Kesihatan kulit

Bahan Semula jadi untuk Menghilangkan Kulit Kepala Gatal |

Rambut adalah mahkota semula jadi bagi wanita dan lelaki yang harus dijaga dengan sihat. Tidak hairanlah banyak orang sanggup menghabiskan banyak wang dan masa untuk merawat rambut dan kulit kepala mereka di salun kecantikan. Salah satu masalah yang boleh mengganggu kesihatan rambut adalah kulit kepala yang gatal. Sekiranya itu berlaku, anda perlu mengusir kulit kepala yang gatal.

Jangan menunda-nunda lagi apabila kulit kepala anda terasa gatal. Segera cari punca dan rawatannya. Berikut adalah pelbagai sebab dan bahan semula jadi yang berkesan dalam merawat kulit kepala yang gatal.

Punca kulit kepala gatal

Kulit kepala gatal tidak hanya muncul. Terdapat pelbagai sebab mengapa kulit kepala anda terasa gatal. Lihat faktor penyumbang di bawah.

Rambut tidak bersih

Sekiranya rambut tidak dibersihkan dengan sempurna dan bersih, sel-sel kulit akan terkumpul di kulit kepala. Ini akan menyebabkan kelemumur dan gatal, terutama bagi anda yang mempunyai jenis rambut berminyak. Pastikan anda selalu mencuci rambut sekurang-kurangnya dua hingga tiga kali seminggu, bergantung pada jenis rambut anda. Sekiranya rambut anda sudah terasa kering atau melekit, segera basuh untuk menyuburkan semula dan membuang sel kulit mati di kepala.

Kulit kepala kering

Sekiranya anda mempunyai kulit kepala kering, anda lebih berisiko mengalami kulit kepala yang gatal. Sebabnya, kulit kepala kering kekurangan lapisan minyak yang berfungsi untuk menangkis jangkitan, bakteria, dan kuman. Kulit kepala juga mudah teriritasi. Biasanya kulit kepala akan menjadi kering jika anda mencucinya terlalu kerap, terutamanya dengan mencuci rambut yang mengandungi bahan kimia yang keras. Menggunakan pengering rambut terlalu dekat dengannya juga dapat mengeringkan kulit kepala.

Ekzema atau dermatitis

Ekzema atau dermatitis boleh muncul di kulit kepala dan menyebabkan gatal. Kulit kepala anda akan meradang dan menjadi merah. Gejala yang dapat dilihat adalah penampilan kelemumur.

Kutu

Kutu kepala mudah berpindah dari satu orang ke orang lain, tanpa mengira usia atau jenis rambut. Telur kutu kepala sukar dilihat dengan mata kasar, tetapi anda dapat melihat kutu dewasa bergerak dan bergerak di kepala anda. Anda boleh mendapatkan ubat kutu rambut dalam bentuk syampu , cecair, atau semburan.

Bahan semula jadi untuk menghilangkan kulit kepala gatal

Tidak perlu risau kerana perlu ke salon dan menghabiskan banyak wang untuk merawat kulit kepala yang gatal. Banyak bahan semula jadi sederhana dan mudah didapati untuk menghilangkan rasa gatal pada kulit kepala tanpa perlu pergi ke salun. Berikut adalah pelbagai pilihan bahan semula jadi yang berkesan untuk menghilangkan kulit kepala yang gatal.

Minyak pokok teh

Minyak pokok teh atau minyak pokok teh mengandungi sifat anti-kulat, anti-radang, dan anti-bakteria yang dapat mengatasi masalah pada kulit kepala anda. Terdapat dua cara penggunaan minyak pokok teh untuk merawat kulit kepala gatal. Yang pertama, campurkan sepuluh hingga dua puluh tetes minyak pokok teh dengan syampu bayi dan gunakan untuk mencuci rambut dengan kerap. Cara kedua ialah mencampurkan dua hingga tiga tetes minyak pokok teh dengan satu sudu minyak sayuran. Kemudian sapukan pada kulit kepala dan urut dengan ringan. Ulangi rawatan ini selama satu hingga dua minggu.

Minyak kelapa

Minyak kelapa sangat baik untuk merawat kulit kepala kering. Cukup sapukan minyak kelapa pada kulit kepala anda, urut dengan ringan, dan biarkan selama dua puluh minit. Selepas itu bilas hingga bersih. Kulit kepala anda mungkin terasa sedikit berminyak selepas itu, tetapi kaedah ini sangat berkesan untuk menghilangkan rasa gatal pada kulit kepala anda.

Lidah Buaya

Kandungan emolien semula jadi dalam lidah buaya mampu mengekalkan kelembutan dan kelembapan kulit kepala. Jadi, anda yang mempunyai masalah kulit kepala kering boleh mencuba rawatan lidah buaya ini. Potong daun lidah buaya secukupnya dan ambil gelnya. Sapukan pada kulit kepala dan biarkan selama 15 hingga 20 minit. Bilas bersih selepas itu. Kulit kepala anda akan terasa lebih segar dan sejuk.

Lemon

Jus lemon mengandungi antiseptik yang dapat mengatasi rasa gatal. Lemon juga terbukti berkesan untuk mengatasi masalah kelemumur di rambut. Perah sebilangan kecil lemon dan sapukan pada kulit kepala anda. Sekiranya kulit kepala anda tidak kelemumur, anda boleh mencampurkan jus lemon dengan air. Basuh dengan syampu anda selepas itu. Terus ulangi rawatan ini sehingga gatal di kulit kepala anda berkurang atau hilang.

Pisang dan alpukat

Untuk kulit kepala yang bersih dan harum seperti pulau tropika, campurkan daging pisang dan alpukat dan sapukan pada kulit kepala gatal anda. Biarkan selama sekurang-kurangnya 30 minit kemudian bilas. Selain menghilangkan kulit kepala yang gatal, rawatan dengan pisang dan alpukat juga dapat menjadikan rambut anda kelihatan lebih bersinar dan lebih tebal.

Minyak jojoba

Minyak Jojoba dapat menyembuhkan kulit kepala yang gatal dan kering kerana struktur molekul jojoba sangat mirip dengan sebum pada kulit kepala. Sapukan minyak jojoba dalam jumlah yang cukup di kulit kepala sebelum tidur dan biarkan selama satu malam. Basuh rambut anda dengan syampu ringan pada waktu pagi.