penyusuan susu ibu secara eksklusif dapat membantu menurunkan tekanan darah pada ibu. Oleh itu, lebih baik anda terus memberi susu ibu eksklusif walaupun anda mempunyai tekanan darah tinggi.

Bagaimanapun, hampir semua ubat hipertensi cenderung selamat diambil semasa menyusu. Sekiranya terdapat ubat hipertensi yang boleh masuk ke dalam susu ibu, kadarnya hanya kecil, jadi ibu yang menyusu tidak perlu risau tentang kesan sampingan ubat pada si kecil.

Namun, anda perlu berhati-hati sekiranya bayi anda dilahirkan sebelum waktunya. Penyusuan susu ibu, yang mengandungi ubat tertentu, boleh menjejaskan kesihatannya kerana fungsi tubuhnya, terutama ginjal, belum berkembang sepenuhnya.

Oleh itu, ibu yang menyusu harus selalu berjumpa doktor sebelum menggunakan atau menghentikan ubat tekanan darah tinggi. Menghentikan atau mengambil ubat yang tidak sesuai dengan cadangan boleh membahayakan kesihatan anda dan bayi anda.

Apa ubat hipertensi yang selamat diambil oleh ibu yang menyusu?

Hampir semua ubat hipertensi selamat diambil semasa menyusu. Namun, ini sebenarnya bergantung pada keadaan fizikal anda dan dos ubat yang anda ambil. Semakin parah hipertensi, semakin tinggi dos ubat yang ditetapkan oleh doktor.

Beberapa jenis ubat hipertensi yang disyorkan oleh Drugs.com untuk ibu menyusu adalah methyldopa, penyekat beta, penyekat saluran kalsiumInhibitor ACE, dan diuretik.

Sekiranya ibu yang menyusui telah menderita tekanan darah tinggi selama kehamilan dan telah mengambil ubat hipertensi dari doktor, biasanya ubat ini dapat diteruskan setelah ibu melahirkan. Namun, sudah tentu, anda perlu berjumpa doktor terlebih dahulu mengenai kombinasi ubat tekanan darah tinggi yang selamat untuk ibu menyusu.

Berikut ini adalah penjelasan lebih lanjut mengenai jenis ubat hipertensi yang selamat dan disyorkan untuk ibu menyusu:

1. Methyldopa

Methyldopa termasuk dalam ubat hipertensi yang selamat diambil semasa menyusu. Dadah milik bertindak agonis 2-adrenergik Ia berfungsi dengan mengurangkan pelepasan katekolamin, sekumpulan hormon yang mencetuskan vasokonstriksi (penyempitan saluran darah).

Beberapa kesan sampingan yang mungkin timbul daripada pengambilan metidopa adalah keletihan, sukar tidur, peningkatan pengeluaran air liur, dan risiko kemurungan. Oleh itu, ubat ini biasanya tidak digalakkan untuk ibu menyusu yang mengalami atau sedang mengalami kemurungan.

2. Penyekat beta (kecuali atenolol)

Penyekat beta Ia juga sejenis ubat hipertensi yang diresepkan oleh doktor untuk ibu menyusu. Dadah penyekat beta Labetalol dan metoprolol biasanya diberikan untuk merawat tekanan darah tinggi semasa menyusu

Labetalol secara amnya digunakan untuk merawat hipertensi akut yang teruk semasa menyusu. Di samping itu, ubat ini dianggap berfungsi dengan lebih berkesan jika dibandingkan dengan methyldopa.

Bagi perubatan penyekat beta Satu lagi, iaitu atenolol, tidak digalakkan untuk ibu menyusu. Menurut Drugs.com, atenolol berpotensi mempengaruhi kesihatan bayi, seperti mengalami bradikardia (penurunan kadar jantung) atau hipotermia (penurunan suhu badan yang drastik).

3. Penyekat saluran kalsium

Dadah penyekat saluran kalsium, seperti nifedipine dan verapamil sering diresepkan untuk membantu merawat tekanan darah tinggi pada ibu menyusu. Ubat ini berfungsi dengan merehatkan otot di saluran darah, sehingga aliran darah jauh lebih lancar.

Kesan sampingan yang mungkin timbul daripada penggunaan penyekat saluran kalsium termasuk degupan jantung yang tidak teratur (takikardia atau berdebar-debar), edema periferal, sakit kepala, dan pembilasan muka.

4. Perencat ACE

Dadah yang termasuk dalam perencat ACEdan digunakan untuk hipertensi pada ibu menyusu adalah captopril, enalapril, dan benazepril.

Inhibitor ACE membantu melegakan gejala hipertensi dengan menghalang pengeluaran sebatian angiotensin II. Sebatian ini boleh mencetuskan penyempitan saluran darah pada orang dengan hipertensi.

Kesan sampingan yang berpotensi dari ubat ini adalah sakit kepala, mulut kering, keletihan, penglihatan kabur, tekanan darah rendah, dan berpeluh berlebihan.

5. Diuretik

Penggunaan diuretik sebagai ubat tekanan darah tinggi untuk ibu yang menyusui dianggap selamat. Jenis ubat diuretik yang paling biasa diberikan kepada ibu yang menyusu adalah hidroklorotiazid.

Walau bagaimanapun, hidroklorotiazida dianggap mengakibatkan peningkatan diuresis, atau pengeluaran air kencing, pada ibu yang menyusu. Sekiranya ibu menyusu lebih kerap membuang air kecil, pengeluaran susu juga akan berkurang.

Walau bagaimanapun, setakat ini, hidroklorotiazid tidak menyebabkan kelainan atau masalah pada bayi yang disusui. Selain hidroklorotiazid, ubat diuretik hipertensi diuretik spironolactone juga selamat untuk dimakan oleh ibu yang menyusu.

Untuk mengetahui sama ada selamat untuk mengambil ubat tekanan darah tinggi semasa menyusu, lebih baik bercakap dengan doktor anda mengenai perkara ini. Tanya juga waktu yang tepat untuk minum ubat hipertensi, sama ada terdapat ketentuan untuk minum sebelum menyusu atau sebaliknya.

Bagaimana jika bayi mempunyai reaksi atau gejala tertentu?

Walaupun ubat-ubatan yang diambil oleh ibu menyusu cenderung selamat, anda perlu menyedari reaksi yang mungkin berlaku pada bayi anda. Sebilangan reaksi ini adalah:

 • Perubahan dalam diet.
 • Perubahan corak tidur.
 • Cerewet
 • Masalah kulit tertentu, seperti ruam.

Sekiranya ini berlaku pada bayi anda, anda tidak perlu panik. Gejala atau reaksi yang muncul pada bayi tidak semestinya berasal dari ubat hipertensi yang anda ambil. Namun, jika ini berlaku untuk bayi anda, anda perlu segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Selain mengambil ubat hipertensi, inilah yang perlu dilakukan oleh ibu yang menyusu

Walaupun darah tinggi dapat dikawal melalui ubat-ubatan, ibu yang menyusu juga perlu mengamalkan gaya hidup sihat. Ini dapat membantu menurunkan tekanan darah sambil meningkatkan pengeluaran susu. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dilakukan oleh ibu menyusu:

 • Pengambilan makanan sihat dan pemakanan seimbang, sekaligus mengurangkan pengambilan garam. Tingkatkan pengambilan buah-buahan, sayur-sayuran, dan biji-bijian untuk mengekalkan tenaga semasa menyusu.
 • Minum air secukupnya, termasuk air, jus, dan susu agar tetap terhidrat semasa menyusu. Pilih susu tanpa lemak untuk membantu mengawal tekanan darah.
 • Kurangkan minum alkohol dan kafein yang dapat meningkatkan tekanan darah serta memberi kesan kepada bayi anda.
 • Jangan merokok.
 • Rehat yang mencukupi.
 • Kurangkan tekanan.
 • Rutin senaman ringan.
Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌