Diabetes

Latihan Kaki Diabetes: Faedah dan Cara Melakukannya |

Tahukah anda bahawa salah satu jenis senaman yang disyorkan untuk penghidap diabetes adalah senaman kaki? Nah, pergerakan gimnastik pada kaki tidak hanya berguna untuk mengatasi gejala diabetes anda, tetapi juga mengurangkan risiko mengalami komplikasi. Ingin tahu seperti apa latihan kaki untuk diabetes mellitus (DM) dan faedah yang diberikannya? Lihat maklumat berikut.

Kebaikan melakukan senaman kaki untuk diabetes

Secara keseluruhan, melakukan aktiviti fizikal seperti bersenam sangat digalakkan untuk penghidap diabetes, diabetes jenis 1 dan diabetes jenis 2.

Melaporkan dari laman web Persatuan Diabetes Amerika, berikut adalah kesan latihan untuk pesakit diabetes.

 • Sensitiviti insulin anda akan meningkat sehingga sel otot anda lebih mampu memproses insulin yang ada untuk menggunakan glukosa semasa dan selepas aktiviti.
 • Ketika otot berkontraksi semasa bersenam, sel-sel tubuh dapat mengambil glukosa dan menggunakannya sebagai tenaga, sama ada insulin ada atau tidak.

Ringkasnya, kedua-dua kesan tersebut dapat membantu menurunkan kadar gula dalam darah.

Bukan hanya itu, tenaga dan daya tahan akan meningkat sehingga anda menghindari risiko pelbagai komplikasi diabetes seperti masalah jantung.

Untuk mendapatkan faedah kesihatan maksimum, disarankan agar anda bersenam sekurang-kurangnya 150 minit seminggu atau sama dengan 30 minit 5 hari seminggu.

Terdapat pelbagai jenis senaman yang boleh dilakukan oleh pesakit diabetes. Nah, salah satunya adalah latihan kaki untuk diabetes.

Menurut halaman P2PTM Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, berikut adalah manfaat latihan kaki diabetes:

 • meningkatkan peredaran darah,
 • menguatkan otot-otot kecil kaki,
 • mencegah kecacatan kaki
 • menjaga kelenturan sendi agar tidak mengeras, dan
 • mengurangkan risiko komplikasi diabetes seperti penyakit jantung dan darah tinggi.

Bukan hanya memberikan banyak faedah, gimnastik kaki adalah sukan praktikal dan mudah. Anda boleh melakukan latihan ini bila-bila masa dan di mana sahaja.

Semasa berehat atau berehat pada waktu bekerja, anda kadang-kadang boleh melakukan latihan kaki ini. Mudah, bukan?

Cara melakukan senaman kaki untuk pesakit diabetes

Latihan kaki biasanya memakan masa 10-15 minit. Bukan hanya mudah, anda tidak perlu menghabiskan terlalu lama untuk melakukan aktiviti fizikal ini.

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda ikuti semasa melakukan senaman kaki untuk diabetes.

 1. Posisikan badan anda terlebih dahulu. Latihan kaki ini boleh dilakukan dalam keadaan duduk. Pilih kedudukan yang paling selesa untuk anda.
 2. Seterusnya, pastikan tapak kaki anda menyentuh lantai. Pegang tumit di lantai dan gerakkan jari kaki ke atas dan ke bawah. Ulangi langkah ini sekurang-kurangnya 20 kali.
 3. Selepas itu, letakkan tumit di lantai. Gerakkan telapak kaki ke arah bulat 20 kali.
 4. Kemudian, angkat kaki anda ke kedudukan selari. Tidak perlu terlalu tinggi, yang paling penting ialah kaki anda lurus dan selari. Kemudian, turunkan kaki ke lantai sekali lagi. Ulangi langkah ini 20 kali.
 5. Langkah seterusnya, angkat kaki ke belakang, tetapi kali ini cuba menahan kedua kaki di udara. Gerakkan telapak kaki ke belakang dan ke belakang seolah-olah berenang. Ulangi sekurang-kurangnya 20 kali.
 6. Turunkan hanya satu kaki, dan biarkan kaki anda yang lain dinaikkan dalam kedudukan lurus. Gerakkan pergelangan kaki anda dalam gerakan bulat 20 langkah. Setelah selesai, lakukan perkara yang sama untuk kaki yang lain.

Anda boleh melakukan senaman kaki ini untuk kencing manis secara berkala setiap hari.

Sama ada anda menonton TV atau bersantai dengan orang-orang terdekat anda, cuba lakukan gerakan gimnastik ini dan rasakan faedahnya.

Perkara yang perlu dipertimbangkan ketika bersenam untuk pesakit diabetes

Latihan kaki dikelaskan sebagai aktiviti fizikal yang agak selamat dan risiko minimum bagi pesakit kencing manis.

Walau bagaimanapun, jika anda memutuskan untuk melakukan jenis latihan lain dengan intensiti yang lebih tinggi, ada beberapa perkara yang harus anda perhatikan terlebih dahulu.

 • Pastikan anda kerap memeriksa kadar gula darah sebelum dan selepas bersenam. Sebabnya, senaman yang tidak betul berisiko menurunkan kadar gula dalam darah secara tiba-tiba.
 • Sekiranya anda mengalami simptom sakit kepala, pening, degupan jantung yang cepat, atau loya, hentikan senaman dengan segera.

Untuk mengetahui jenis dan tempoh latihan yang paling sesuai dengan keadaan anda, anda harus berjumpa dengan doktor anda.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌