Kesihatan mental

Mengapa seseorang boleh mabuk sekiranya mereka minum alkohol? •

Mabuk adalah keadaan fizikal dan mental yang tidak selesa dan biasanya berlaku setelah mengambil alkohol dalam jumlah besar atau sedikit. Tanda mabuk merangkumi:

 • Terasa letih
 • Sakit kepala
 • Peningkatan kepekaan terhadap cahaya dan suara
 • mata merah
 • Sakit pada otot badan
 • Haus yang berlebihan
 • Peningkatan tekanan darah sistolik
 • Denyutan jantung meningkat
 • Gegaran
 • Berpeluh berlebihan
 • Pening, kadang-kadang ke titik vertigo di mana bilik terasa seperti berputar
 • Rasa tertekan dan terlalu gementar

Gejala-gejala ini boleh berbeza bagi setiap orang dan bermula beberapa jam selepas seseorang telah minum alkohol, terutama ketika tahap BAC (Kepekatan Alkohol Darah) mereka rendah. Apabila BAC adalah sifar, gejala mabuk biasanya mulai muncul dan akan berlangsung sehingga 24 jam kemudian.

Tetapi apa yang menyebabkan seseorang mengalami gejala mabuk ketika minum alkohol? Lihat penjelasan berikut.

Kesan langsung alkohol pada badan

Dehidrasi dan ketidakseimbangan elektrolit

Alkohol meningkatkan pengeluaran air kencing dengan menyekat hormon antidiuretik atau vasopressin. Semakin banyak alkohol yang anda minum, semakin banyak air kencing yang akan anda hasilkan. Ditambah dengan berpeluh, mual, dan cirit-birit yang sering muncul pada mereka yang mabuk, akibatnya, tanda-tanda dehidrasi akan muncul ketika mabuk, seperti dahaga, merasa lemah, mulut kering, hingga pening.

Gangguan sistem pencernaan

Alkohol secara langsung mengganggu saluran pencernaan, menyebabkan keradangan pada lapisan perut. Alkohol juga dapat mencetuskan pembentukan hati berlemak dan meningkatkan pengeluaran asid perut. Inilah yang menyebabkan orang yang mabuk sering mengalami sakit di bahagian atas perut, loya, dan muntah.

Penurunan kadar gula dalam darah

Pembentukan lemak hati dapat menghalang pengeluaran glukosa dalam badan. Pengambilan alkohol dalam jangka masa yang lama dan ditambah dengan kekurangan pengambilan nutrien harian boleh menyebabkan penurunan pengeluaran glukosa dalam badan. Tidak hanya itu, kemampuan hati untuk mengubah glukosa dari glikogen juga akan menurun, sehingga menyebabkan hipoglikemia. Kerana glukosa adalah makanan utama otak, hipoglikemia dapat menyebabkan keletihan, kesukaran untuk berkonsentrasi, dan perubahan mood mood.

Gangguan jam biologi badan

Kesan alkohol yang letih boleh mengganggu tidur dan boleh menyebabkan insomnia. Selain itu, alkohol dapat menghalang kerja hormon pertumbuhan pada waktu malam dan bahkan boleh memicu kerja hormon kortisol, yang seharusnya rendah pada waktu malam. Gangguan jam biologi badan boleh membuat seseorang merasa peningkeesokan harinya.

Faktor lain yang mempengaruhi mabuk badan

Sebagai tambahan kepada kesan langsung alkohol pada badan, beberapa faktor lain di luar alkohol yang mempengaruhi kejadian mabuk adalah:

Umur

Semakin tua kita, semakin sedikit keupayaan tubuh kita untuk mengatasi kesan alkohol. Berdasarkan kajian diketahui bahawa gejala mabuk dan pengeluaran alkohol kurang biasa pada remaja dan dewasa muda. Penyelidikan pada tikus juga menunjukkan bahawa tikus muda mengalami perubahan tingkah laku yang kurang berkaitan dengan mabuk jika dibandingkan dengan tikus yang lebih tua.

Jenis minuman beralkohol

Penyelidikan menunjukkan bahawa minuman beralkohol gelap lebih cenderung menyebabkan mabuk daripada minuman beralkohol yang lebih ringan atau lebih jelas. Ini berkaitan dengan bahan yang dihasilkan dari proses penapaian yang disebut kongener. Minuman berwarna gelap (seperti Wain merah, bourbon, wiski) mempunyai tahap kongener yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan gin dan vodka. Semakin banyak tahap kongener, maka mabuk akan bertambah buruk. Begitu juga jika kita mengambil beberapa jenis minuman beralkohol sekaligus.

Genetik

Gejala mabuk berkaitan dengan seberapa cekap badan anda memecah alkohol. Gen memainkan peranan penting dalam enzim yang berfungsi memproses asetaldehid (produk sampingan alkohol yang beracun bagi tubuh).

Campuran minuman menarik

Mencampurkan alkohol dengan minuman bersoda boleh memburukkan lagi gejala mabuk. Alkohol yang kuat akan sampai ke usus kecil dengan lebih cepat, sehingga akan memasuki peredaran darah dengan lebih cepat. Ini menyebabkan gejala mabuk yang anda alami pada keesokan harinya semakin teruk.

Jantina

Wanita lebih berisiko mabuk daripada lelaki. Ini disebabkan oleh perbezaan peratusan air dalam badan wanita dan lelaki. Wanita mempunyai kandungan lemak yang lebih tinggi, maka secara automatik menurunkan kandungan air kerana sel lemak menyimpan lebih sedikit air. Sementara badan lelaki dikuasai oleh otot, yang kebanyakannya terdiri dari air. Kekurangan air akan menjadikan alkohol darah lebih sukar dicairkan.

BACA JUGA:

 • 5 Cara Berhenti Meminum Alkohol Lagi
 • Mengenal Hepatitis Alkohol, Penyakit Hati Kerana Alkohol
 • Apa Kesan Pada Bayi Sekiranya Ibu Minum Alkohol Semasa Kehamilan?