Ubat dan Makanan Tambahan

Kalsium •

Fungsi & Penggunaan

Kalsium digunakan untuk apa?

Kalsium adalah unsur semula jadi. Kalsium terdapat secara semula jadi dalam makanan. Kalsium diperlukan untuk banyak fungsi tubuh anda, terutamanya pembentukan dan pemeliharaan tulang. Kalsium juga boleh mengikat mineral lain (seperti fosfat) dan membantu menghilangkannya keluar dari badan.

Kalsium karbonat adalah makanan tambahan yang digunakan apabila jumlah kalsium dari pengambilan makanan tidak mencukupi. Kalsium digunakan sebagai antasid, dalam pencegahan osteoporosis, dan untuk suplemen kalsium dan untuk mencegah dan merawat hipokalsemia, hipermagnesemia, hipoparatiroidisme, dan kekurangan vitamin D.

Tidak banyak kajian mengenai bagaimana suplemen herba ini berfungsi. Sila berbincang dengan doktor haiwan atau doktor untuk maklumat lebih lanjut. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kajian yang menunjukkan kation kalsium diperlukan untuk pemeliharaan fungsi saraf, otot, dan tulang, reaksi enzim, kontraksi jantung normal, pembekuan darah, aktiviti sekretori aktiviti eksokrin dan kelenjar endokrin.

Kepekatan kalsium dalam badan cenderung menurun seiring bertambahnya usia. Penyerapan kalsium boleh berbeza-beza bergantung pada bangsa, jantina, dan usia.

Kehilangan tulang adalah perkara semula jadi yang akan selalu berlaku. Tetapi tulang dapat dibentuk semula dengan bantuan kalsium. Pengambilan kalsium tambahan membantu tulang tumbuh semula dengan betul sehingga kekal kuat.

Bagaimana cara menggunakan Kalsium?

Gunakan kalsium karbonat seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Periksa label ubat untuk arahan dos yang tepat.

Ambil kalsium karbonat dengan atau tanpa makanan.

Ambil kalsium karbonat dengan segelas air penuh (8 oz / 240 mL).

Jangan mengambil antasid yang mengandungi aluminium dalam 1 jam sebelum atau 2 jam selepas anda mengambil kalsium karbonat.

Sekiranya anda mengambil antikulat azole (misalnya, ketoconazole), bifosfonat (contohnya, etidronate), resin pertukaran kation (contohnya, natrium polistirena sulfonat), cephalosporins (contohnya, cefdinir), penghambat trombin hidup (misalnya, dabigatran), besi, mikofenolat, quinolones (contohnya, ciprofloxacin), tetrasiklin (contohnya, minocycline), atau hormon tiroid (contohnya, levothyroxine), tanyakan kepada doktor anda bagaimana cara mengambilnya dengan kalsium karbonat.

Sekiranya anda terlepas dos kalsium karbonat, ambil secepat yang anda ingat. Terus gunakan seperti yang diarahkan oleh doktor anda atau pada label bungkusan.

Tanyakan kepada doktor anda sebarang pertanyaan mengenai cara menggunakan kalsium karbonat.

Ikuti arahan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Bagaimana cara menyimpan Kalsium?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found