Keibubapaan

Bilakah Anak Kecil Anda Mula Mempunyai Keperibadiannya Sendiri? •

Siapa yang tidak senang mempunyai anak yang rajin, sopan, sopan, dan berprestasi? Semua ibu bapa akan berasa bangga. Namun, ini tidak dapat dipisahkan dari peranan ibu bapa dalam membina dan mengembangkan keperibadian anak sejak usia muda. Sebenarnya, sejak bila seorang kanak-kanak mula membentuk keperibadiannya? Apakah peringkat perkembangan keperibadian anak?

Apa yang membentuk keperibadian anak saya?

Keperibadian itu sendiri adalah sifat yang menjadikan setiap orang unik dan berbeza dari yang lain. Malah keperibadian dapat dilihat sebaik sahaja seseorang dilahirkan. Manakala perkembangan keperibadian anak adalah perkembangan pola tingkah laku dan sikap yang membentuk seseorang.

Pada dasarnya, perkembangan keperibadian berlaku kerana interaksi perangai, watak, dan persekitaran. Kerana ketiga-tiga komponen ini, seorang anak akhirnya mempunyai keperibadian mereka sendiri.

  • Perangai adalah kumpulan sifat genetik yang menentukan bagaimana anak anda menyesuaikan diri dan belajar tentang segala yang ada di dunia ini. Sebilangan gen mengawal perkembangan sistem saraf anak, yang seterusnya mempengaruhi tingkah laku.
  • Persekitaran Ini adalah tempat di mana kanak-kanak tumbuh dan berkembang. Ahli psikologi kanak-kanak menyatakan bahawa perkara yang paling menentukan dalam pembentukan keperibadian kanak-kanak adalah perangai dan persekitaran di sekitar anak. Oleh itu, keibubapaan yang baik memainkan peranan penting dalam perkembangan keperibadian anak.
  • Perwatakan , yang merupakan rangkaian corak emosi, kognitif, dan tingkah laku yang diperoleh daripada pengalaman. Komponen ini menentukan bagaimana seorang kanak-kanak berfikir, berkelakuan, dan bertindak balas terhadap apa yang berlaku kepadanya semasa hidup. Perwatakan akan terus berkembang seiring dengan usia anak dan bergantung pada pengalaman yang dia perolehi kelak.

Apakah tahap perkembangan keperibadian anak?

Keperibadian anak terbentuk sejak usia dini bahkan sejak lahir. Berikut adalah peringkat perkembangan keperibadian anak:

keperibadian bayi

Semasa bayi, keperibadiannya perlahan-lahan akan mula terbentuk. Pembentukan keperibadian anak bergantung kepada keadaan persekitaran. Pada peringkat ini bayi akan mempelajari pelajaran keperibadian yang paling asas, iaitu kepercayaan dan kasih sayang. Pada masa itu, bayi anda akan mula mengenali cinta, keselesaan dan keselamatan, dan kepercayaan dari orang di sekelilingnya, terutama anda sebagai ibu bapa.

Keperibadian kanak-kanak kecil

Tahap kedua perkembangan keperibadian kanak-kanak berlaku ketika mereka berumur 18 bulan hingga 4 tahun. Anak-anak yang dijaga dan dididik dengan baik, akan mula belajar dan memahami konsep kemerdekaan. Lebih-lebih lagi, pada usia itu kanak-kanak baru mula aktif menggunakan semua deria mereka untuk meneroka persekitaran di sekitarnya. Jadi, tahap ini adalah tahap yang tepat bagi ibu bapa untuk mengajar anak-anak mereka untuk lebih berdikari dan yakin.

Namun, pada tahap ini juga kanak-kanak mempunyai ego besar sehingga mereka sering merajuk, keras kepala, dan marah. Oleh itu ibu bapa perlu mengajar anak-anak untuk mengawal diri.

Personaliti usia prasekolah

Tahap ketiga ini berlaku ketika anak memasuki usia bermain, iaitu dari anak berusia 4 tahun sehingga dia memasuki sekolah rendah. Pada peringkat ini kanak-kanak belajar mengenai konsep rasa inisiatif dan rasa bersalah. Kanak-kanak yang memasuki peringkat ini biasanya mempunyai daya imaginasi dan fantasi yang tinggi. Oleh itu, ibu bapa harus mengarahkannya agar imaginasi sebenarnya dapat bermanfaat dan mengembangkannya sendiri.

Personaliti kanak-kanak usia sekolah

Pada peringkat ini, kanak-kanak semakin tua sehingga terdapat lebih banyak pelajaran berkaitan keperibadian yang dapat mereka pelajari, seperti:

  • Berhubung dengan rakan sebaya
  • Belajarlah untuk berdisiplin, mengambil inisiatif dalam sesuatu.
  • Belajar bekerja dalam satu pasukan

Pada peringkat ini, peranan ibu bapa dan persekitarannya sangat mempengaruhi keperibadian anak sehingga dia dewasa. Bahkan dalam satu kajian dinyatakan bahawa keperibadian anak ketika memasuki tahap 1 sekolah rendah merupakan peramal yang kuat dalam meramalkan keperibadiannya ketika dia dewasa. Selepas itu, watak anak akan terus berkembang seiring dengan pengalaman yang dia perolehi, dan mempengaruhi keperibadian anak itu sehingga dia dewasa.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌