Kesihatan kulit

Bedbug: Gejala, Punca, Cara Mengatasi |

Definisi

Apakah pepijat katil?

Bug tidur adalah istilah yang biasa digunakan untuk jenis serangga yang memakan darah manusia atau haiwan semasa mereka tidur. Bug katil berwarna coklat yang kemudian menjadi kemerahan setelah makan darah.

Bug tempat tidur dapat bergerak dengan cepat dari satu tempat ke tempat lain seperti lantai, dinding atau siling tanpa terbang kerana bukan itu yang mereka lakukan. Seperti kebanyakan serangga lain, kutu tidur mempunyai kadar pembiakan yang sangat cepat. Satu betina dapat menghasilkan tiga atau lebih generasi setiap tahun, dan dia dapat bertelur ratusan telur ketika masih hidup.

Bug katil mencapai kematangan dengan menumpahkan setelah memberi makan hingga 5 kali. Bug katil yang belum matang disebut nimfa. Keadaan hidup yang ideal akan membantu kutu tidur berkembang sepenuhnya secepat 1 bulan, ditambah dengan kadar pembiakan, bilik anda dapat dengan mudah menjadi koloni bedbug dalam waktu yang sangat singkat.

Seberapa biasa bug tidur?

Dengan ukuran biji epal, kutu busuk dapat dijumpai dengan mudah biasanya di celah-celah, tilam, kerangka tempat tidur atau di mana sahaja yang boleh membawa mereka ke makanan semasa tidur. Terdapat banyak pepijat di hotel, dan mereka boleh berpindah dari satu bilik ke bilik lain atau bahkan mengeluarkan barang-barang peribadi pelawat seperti beg pakaian, beg galas, dll. Bug katil boleh mempengaruhi pesakit pada usia berapa pun. Bincangkan dengan doktor anda untuk maklumat lebih lanjut.