Kesihatan mental

Berapa lama tahap alkohol bertahan di dalam badan?

Mengetahui berapa lama tahap alkohol dalam badan sangat penting untuk mengelakkan interaksi berbahaya dengan ubat yang akan anda ambil. Terutama jika anda ingin menjalankan ujian kesihatan. Badan mesti bersedia, bersih dari kandungan alkohol. Ini juga penting agar anda dapat meramalkan bila anda akan dapat memandu kenderaan atau mengendalikan mesin setelah minum minuman beralkohol.

Oleh itu, perhatikan kapan terakhir kali anda minum alkohol dan berapa lama kandungan alkohol akan kekal di dalam badan anda.

Berapa lama tahap alkohol dapat dikesan di dalam badan?

Berapa lama tahap alkohol bertahan dalam badan bergantung pada jenis ujian yang dilakukan. Berikut ini adalah anggaran jangka masa ketika alkohol dapat dikesan dengan setiap ujian yang dilakukan:

Dalam nafas

Alkohol dapat dikesan dalam nafas melalui tes pernafasan sehingga 24 jam setelah minum alkohol.

Dalam air kencing

Alkohol dapat dikesan dalam air kencing selama 3-5 hari melalui ujian metabolit etil glukonorida (EGT). Sementara itu, melalui kaedah tradisional, kadar alkohol masih dapat dikesan dalam air kencing sehingga 10-12 jam selepas anda minum.

Dalam aliran darah

Alkohol dapat dikesan dalam ujian darah hingga 12 jam setelah minum alkohol. Umumnya, untuk mengetahui berapa tahap alkohol dalam darah mesti dilakukan ujian makmal.

Walau bagaimanapun, untuk kemudahan, anda dapat menganggarkan berapa banyak alkohol dalam darah anda dengan memeriksa tahap alkohol darah anda.

Dalam air liur

Dalam ujian air liur, tahap alkohol masih dapat dikesan positif selama 1-5 hari berikutnya.

di rambut

Ya, alkohol masih dapat dikesan di dalam badan semasa ujian ubat folikel rambut sehingga 90 hari selepas anda minum minuman beralkohol.

Bagaimana minuman beralkohol diserap dalam badan?

Apabila anda mengambil minuman beralkohol, alkohol akan memasuki sistem pencernaan terlebih dahulu. Walau bagaimanapun, alkohol tidak dicerna seperti makanan dan minuman lain. Kira-kira 20 peratus alkohol dari segelas minuman anda terus masuk ke saluran darah anda. Dari saluran darah ia dibawa terus ke otak. Sementara baki 80 peratus memasuki usus kecil, kemudian memasuki aliran darah.

Apabila alkohol memasuki aliran darah, tubuh mula memprosesnya pada kadar 20 mg / dL per jam. Ini bermakna jika tahap alkohol dalam darah anda 40 mg / dL, akan mengambil masa sekitar dua jam untuk mengurai dan memproses alkohol.

Tubuh cenderung menyerap alkohol dengan lebih mudah daripada mengeluarkan alkohol. Tubuh hanya dapat mengeluarkan atau membersihkan kandungan alkohol sebanyak 0,016 peratus setiap jam.

Contohnya, seseorang yang beratnya 68 kg minum segelas alkohol. Orang tersebut akan mengalami peningkatan kadar alkohol dalam darah sekitar 0,02 peratus tetapi tubuhnya hanya dapat mengeluarkan kadar alkohol 0,016 peratus setiap jam. Oleh itu, jika anda minum lebih dari satu gelas per jam, maka kepekatan alkohol dalam darah (kepekatan alkohol dalam darah) anda akan terus meningkat dengan pantas.

Bagaimana badan mengeluarkan alkohol?

Tahap terakhir, alkohol dalam badan akan dikeluarkan melalui proses penyaringan yang dilakukan oleh hati. Sekiranya terdapat gangguan pada hati anda, proses pembersihan alkohol akan diperlahankan atau terganggu. Kadar metabolisme ini juga akan dipengaruhi oleh ukuran hati anda dan seberapa sihat hati anda.

Tubuh memproses alkohol dengan mengoksidakan etanol dari sebatian asetaldehid menjadi asid asetik, kemudian asid asetik diubah menjadi karbon dioksida dan air. Kira-kira 5 peratus alkohol yang anda minum akan dikeluarkan oleh badan melalui peluh, nafas, air kencing, najis, dan air liur.

Apa yang mempengaruhi keupayaan tubuh untuk mencerna alkohol?

Berapa lama alkohol dicerna di dalam badan setiap orang sebenarnya berbeza-beza. Ini semua bergantung kepada beberapa faktor seperti keadaan kesihatan. Lebih khusus lagi, berikut adalah faktor-faktor yang mempengaruhi seberapa cepat badan memproses alkohol.

  • Jantina. Dalam kajian oleh sekumpulan pakar dari Universiti Johns Hopkins, wanita mencerna alkohol lebih cepat daripada lelaki.
  • Jisim lemak di badan.
  • Umur. Sistem pencernaan kanak-kanak masih dalam tahap perkembangan, sehingga mereka tidak dapat mencerna alkohol seperti orang dewasa.
  • Berapa banyak alkohol yang anda minum.
  • Kandungan lemak makanan sebelumnya yang anda makan.
  • Ubat-ubatan tertentu sedang diambil.
  • Seberapa cepat anda minum alkohol.