Penyakit berjangkit

4 Minuman Sihat Yang Dapat Membantu Meringankan Gejala Demam Denggi

Pada musim hujan, demam berdarah denggi (DHF) boleh menjadi semakin endemik. Tidak ada ubat yang secara khusus menyembuhkan jangkitan demam denggi. Namun, pesakit masih dapat pulih dengan menjalani rawatan dan perawatan yang sesuai, salah satunya adalah dengan meningkatkan pengambilan cecair berkhasiat. Jenis minuman apa yang dapat membantu pulih dari demam berdarah denggi?

Minuman sihat untuk mengatasi demam denggi

Demam denggi adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus denggi yang dibawa oleh nyamuk Aedes aegypti.

Jangkitan virus denggi boleh menyebabkan demam tinggi dan kebocoran plasma darah yang diperbaiki oleh platelet (platelet) yang menyebabkan penurunan jumlah cairan tubuh secara drastik.

Oleh itu, penting bagi pesakit DHF untuk terus mendapatkan pengambilan nutrisi, baik dari makanan dan minuman, untuk mengelakkan komplikasi dan kejutan DHF yang boleh membawa maut.

Walaupun air itu penting, air minum sahaja tidak mencukupi untuk menggantikan elektrolit badan yang hilang akibat demam denggi

Dalam rawatan DHF di hospital, pesakit dapat memperoleh pengambilan elektrolit yang mencukupi dari cairan intravena. Semasa bebas, pesakit DHF boleh mendapatkan pengambilan cecair dan elektrolit tambahan dengan mengambil jenis minuman berikut.

1. Cecair isotonik

Jenis minuman pertama yang disyorkan oleh WHO untuk pesakit demam berdarah denggi adalah cecair isotonik.

Minuman isotonik umumnya mengandungi sodium (sodium) sehingga dapat menggantikan kekurangan elektrolit dengan cepat bagi pesakit DHF yang mengalami dehidrasi.

Walau bagaimanapun, cecair isotonik ini tidak baik jika dikonsumsi terlalu banyak kerana kandungan gula yang tinggi.

Untuk mengelakkan kesan sampingan, anda harus minum cecair isotonik ketika mengalami gejala awal DHF atau dalam fasa kritikal (24-48 jam dari demam tinggi pertama).

Selepas fasa kritikal ini, jantung dapat kembali mengepam darah yang mengandungi plasma ke dalam saluran darah.

2. ORS

Sebagai tambahan kepada cecair isotonik, pengambilan elektrolit tambahan untuk pesakit DHF dapat diperoleh dari minuman ORS.

Penyelesaian ORS terdiri daripada air, natrium, kalium dan glukosa sekaligus sehingga dapat membantu mengembalikan keseimbangan cecair badan.

Pilih jenis ORS terbaru kerana ia mempunyai tahap kelarutan yang lebih tinggi dan mengandungi lebih banyak elektrolit. ORS baru juga dapat mengurangkan gejala mual dan muntah semasa demam denggi yang dapat memperburuk dehidrasi.

Walau bagaimanapun, pengambilan ORS untuk pesakit diabetes akan lebih berkesan untuk mengatasi dehidrasi jika disertai dengan pengambilan air yang mencukupi.

ORS boleh dibeli di farmasi tanpa preskripsi doktor, tetapi pastikan semasa anda mengikuti arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan.

3. Susu

Sebagai tambahan kepada minuman elektrolit secara umum, susu boleh diminum untuk membantu mengatasi gejala dehidrasi akibat demam berdarah denggi (DHF).

Susu mengandungi zat yang diperlukan ketika tubuh mengalami dehidrasi, iaitu elektrolit, natrium, kalium.

Di samping itu, kandungan susu keseluruhan mengandungi mineral lain seperti kalsium, magnesium, fosforus, dan zink yang sangat penting untuk fungsi pelbagai sistem dalam badan.

4. Jus buah

Jus buah adalah sumber elektrolit yang baik untuk tubuh. Salah satu jenis jus buah yang berguna untuk menyembuhkan demam denggi adalah jus jambu batu.

Menurut siaran kajian Asian Pacific Journal of Tropical BiomedicineJambu batu mengandungi trombinol yang mampu merangsang trombopoietin dalam badan. Thrombopoietin adalah yang memainkan peranan penting dalam pembentukan platelet darah.

Oleh itu, pengambilan jus jambu batu untuk demam denggi dapat mengembalikan kehilangan platelet.

Selain itu, anda juga dapat memilih jus buah yang mengandung vitamin C tinggi sebagai minuman untuk pesakit demam berdarah. Kandungan vitamin C dapat menyokong kerja sistem kekebalan tubuh terhadap jangkitan virus denggi sehingga mempercepat pemulihan.

Beberapa buah yang mengandung kalium tinggi serta vitamin C adalah jeruk, kiwi, betik, dan stroberi.

Jus tomat juga boleh menjadi minuman pilihan untuk demam denggi kerana ia tinggi natrium sehingga dapat membantu menyeimbangkan tahap cairan tubuh.

Jangan hanya memberi minuman kepada pesakit demam denggi

Walaupun peningkatan pengambilan cecair diperlukan dalam rawatan DHF, pesakit mempunyai risiko mengalami kelebihan cecair.

Ini boleh berlaku sama ada kerana pemberian cecair berlebihan atau pengembalian cecair badan ke saluran darah setelah pesakit melewati fasa DHF yang kritikal.

Pesakit yang mengalami kelebihan cecair akan mengalami tanda-tanda seperti bengkak kelopak mata dan perut, pernafasan cepat, dan sukar bernafas.

Dalam keadaan ini, pemberian cecair untuk pesakit DHF perlu dihentikan buat sementara waktu. Pesakit perlu dipantau dengan teliti dan mendapatkan rawatan perubatan.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found