Kecergasan

Ke Mana Perginya Lemak Semasa Anda Berolahraga?

Anda mungkin biasa dengan istilah 'bakar lemak', tetapi adakah anda tahu maksud sebenarnya? Berbeza dengan sisa makanan yang terbuang melalui najis, lemak tidak dikeluarkan melalui jalan yang sama. Lemak melalui beberapa proses, dari penyerapan hingga akhirnya dikeluarkan oleh badan.

Proses penyerapan dan penyimpanan lemak

Pertama sekali, lemak dari makanan yang anda makan akan dipecah menjadi molekul yang lebih sederhana dalam bentuk asid lemak. Proses memecah lemak dibantu oleh enzim dari pankreas dan hempedu yang dihasilkan oleh hati.

Asid lemak kemudian diserap oleh usus kecil dan memasuki aliran darah. Dalam aliran darah, asid lemak bergabung dengan kolesterol untuk membentuk chylomicrons. Chylomicrons berfungsi sebagai pembawa asid lemak ke pelbagai tisu badan.

Lemak berlebihan dari pencernaan tidak dibazirkan, tetapi disimpan dalam bentuk sel lemak. Jumlah sel lemak tetap dan tidak dapat berubah. Namun, ukurannya dapat meningkat dan menurun, bergantung pada diet dan aktiviti anda.

Saiz sel lemak tidak akan berubah sekiranya pengambilan kalori anda selalu sama setiap hari. Sel lemak dapat membesar jika anda sering makan makanan berkalori tinggi. Sebaliknya, sel-sel ini dapat mengecil ketika anda bersenam dan melakukan aktiviti fizikal.

Jadi ke mana lemak itu pergi?

Anda sekarang faham bahawa senaman dan aktiviti fizikal dapat mengurangkan ukuran sel lemak. Soalan seterusnya, ke mana perginya lemak ini? Penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Perubatan British menemui jawapan yang menarik untuk soalan ini.

Lemak meninggalkan badan anda dengan pelbagai cara. Sebanyak 84% peratus molekul lemak keluar melalui nafas dalam bentuk karbon dioksida. 16% selebihnya dikeluarkan melalui peluh, air, air kencing, air mata, dan cecair badan yang lain.

Sebabnya cukup mudah. Lemak pada dasarnya adalah sebatian kimia yang terdiri daripada atom karbon, hidrogen, dan oksigen. Setelah melalui banyak proses penguraian kimia, sebahagian besar lemak akan terbuang dalam bentuk atom ini.

Memandangkan sebahagian besar lemak keluar melalui pernafasan, dapat dikatakan bahawa aktiviti fizikal yang merangsang pernafasan akan membakar lebih banyak kalori. Semakin kerap anda melakukan senaman yang merangsang nafas, semakin banyak lemak yang anda bakar.

Senaman yang kuat untuk membakar lemak

Jenis senaman yang paling sesuai untuk membakar lemak adalah senaman kardio, juga dikenali sebagai senaman aerobik. Latihan ini bukan sahaja melatih jantung, tetapi juga bernafas sehingga lebih banyak lemak terbuang.

Semua sukan yang merangsang jantung dan pernafasan boleh dikategorikan sebagai kardio. Terdapat pelbagai jenis sukan yang termasuk dalam kumpulan ini, dari intensiti cahaya seperti berjalan kaki, hingga intensiti sederhana dan kuat seperti:

  • Berbasikal, di jalan dan juga basikal pegun
  • Berlari dengan treadmill
  • Berenang
  • Naik tangga
  • Senamrobik dan zumba

Setiap jenis senaman kardio mempunyai kelebihan tersendiri. Kuncinya adalah melakukan senaman secara konsisten dalam jangka masa yang panjang (sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari) supaya lebih banyak lemak hilang.

Lemak yang anda dapat dari makanan mempunyai pelbagai fungsi untuk tubuh. Namun, lemak juga dapat berkumpul di dalam badan dan menyebabkan kenaikan berat badan. Ini adalah fungsi aktiviti fizikal pembakaran lemak.

Aktiviti yang anda lakukan, terutamanya bersenam, dapat mengurangkan jumlah sel lemak di dalam badan. Lemak berlebihan kemudian dipecah dan dikeluarkan melalui jalan yang mungkin tidak anda jangkakan sebelumnya, iaitu pernafasan dan cairan tubuh.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found