Kehidupan yang sihat

Dari ketiak hingga rambut kemaluan, ini adalah cara yang tepat untuk mencukur

Sama ada mencukur misai, ketiak, kaki, atau rambut kemaluan, teknik mencukur yang salah boleh mengakibatkan pisau cukur kepada jangkitan yang menyakitkan. Oleh itu, anda perlu memahami cara mencukur dengan betul sebelum menggunting rambut halus di kawasan tersebut.

Lihat maklumat berikut untuk mengetahui langkah-langkahnya.

Cara mencukur risiko yang betul dan minimum

Mencukur tidak cukup hanya dengan menyiapkan pencukur. Terdapat beberapa langkah yang perlu anda lakukan untuk mengelakkan kulit gatal dan cedera dan mengoptimumkan hasilnya untuk mencukur lebih bersih.

Siapkan pencukur anda dengan krim pencukur, air, dan tuala lembut dan bersih. Inilah cara mencukur dengan betul dengan risiko minimum:

1. Pilih pencukur

Terdapat dua jenis alat cukur yang boleh anda pilih mengikut keperluan anda, iaitu pencukur standard dan pencukur elektrik. Pencukur standard dibahagikan kepada pencukur boleh guna (5-7 kegunaan) dan pencukur yang boleh digunakan semula.

Dipetik dari halaman Kesihatan Kanak-kanak , pencukur elektrik cenderung lebih praktikal dan selesa. Namun, hasilnya tidak sebersih pencukur standard. Alat cukur standard dapat memberi anda pencukur bersih yang dekat dengan pangkal rambut anda, tetapi anda harus lebih berhati-hati.

Cara pencukuran yang betul juga ditentukan oleh pencukur. Pilih pencukur dengan kepala yang boleh digerakkan dan sekurang-kurangnya 2 bilah. Pencukur juga harus cukup fleksibel dan selesa ketika dicengkam.

2. Melembapkan dan membersihkan kulit

Sumber: Jurnal Lelaki

Sebelum melekat apa-apa, bersihkan kulit terlebih dahulu dengan air suam dan sabun. Air suam akan menjadikan kulit lebih santai dan lembut, dan membuka liang pori. Dengan cara itu, kulit dapat mengatasi geseran pisau cukur dengan lebih baik.

Bahagian muka dan organ intim mempunyai kulit sensitif. Jadi, gunakan sabun ringan yang khusus untuk kawasan itu. Sabun akan membersihkan minyak, sel kulit mati, dan kotoran yang dapat menyumbat liang dan menyebabkan jangkitan.

3. Sapukan krim pencukur atau gel

Untuk mencukur dengan betul, anda memerlukan krim atau gel pencukur. Krim dan gel akan membentuk lapisan pelincir antara kulit dan pencukur. Lapisan ini menjadikan pisau cukur lebih mudah bergerak sehingga kulit tidak banyak geseran.

Selain itu, krim pencukur dan gel juga menandakan kawasan kulit di mana pisau telah berlalu. Oleh itu, anda tidak perlu mencukur kawasan yang sama berulang kali kerana ini sebenarnya boleh menyebabkan luka dan kerengsaan.

Pilih krim pencukur dan gel yang memberikan sensasi penyejukan. Sapukan krim atau gel ke atas sehingga helai rambut menjauh dari kulit. Ini akan menghasilkan pencukuran yang lebih bersih, kerana pisau cukur dapat mencapai pangkal rambut.

4. Cara mencukur yang betul mengikut arah pertumbuhan rambut

Sekarang adalah masa untuk mencukur dengan cara yang betul. Letakkan pisau cukur di kawasan yang ingin anda bersihkan, kemudian tarik dengan perlahan dengan sebatan pendek. Ikuti arah pertumbuhan rambut untuk mengelakkan luka dan luka cukur.

Jangan menekan pisau cukur terlalu keras, tetapi jangan terlalu menekan dengan lembut. Sentuhan yang tepat adalah ketika anda dapat merasakan pisau memotong rambut dan tidak mencederakan kulit. Sekiranya anda tidak memberikan tekanan yang cukup pada pisau cukur, masih ada banyak rambut yang tersisa.

Terdapat beberapa kawasan kulit yang sukar dicukur, seperti lekukan bibir atas, dagu, leher, dan pangkal paha. Semasa mencukur kawasan ini, cubalah menarik kulit sedikit supaya permukaannya lebih sekata. Jangan lupa membersihkan pisau cukur dengan air setelah setiap bercukur.

5. Bersihkan selepas bercukur

Selepas mencukur, anda juga perlu membersihkan pencukur dengan cara yang betul. Bilas pencukur krim, gel, dan melekatkan rambut dengan air sejuk. Biarkan pencukur kering sendiri, kemudian simpan di tempat yang kering.

Basahkan wajah anda dengan air sejuk untuk menutup liang pori. Sekiranya perlu, anda boleh menggunakan krim atau losyen selepas bercukur untuk melembutkan, melindungi, dan membersihkan kulit dari bakteria.

Mencukur menjadikan kulit berasa lebih bersih dan lebih berkhasiat. Walau bagaimanapun, cara mencukur yang salah sebenarnya boleh menyebabkan masalah kulit baru. Pastikan anda selalu mengikuti semua prosedur pencukuran yang betul untuk melindungi kulit anda dari risiko ini.