Kesihatan kulit

Anhidrosis, keadaan ketika badan sukar berpeluh •

Terdapat segelintir orang yang badannya dapat berpeluh walaupun setelah berjam-jam bersenam atau berjemur di bawah terik matahari. Mungkinkah ini merupakan tanda anhidrosis?

Apa itu anhidrosis?

Anhidrosis adalah keadaan apabila badan anda mengalami kesukaran untuk berpeluh setelah dipicu oleh peningkatan aktiviti atau perubahan suhu.

Peluh berfungsi untuk menyejukkan dirinya untuk mengekalkan suhu badan yang stabil dan membuang toksin sisa metabolik. Kemudian, peluh yang keluar melalui pori-pori kulit akan terkena udara dan menguap, menjadikan suhu badan mulai menurun.

Keadaan anhidrosis dialami oleh semua anggota badan atau hanya pada bahagian badan tertentu yang biasanya kerap berpeluh, seperti ketiak, telapak tangan, kaki, muka dan pangkal paha.

Struktur kulit manusia dilengkapi dengan sekitar dua hingga lima juta kelenjar peluh yang tertanam di kulit dan menyebar ke seluruh badan. Anhidrosis berlaku apabila kelenjar peluh ini tidak berfungsi dengan baik sehingga anda tidak dapat berpeluh.

Keadaan berpeluh yang sukar ini dari masa ke masa dapat meningkatkan suhu inti badan dan menyebabkan sejumlah masalah yang boleh menyebabkan kegagalan organ vital yang boleh membawa maut. Sebilangan akibatnya merangkumi perkara berikut.

  • Kekejangan, kekejangan otot yang menyakitkan, boleh bertahan lama di kaki, lengan, kawasan perut, dan belakang.
  • ekzos haba, keletihan teruk yang timbul akibat panas, tanda-tanda kelemahan, loya, degupan jantung yang cepat.
  • panas terik, keadaan di mana badan terlalu panas, anda akan merasa lesu sehingga anda kehilangan kesedaran, malah boleh koma dan mengakibatkan kematian.

Apakah tanda dan gejala kesukaran berpeluh?

Ahidrosis menyukarkan badan anda untuk berpeluh untuk menyejukkan diri walaupun ia disebabkan oleh aktiviti fizikal intensiti tinggi seperti bersenam atau peningkatan suhu persekitaran (seperti sauna atau berada di luar rumah dalam cuaca panas).

Berikut adalah tanda-tanda anhidrosis yang perlu anda perhatikan.

  • Berpeluh hanya sedikit dan hanya pada satu bahagian badan, atau sama sekali tidak berpeluh.
  • Suka berasa pening dan penat.
  • Kekejangan otot yang kerap.
  • Badan suka berasa panas kerana tidak dapat berpeluh.
  • Denyutan jantung pantas.
  • Kulit terasa hangat dan kelihatan merah.

Apa yang menyebabkan keadaan ini?

Sebilangan orang dilahirkan dengan keadaan di mana kelenjar peluh badan tidak dapat berfungsi dengan baik. Secara amnya, ini adalah perkara kongenital yang disebut Displasia ectodermal hipohidrotik . Ini menyebabkan badan hanya membentuk beberapa kelenjar peluh.

Dalam beberapa kes, anhidrosis juga disebabkan oleh keadaan perubatan atau penyakit yang mendasari, seperti diabetes, Parkinson, kerosakan saraf yang disebabkan oleh diabetes, ketergantungan alkohol, atau sindrom Guillain-Barre.

Luka bakar yang teruk boleh merosakkan kelenjar peluh secara kekal. Selain itu, dehidrasi juga boleh menyebabkan anda mengalami anhidrosis.

Terdapat juga banyak ubat yang dapat mengurangkan pengeluaran peluh. Contohnya termasuk ubat penyakit jantung dan ubat tekanan darah tinggi, kawalan pundi kencing, mual, dan gangguan mental tertentu.

Walaupun begitu, keadaan sukar berpeluh akibat mengambil ubat biasanya dapat kembali normal apabila dos ubat dihentikan.

Umur juga boleh menjadi faktor risiko bagi seseorang untuk tidak berkeringat. Orang yang berumur 65 tahun ke atas, bayi, dan kanak-kanak lebih rentan terhadap keadaan kulit yang mengalami tekanan panas, yang boleh menyebabkan anhidrosis.

Bagaimana merawat anhidrosis?

Sekiranya anhidrosis hanya mempengaruhi sebahagian kecil badan anda dan tidak menimbulkan masalah, anda mungkin tidak memerlukan rawatan.

Sebaliknya, jika penampilan disebabkan oleh keadaan perubatan atau penyakit yang anda alami, langkah-langkah rawatan pasti akan tertumpu pada keadaan perubatan sehingga dapat mengurangkan gejala termasuk anhidrosis.

Semasa pemeriksaan, doktor kadang-kadang juga akan meminta sejarah ubat yang anda ambil. Sekiranya ternyata ada ubat tertentu yang menyebabkannya, doktor boleh menukar ubat atau mengubah dosnya.

Walau bagaimanapun, jika anda sudah mengalami peningkatan kadar denyutan jantung; kehilangan keseimbangan atau pening; berasa sakit atau mual; keletihan dan perasaan lemah; dan gumpalan bulu berterusan walaupun dalam cuaca panas, segera dapatkan bantuan perubatan kecemasan.

Gejala sukar berpeluh mungkin merupakan petanda angin ahmar . Dalam keadaan kecemasan, pasukan perubatan akan mengambil tindakan pantas untuk menyejukkan badan dan mengatur cecair untuk menstabilkan suhu.

Sentiasa waspada dan perhatikan sebarang gejala atau perubahan dalam badan anda. Segera berjumpa doktor untuk mengesahkan keadaan yang anda alami.