Pemakanan

7 Makanan Tidak Dijangka Boleh Mengandungi Bahan Kimia •

Anda mungkin berpendapat bahawa usaha anda untuk menghindari makanan berwarna dan berasaskan bahan kimia telah berjaya. Anda mesti sering dipengaruhi oleh warna merah jambu salmon, atau kuning kuah kari. Apabila anda benar-benar mempercayai kesucian makanan, pihak pengeluar akan berfikir secara pragmatik dalam menghias hidangan makanan. Faktor kejuruteraan tekstur juga mendorong pengeluar untuk 'nakal' menyuntik bahan kimia dalam bahan makanan.

Anda sekarang harus lebih peka dengan makanan yang anda pilih. Pewarna sintetik kini tidak hanya digunakan untuk gula-gula, minuman, atau ais krim. Kini, pewarna sintetik mengancam anda pada makanan yang kelihatan semula jadi seperti ikan, salad, sayur-sayuran, dan juga buah. Di bawah ini, terdapat beberapa makanan yang secara diam-diam berubah menjadi bahan pengeluar 'kelakuan buruk' yang mengandungi bahan kimia dan pewarna:

1. Salmon

Secara semula jadi, warna salmon sangat menarik dibandingkan dengan ikan lain. Warna salmon merah jambu menjadi tarikan utama pengguna. Jenis pewarna yang biasa digunakan oleh nelayan ikan salmon adalah cat yang digunakan untuk mewarnai kertas. Dalam kes ini, warna biasa yang digunakan untuk salmon berwarna merah jambu pucat (# 20), dan oren merah (# 34). Di pasar raya, benar-benar sah untuk menambahkan bahan kimia dan pewarna, asalkan dimasukkan ke dalam bungkusan. Jadi, pada dasarnya, berhati-hati dalam melihat bungkusan ketika membeli salmon.

2. Yogurt

Yogurt digambarkan sebagai minuman / makanan sihat yang kaya dengan serat, vitamin, protein, dan banyak faedah untuk kesihatan dan kecantikan badan. Namun, yogurt juga sering menjadi sasaran pengeluar nakal untuk menjana rupiah dengan mencantikkan dan memelihara yogurt dengan bahan kimia dan pewarna. Warna yang digunakan untuk yogurt memang akan disesuaikan dengan cita rasa, tetapi umumnya porsi yogurt mengandung pewarna biru (# 1) dan merah (# 40). Pewarna ini boleh mencetuskan hiperaktif pada kanak-kanak, dan boleh mencetuskan tumor pada sistem imun.

3. Berpakaian pada salad

Anda mungkin menyedari betapa pentingnya sos dan topping dalam salad. Sos membantu meningkatkan selera makan sayur-sayuran dalam semangkuk salad. Beberapa jenama cuka balsamic (cuka Itali) menggunakan pewarna karamel. Topping catalina dan beberapa buah juga terdedah kepada penyusupan pewarna. mengikut Pusat Sains dalam Kepentingan Umum , pewarna dalam bahan makanan di atas tidak boleh dikatakan selamat untuk dimakan oleh manusia. Jadi, anda harus mengelakkan bahan-bahan ini dan memilih topping semula jadi untuk salad.

4. Bijirin

Apabila kita bercakap mengenai bijirin, yang terlintas di fikiran kita adalah kemasan berwarna-warni yang dihiasi dengan watak kartun. Di samping itu, pengeluar bijirin sentiasa mempromosikan faktor semula jadi bahan asas bijirin. Namun, jangan terbawa sepenuhnya. Bijirin adalah salah satu makanan yang sering disusupi dengan pewarna dan bahan kimia. Ternyata, dalam kotak bijirin, anda sebenarnya sering dirawat dengan biji-bijian yang seratnya telah pudar dan kemudian dilapisi dengan gula dan bahan kimia. Yang menakutkan adalah, hampir semua jenama bijirin mengandungi unsur karsinogenik yang boleh mencetuskan pelbagai jenis barah.

5. Popcorn

Makanan ringan berasaskan tumbuhan selalu dilihat sebagai perkara yang baik. Sama seperti bagaimana popcorn membawa nama baik jagung. Biji jagung sihat, tetapi akan menjadi bahaya setelah jatuh ke tangan pengeluar. Bahan-bahan yang mengerikan seperti pewarna karamel, antioksidan TBHQ, butana, dan asid perfluorootanoik. Bahkan sering dijumpai bahan beracun yang sering dijumpai di permukaan periuk dan kuali.

6. Mentega Kacang Tanah

Selai kacang sering persalinan menarik untuk beberapa menu. Namun, ternyata beberapa jenama memasukkan bahan kimia berbahaya di dalamnya. Dalam balang mentega kacang, terdapat bahan-bahan seperti minyak hidrogenasi separa dan zink oksida. Ini adalah ramuan yang biasa terdapat dalam krim pelindung matahari .

7. Buah tin

Buah adalah makanan yang menarik kerana terdapat warna yang menarik selera. Namun, anda harus berhati-hati dengan produk buah tin. Beberapa pengeluar menambah pewarna merah (# 3) untuk menjadikan buah kelihatan lebih cerah dan segar. Bahan-bahan ini telah terbukti mencetuskan tumor tiroid. Anda dinasihatkan untuk makan buah secara konvensional, jangan membeli buah yang dibungkus.

BACA JUGA:

  • Memahami Bahan Tambahan dalam Makanan
  • Apa Yang Akan Terjadi Jika Anda Makan Mie Segera?