Kehamilan

10 Komplikasi Tenaga Kerja Yang Boleh Berlaku Semasa Bersalin

Kehamilan dan kelahiran anak bukanlah proses yang mudah untuk dilalui. Kemungkinan masalah tidak hanya boleh datang semasa kehamilan, tetapi ibu juga dapat mengalami komplikasi atau tanda bahaya semasa proses melahirkan. Apa komplikasi atau yang biasa disebut sebagai komplikasi yang mungkin terjadi semasa melahirkan?

Komplikasi biasa semasa melahirkan anak

Apabila tanda-tanda melahirkan anak dirasakan, ibu dapat segera ke hospital sehingga proses kelahiran dapat dilakukan dengan segera.

Pastikan semua persiapan buruh dan peralatan penghantaran sudah siap.

Risiko komplikasi boleh timbul pada bila-bila masa semasa proses persalinan atau kelahiran.

Lebih-lebih lagi, terdapat keadaan tertentu pada ibu yang terdedah kepada komplikasi, baik semasa bersalin normal dan pembedahan caesar.

Contohnya, usia kehamilan lebih dari 42 minggu, usia ibu cukup tua, ibu mempunyai keadaan perubatan tertentu, dan sebagainya.

Sebenarnya, walaupun kehamilan 9 bulan yang berjalan lancar masih berisiko mengalami komplikasi atau tanda bahaya semasa bersalin nanti.

Terdapat pelbagai komplikasi kelahiran yang boleh berlaku kepada anda dan bayi anda, termasuk:

1. Komplikasi persalinan dystocia

Dystocia atau apa yang dimaksud dengan persalinan terhalang (tenaga kerja yang berpanjangan) adalah komplikasi kelahiran ketika jumlah masa kelahirannya panjang.

Ya, masa yang dihabiskan bermula dari pembukaan serviks, hingga bayi keluar cukup lama daripada waktu biasa.

Menurut Persatuan Kehamilan Amerika, persalinan tidak berkembang jika berlangsung lebih dari 20 jam untuk pengalaman pertama melahirkan anak.

Sementara itu, jika anda pernah melahirkan, komplikasi persalinan tidak berkembang, iaitu apabila memerlukan lebih dari 14 jam.

Dystocia dapat dirawat dengan induksi persalinan, forceps, episiotomi (gunting faraj), atau bahagian caesar.

2. Disproporsi cephalopelvic

Disproporsi cephalopelvic adalah komplikasi kelahiran anak ketika bayi sukar melewati pelvis ibu kerana terlalu besar.

Komplikasi buruh cephalopelvic disproportion (CPD) boleh berlaku apabila kepala bayi terlalu besar atau pelvis ibu terlalu kecil.

Ukuran kecil pelvis ibu tidak menjadi masalah sekiranya ukuran kepala bayi juga tidak terlalu besar.

CPD biasanya dirawat dengan pembedahan caesar kerana kelahiran normal tidak lagi mungkin dilakukan.

3. Prolaps tali pusat

Semasa mengandung, tali pusat (tali pusat) adalah asas kehidupan bayi.

Tali pusat bertanggungjawab untuk mengangkut nutrien dan oksigen dari ibu ke badan bayi sehingga dapat tumbuh dan berkembang di rahim ibu.

Kadang-kadang semasa melahirkan anak, tali pusat boleh memasuki serviks atau serviks terlebih dahulu sebelum selepas cairan ketuban pecah.

Tali pusat bahkan boleh keluar melalui faraj sebelum bayi, menyebabkan komplikasi semasa melahirkan.

Keadaan ini dikenali sebagai prolaps tali pusat. Komplikasi kelahiran prolaps tali pusat tentu sangat berbahaya bagi bayi.

Ini kerana aliran darah ke tali pusat dapat disekat atau bahkan dihentikan. Pastikan anda mendapatkan rawatan perubatan secepat mungkin apabila komplikasi ini berlaku.

4. Komplikasi kelahiran janin yang terjerat di tali pusat

Kedudukan janin dalam rahim tidak selalu tenang dan tenang.

Kadang kala, bayi boleh bergerak dan menukar kedudukan sehingga badannya dibalut dengan tali pusatnya sendiri.

Janin yang terjerat di tali pusat sebenarnya boleh melepaskan diri berkali-kali semasa kehamilan.

Walau bagaimanapun, tali pusat yang melilit bayi semasa proses kelahiran boleh menyebabkan komplikasi.

Ini kerana aliran darah ke bayi dapat terganggu, menyebabkan degup jantung bayi turun secara tiba-tiba (perlambatan pemboleh ubah).

Punca janin terjerat di tali pusat juga boleh disebabkan oleh ukuran tali pusat yang terlalu panjang, strukturnya lemah, dan tidak dilindungi oleh lapisan agar-agar yang mencukupi.

Mengandung dan melahirkan anak kembar juga sering menjadi penyebab tali pusat melilit badan bayi.

Sekiranya degupan jantung bayi terus bertambah buruk semasa bersalin dan bayi menunjukkan tanda bahaya yang lain.

Melahirkan dengan pembedahan caesar boleh menjadi jalan terbaik untuk mengatasi komplikasi kelahiran anak ini.

5. Emboli cecair amniotik

Emboli cairan amniotik adalah keadaan apabila sel janin, cairan ketuban, dan lain-lain memasuki aliran darah ibu melalui plasenta.

Komplikasi atau komplikasi kelahiran ini mungkin berlaku kerana penghalang plasenta rosak akibat kecederaan.

Sebenarnya, cairan ketuban yang memasuki aliran darah ibu jarang menimbulkan masalah.

Itulah sebabnya embolisme cairan ketuban adalah tanda bahaya buruh yang jarang berlaku.

6. Komplikasi kelahiran asfiksia perinatal

Asfiksia perinatal adalah komplikasi persalinan apabila bayi tidak mendapat cukup oksigen dalam rahim semasa atau selepas bersalin.

Asphyxia adalah salah satu komplikasi kelahiran anak yang boleh membawa maut.

Selain kadar oksigen yang rendah, bayi juga dapat mengalami komplikasi kelahiran dalam bentuk asfiksia perinatal kerana peningkatan kadar karbon dioksida.

Doktor biasanya melakukan rawatan segera untuk kes asfiksia perinatal dengan memberi oksigen kepada ibu dan bahagian caesar.

Selepas melahirkan, rawatan juga akan dilakukan, misalnya dengan memberi pernafasan mekanikal atau penjagaan lain kepada bayi.

7. Masalah janin (gangguan janin)

Masalah janin atau gangguan janin adalah keadaan apabila bekalan oksigen bayi semasa dan selepas bersalin tidak mencukupi.

Pada pandangan pertama, tekanan janin kelihatan serupa dengan asfiksia perinatal. Walau bagaimanapun, tekanan janin menunjukkan bahawa janin berada dalam keadaan buruk di rahim ibu.

Itulah sebabnya, gangguan janin dikatakan sebagai status atau keadaan janin yang membimbangkan.

Selain tahap oksigen bayi yang tidak mencukupi, gangguan janin juga boleh disebabkan oleh bayi kecil dan usia kehamilan lebih dari 42 minggu.

Pertumbuhan janin yang tertunda atau kerencatan pertumbuhan intrauterin (IUGR) juga menyumbang kepada penyebab gangguan janin.

8. Rahim koyak (rahim pecah)

Tanda-tanda bahaya pecah rahim atau pecah rahim mungkin berlaku jika ibu sebelumnya mengalami pembedahan caesar.

Keadaan ini berlaku apabila parut terbuka pada kelahiran normal seterusnya.

Selain menyebabkan komplikasi buruh dalam bentuk pendarahan berat pada ibu, bayi dalam kandungan juga berisiko mengalami kekurangan oksigen.

Dalam keadaan ini, doktor biasanya akan mengesyorkan kelahiran caesar segera.

Itulah sebabnya, ibu-ibu yang merancang untuk melahirkan secara vagina selepas pembedahan caesar harus selalu berjumpa doktor terlebih dahulu.

Doktor boleh melakukan beberapa siri pemeriksaan dan kemudian menentukan keputusan terbaik setelah melihat keadaan ibu dan bayi.

9. Sindrom aspirasi mekonium

Sindrom aspirasi mekonium adalah masalah yang berlaku ketika bayi meminum cairan amniotik bernoda mekonium sebelum, semasa, atau setelah kelahiran.

Meconium atau najis pertama bayi yang dicampurkan dengan cairan ketuban boleh membuat bayi diracuni jika dia minum terlalu banyak.

Biasanya, bayi minum air ketuban semasa dalam kandungan. Walau bagaimanapun, cecair ketuban bebas dari mekonium sehingga tidak boleh dikatakan keracunan.

Bayi yang mengalami tekanan sebelum, semasa, dan selepas kelahiran boleh menjadi penyebab aspirasi mekonium.

10. Pendarahan selepas bersalin

Setelah bayi berjaya dilahirkan, ibu mungkin mengalami pendarahan selepas bersalin.

Pendarahan selepas bersalin adalah salah satu komplikasi kelahiran anak yang berlaku setelah plasenta diusir, baik dalam kelahiran normal atau melalui pembedahan caesar.

Pengecutan rahim atau rahim yang lemah tidak dapat memberi tekanan yang cukup pada saluran darah, terutama tempat di mana plasenta melekat pada rahim.

Pendarahan selepas bersalin juga boleh disebabkan oleh adanya sebahagian plasenta yang tersisa di rahim dan jangkitan pada dinding rahim.

Semua perkara ini boleh menyebabkan saluran darah terbuka sehingga dinding rahim terus berdarah.

Pendarahan semasa melahirkan anak yang terlalu banyak adalah risiko bagi kehidupan ibu, laporan dari Institut Kesihatan Nasional.

Rawatan segera dari doktor dan pasukan perubatan dapat membantu memperbaiki keadaan kesihatan ibu sekaligus mencegahnya menjadi lebih teruk.

Walau bagaimanapun, pendarahan selepas bersalin tidak sama dengan pendarahan lochia atau postpartum.

Berbeza dengan pendarahan selepas bersalin yang merupakan tanda bahaya kelahiran anak di badan ibu, pendarahan lochia sebenarnya normal setelah melahirkan.

11. Komplikasi penghantaran breech (Kelahiran Breech)

Seperti namanya, bayi breech berlaku ketika bayi di dalam rahim tidak berada dalam keadaan yang sepatutnya sebelum kelahiran.

Kedudukan kepala bayi semasa mengandung biasanya di atas dan kaki ke bawah.

Lama kelamaan, kedudukan bayi akan berpusing dengan kaki ke atas dan kepala ke bawah berhampiran saluran kelahiran.

Perubahan kedudukan ini secara amnya berlaku hampir dengan penghantaran.

Malangnya, dalam beberapa kes, bayi boleh berada dalam posisi breech atau tidak dalam kedudukan yang sepatutnya sebelum hari kelahiran.

Sebaliknya, kedudukan bayi yang sungsang menjadikan kaki atau punggung bayi keluar terlebih dahulu, diikuti oleh kepala.

Kedudukan ini tentunya boleh menyebabkan komplikasi melahirkan anak yang berisiko bagi bayi, terutamanya jika ibu merancang untuk melahirkan secara normal.

12. Pengekalan plasenta

Pengekalan plasenta adalah keadaan apabila plasenta tidak keluar dari rahim setelah melahirkan selama lebih dari 30 minit.

Sebenarnya, plasenta harus keluar dari rahim kerana badan ibu masih mengecut selepas bersalin.

Rawatan plasenta tertahan biasanya dilakukan dengan memberi suntikan untuk merangsang rahim berkontraksi.

Sekiranya dirasakan tidak ada perubahan, doktor boleh menjalani prosedur pembedahan dengan pemberian epidural atau anestesia.

13. Plasenta accreta

Plasenta accreta adalah salah satu penyebab plasenta tertahan.

Komplikasi persalinan ini berlaku apabila plasenta melekat terlalu kuat pada dinding rahim, sehingga sukar dipisahkan setelah melahirkan.

Sebenarnya, plasenta dapat tumbuh ke dinding rahim menjadikannya lebih sukar untuk memisahkan dan keluar dari badan ibu.

Sekiranya tidak dikeluarkan segera, plasenta sukar dipisahkan, risiko membuat ibu mengalami pendarahan berat.

14. Komplikasi persalinan atonia rahim

Rahim atau rahim masih boleh menguncup setelah melahirkan untuk mengusir plasenta sambil memampatkan saluran darah.

Walau bagaimanapun, ibu boleh mengalami komplikasi atonia rahim, mengakibatkan pendarahan berlebihan (pendarahan selepas bersalin).

Doktor biasanya merawat atony rahim dengan pembedahan histerektomi untuk kes yang diklasifikasikan sebagai teruk.

15. Jangkitan selepas bersalin

Komplikasi lain melahirkan yang boleh dialami oleh ibu setelah melahirkan adalah jangkitan selepas bersalin.

Jangkitan selepas bersalin disebabkan oleh kehadiran bakteria, sama ada pada pembedahan pembedahan, rahim, pundi kencing, dan lain-lain.

Jangkitan selepas bersalin boleh merangkumi mastitis payudara, endometritis, jangkitan saluran kencing (UTI), dan jangkitan di tempat pembedahan.

Rawatan untuk komplikasi persalinan, baik semasa kelahiran vagina dan pembedahan caesar, dalam bentuk jangkitan selepas bersalin akan disesuaikan mengikut penyebabnya.

16. Meninggal semasa atau selepas melahirkan

Kematian ibu semasa dan selepas melahirkan adalah komplikasi kelahiran yang boleh membawa maut.

Punca kematian ibu semasa melahirkan dan selepas itu adalah disebabkan oleh komplikasi atau masalah semasa melahirkan.

Sebaliknya, bekalan kemudahan kesihatan yang tidak rata dan kesukaran akses ke kemudahan kesihatan sering menjadikan masalah yang dialami oleh ibu tidak dapat dibantu dengan cepat.

Ini adalah salah satu penyebab peningkatan kematian ibu dan melahirkan anak.

Adakah terdapat cara untuk mencegah komplikasi melahirkan anak?

Perkara utama yang boleh dicuba oleh ibu untuk mencegah komplikasi melahirkan anak adalah melakukan pemeriksaan kesihatan seawal mungkin.

Sebelum atau semasa merancang kehamilan, cubalah melakukan pemeriksaan sebelum kelahiran untuk mengetahui keadaan kesihatan tubuh ibu.

Elakkan juga merokok semasa mengandung untuk mengelakkan masalah atau komplikasi bagi anda dan bayi anda di kemudian hari.

Tidak ketinggalan, lakukan pemeriksaan rutin sebelum kelahiran untuk mengesan jika ada masalah dalam kehamilan yang mungkin perlu segera diatasi.