Pemakanan

Jeruk Yuzu, Jeruk Manis dari Jepun yang kaya dengan Manfaat

Setakat ini, anda mungkin lebih biasa dengan jeruk mandarin, oren pontianak, atau limau gedang. Baiklah, perkenalkan oren manis dari Jepun. Namanya yuzu oren. Kedua-duanya adalah buah yang kaya akan vitamin C, jadi apa faedah jeruk yuzu untuk kesihatan?

Pelbagai khasiat jeruk yuzu untuk kesihatan

1. Menguatkan sistem ketahanan badan

Dalam 100 gram buah yuzu mengandungi 90.5 mg vitamin C, yang dapat memenuhi keperluan vitamin C harian anda. Untuk makluman anda, keperluan vitamin C untuk orang dewasa adalah sekitar 75-90 mg sehari.

Vitamin C telah ditunjukkan dalam pelbagai kajian untuk meningkatkan imuniti, dengan merangsang pengeluaran sel darah putih. Antioksidan yang terkandung dalam vitamin C dapat membantu meningkatkan tenaga, sehingga dapat mencegah Anda merasa letih.

Selain itu, vitamin C juga dapat mendukung fungsi penting dalam tubuh anda, salah satunya adalah fungsi kelenjar adrenal yang mengatur pembebasan hormon stres. Vitamin C juga diperlukan dalam penyerapan zat besi sehingga dapat juga membantu anda menghindari anemia. Bahkan dalam jurnal Annals of Nutrition and Metabolism dinyatakan bahawa vitamin C dapat membantu pertahanan tubuh terhadap pelbagai penyakit berjangkit, seperti cirit-birit, radang paru-paru, dan malaria.

Dengan semua fungsi ini, kelebihan vitamin C dari buah yuzu untuk meningkatkan daya badan tidak dapat dipertikaikan.

2. Mencegah penuaan pramatang

Melihat lebih muda dari usia sebenar adalah impian semua orang. Jadi, mengapa tidak mula makan buah yuzu? Selain diperkaya dengan vitamin C, buah oren manis dari tanah sakura ini juga kaya akan antioksidan semula jadi yang dapat mencegah penuaan dini.

Antioksidan berfungsi untuk mengatasi kesan buruk radikal bebas yang menyebabkan kerosakan pada sel badan, termasuk sel kulit. Kerosakan sel kulit akibat terkena radikal bebas, seperti dari asap pencemaran dan radiasi matahari, menjadikan kulit kendur dan berkedut lebih cepat.

3. Sumber serat setiap hari

Seperti buah-buahan lain, anda boleh menggunakan jeruk yuzu sebagai sumber serat harian. Serat diperlukan oleh badan untuk mengikat lemak dan memudahkan proses pencernaan. Anda boleh makan buah yuzu sebagai makanan ringan atau campuran makanan ringan anda. Dengan cara itu, serat harian dipenuhi dan anda juga dapat mengawal berat badan anda kerana mengandungi serat yang cukup banyak.

4. Mencegah penyumbatan saluran darah

Penyumbatan saluran darah adalah penyebab serangan jantung, strok, embolisme paru, dan pelbagai penyakit kronik yang lain. Beberapa kajian menunjukkan bahawa memakan jeruk yuzu dapat mencegah pembentukan gumpalan darah yang menyumbat saluran darah.

5. Menjadikan mood lebih baik

Bukan hanya kaya dengan vitamin C, jeruk yuzu juga terbukti dapat memperbaiki mood buruk anda. Ini dibuktikan dalam kajian yang dilakukan pada tahun 2017. Pasukan ini mengkaji sekumpulan wanita yang mengalami sindrom pramenstruasi (PMS). Wanita yang mengalami PMS biasanya mengalami perubahan mood yang cepat dan terbukti bahawa buah yuzu dapat mengurangkan gejala ini.