Keibubapaan

Sindrom Duyung Menjadikan Tubuh Penderita Seperti Seekor Duyung

Duyung atau yang biasa disebut duyung telah diketahui hanya wujud dalam dunia dongeng. Namun, siapa sangka jika bentuk tubuh seperti duyung ini ternyata wujud dalam kehidupan nyata? Keadaan yang jarang berlaku ini disebut sirenomelia, juga dikenal sebagai sindrom duyung. Sindrom duyung adalah penyakit jarang yang dicirikan oleh putaran dan fusi kaki, menjadikan penghidapnya seperti ikan duyung. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai sindrom duyung.

Apa itu sindrom duyung?

Sirenomelia, juga dikenal sebagai sindrom putri duyung, adalah cacat lahir yang sangat jarang atau gangguan perkembangan kongenital, yang dicirikan oleh kaki yang menyatu seperti duyung. Keadaan ini berlaku pada satu daripada 100,000 kehamilan.

Dalam banyak kes, penyakit yang jarang berlaku ini membawa maut kerana ginjal dan pundi kencing tidak berkembang dengan baik di rahim. Kerana banyak penderitaan yang harus dialami, hanya segelintir penderita sirenomelia yang bertahan. Sebilangan bayi malah mati dalam beberapa hari dilahirkan kerana kegagalan buah pinggang dan pundi kencing. Tetapi salah seorang penghidap sindrom duyung, Tiffany York dapat bertahan sehingga usia 27 tahun dan dia dianggap orang yang mempunyai sindrom duyung yang paling lama bertahan.

Apakah tanda dan gejala sindrom duyung?

Terdapat pelbagai jenis kelainan fizikal yang biasanya terjadi kerana sirenomelia. Namun terdapat tanda dan gejala tertentu yang sangat berbeza antara satu orang dengan orang lain. Berikut adalah beberapa kelainan fizikal yang biasa terjadi pada pesakit dengan sindrom duyung:

 • Hanya mempunyai satu tulang paha (tulang paha panjang) atau mungkin mempunyai dua tulang paha dalam satu batang kulit.
 • Ia hanya mempunyai satu kaki, tidak ada kaki atau kedua kaki, yang dapat diputar sehingga belakang kaki menghadap ke depan.
 • Mengalami pelbagai gangguan urogenital, iaitu ketiadaan satu atau kedua buah pinggang (agenesis ginjal), gangguan sista ginjal, pundi kencing tidak hadir, penyempitan uretra (atresia uretra).
 • Hanya mempunyai dubur yang tidak sesuai.
 • Bahagian bawah usus besar, juga dikenali sebagai rektum, gagal berkembang.
 • Mempunyai gangguan yang mempengaruhi sakral (sacrum) dan tulang belakang lumbal.
 • Dalam beberapa kes alat kelamin pesakit sukar dikesan, sehingga sukar untuk menentukan jantina pesakit.
 • Ketiadaan limpa dan / atau pundi hempedu.
 • Gangguan yang berlaku di dinding perut seperti: penonjolan usus melalui lubang berhampiran pusar (omphalocele).
 • Mempunyai meningomyelocele, yang merupakan keadaan di mana terdapat selaput yang menutupi tulang belakang dan dalam beberapa kes, saraf tunjang itu sendiri menonjol melalui kecacatan pada tulang belakang.
 • Mempunyai kecacatan jantung kongenital.
 • Komplikasi pernafasan seperti kekurangan paru-paru yang teruk (hipoplasia paru).

Apakah penyebab sindrom duyung?

Punca sebenar sindrom jarang ini masih belum diketahui. Tetapi para penyelidik percaya bahawa faktor persekitaran dan genetik mungkin berperanan dalam perkembangan gangguan tersebut. Sebilangan besar kes berlaku secara rawak tanpa sebab yang jelas menunjukkan faktor persekitaran atau mutasi gen baru.

Kemungkinan besar, sirenomelia adalah multifaktorial, yang bermaksud beberapa faktor yang berbeza dapat memainkan peranan penting. Di samping itu, faktor genetik yang berbeza dapat menyebabkan kelainan pada orang yang berlainan (genetik heterogen). Penyelidik percaya bahawa faktor persekitaran atau genetik mempunyai kesan teratogenik pada janin yang sedang berkembang. Teratogen adalah bahan yang boleh mengganggu perkembangan embrio atau janin.

Walau bagaimanapun, sirenomelia umumnya berlaku kerana tali pusat gagal membentuk dua arteri. Akibatnya, bekalan darah tidak mencukupi untuk mencapai janin. Bekalan darah dan nutrien hanya tertumpu di bahagian atas badan sahaja. Kekurangan nutrien menyebabkan janin gagal mengembangkan kaki yang terpisah.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌